Závacký sa v rebríčkoch objavil až dvakrát

Sportnet|21. jan 2014 o 00:00

V desiatke najúspešnejších atlétov roka 2013 sa nepodarilo nájsť ani jedného zástupcu východného Slovenska.

Aspoň podľa klubovej príslušnosti. Kto však sleduje dianie v našej kráľovnej športu, tak mu nebolo ťažké prísť na to, že až trojica z TOP 10 pochádza z najvýchodnejšej časti republiky.

KOŠICE. Najúspešnejšiu desiatku si zatiaľ nevieme predstaviť bez dvojičiek Dany a Jany Velďákových, rodáčok z Gemera, ktoré sa však na vrchol svojej doterajšej kariéry vypracovali v Košiciach. Pred časom však odišli za lepšími podmienkami do B. Bystrice. Meno Adama Závackého zo Slávie STU Bratislava sa v minuloročných rebríčkoch objavilo až dvakrát. V TOP 10 mu patrí 7. priečka a medzi „Prekvapením roka“ dokonca druhá!
Tento talentovaný šprintér vyrástol v Prešove v skromných podmienkach. Zásluhou trénera Petra Doroša však už v Šariši dosiahol solídnu úroveň, a tak nečudo, že oňho prejavila záujem Bratislava. Mal šťastie, že aj pri Dunaji sa dostal do rúk vynikajúceho trénera Kristiána Cupáka. Ten za deväť mesiacov urobil zo Závackého šprintéra, na ktorého slovenská atletika čakala už celé desaťročie. Keď už spomíname podiel východného Slovenska na zostavení desiatky najlepších atlétov roka, tak nemôžeme nespomenúť Martina Kučeru, bežca na 400 m prekážky zo Slávie STU a zároveň víťaza ankety Objav roka. Síce nepochádza z nášho regiónu, ale trénuje ho Marcel Lopuchovský, košický rodák a v minulosti úspešný československý reprezentant. Žiaľ, aj on už pred rokmi presídlil do nášho hlavného mesta, kde našiel lepšie podmienky na aktívnu a neskôr trénerskú činnosť.

V TOP 10 je najviac atlétov z B. Bystrice – až šesť – medzi nimi aj Atlét roka 2013 Matej Tóth, dvaja z Bratislavy, po jednom z Nitry a Dubnice nad Váhom. Je to jeden z dôkazov toho, že slovenská vrcholová atletika má svoj domov najvýchodnejšie pod Urpínom a potom už od neho iba ďalej na západ. Nuž, talenty sa u nás na východe budú naďalej rodiť a dokonca dávať o sebe vedieť aj v skromných podmienkach. Práve Adam Závacký je toho dôkazom, ale... Pokiaľ ten talent bude aspoň trochu ctižiadostivý, tak z domova odíde a zastaví sa najbližšie v B. Bystrici. Výnimkou sú zatiaľ iba vytrvalci, ale dokedy?

Na východe sa stále rodili vynikajúci atléti. Stačí spomenúť prvého Slováka – držiteľa medaily zo svetového šampionátu Igora Kováča zo Spišskej Novej Vsi, neskôr študenta Internátnej športovej školy v Košiciach. Ešte pred ním žiarili rodáci z Košíc Mária Mračnová – Faithová a Jozef Plachý, obaja laureáti Siene slávy slovenskej atletiky. Obaja však za úspechmi a slávou tiež odišli z rodného mesta ďalej na západ. To sa vzťahuje aj na ďalšieho Košičana Róberta Štefka, slovenského Atléta roka 1994...

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Závacký sa v rebríčkoch objavil až dvakrát