Zatiaľ všetko prehrali, ale turnaj sa nekončí. Slováci bojujú o Rio

Slovenský brankár Lukáš Kozmer sa pokúša zablokovať zakončenie Srba Duška Pjetloviča.
Slovenský brankár Lukáš Kozmer sa pokúša zablokovať zakončenie Srba Duška Pjetloviča. (Autor: SITA/AP)
SITA|17. jan 2016 o 11:35

Štyri zápasy, štyri prehry. Napriek tomu slovenskí vodnopólisti majú o čo hrať aj v boji o 9. - 16. pozíciu. V hre je účasť na aprílovej celosvetovej olympijskej kvalifikácii.

BELEHRAD. Po troch súbojoch v základnej A-skupine a sobotňajšom osemfinálovom neúspechu v stretnutí proti favorizovanému Srbsku čaká na slovenskú vodnopólovú reprezentáciu na majstrovstvách Európy v Belehrade boj o 9. - 16. pozíciu.

Od pondelka to však nebudú iba stretnutia o konečné umiestnenie. Zverenci španielskeho trénera Antonia Estellera sú stále v hre o účasť na aprílovej celosvetovej olympijskej kvalifikácii do Ria de Janeiro.

Tím SR potrebuje skončiť na jednocifernej pozícii. V inom prípade (10. - 12. miesto) musí čakať na to, či sa niektorý tím nevzdá práva štartu v kvalifikácii. Reálne by na to mala stačiť aj desiata či jedenásta priečka.

"Náš výkon proti Srbom je dobrým znakom pred pondelňajším súbojom. Hráči si zvýšili sebavedomie," povedal šesťdesiatročný katalánsky odborník Esteller.

"Slovensko však prišlo na turnaj v prvom rade zbierať skúsenosti. Som pri mužstve veľmi krátko na to, aby sme mohli hovoriť o ďalších a vyšších cieľoch."

Slováci zatiaľ prehrali všetky zápasy. Jeden z nich aj proti Holandsku.

"Naše výkony na turnaji sa zlepšujú, no do ďalšej fázy turnaja ideme s pokorou. Naši súperi musia, my môžeme. Oni sa na toto podujatie spolu pripravovali omnoho dlhšie, niekoľko rokov," pokračoval Esteller.

Budú mať dlhší oddych

Slováci absolvujú svoj ďalší duel na ME v pondelok o 11.00 h proti zdolanému z nedeľňajšieho osemfinále Rusko - Nemecko. Favoritom sú Rusi. Súper Slovákov vzíde z večerného stretnutia a bude mať podstatne menej času na regeneráciu a prípravu na pondelok.

"Dlhší oddych na takomto náročnom podujatí so sebou prináša výhodu. My budeme mať o jeden deň dlhší odpočinok. Ide však o šport a niekedy to, čo sa zdá byť výhodou, je nevýhoda. Platí to aj naopak,“ myslí si asistent trénera Róbert Kaid.

suboj_res.jpg

O loptu bojujú Srb Slobodan Nikič (vľavo) s Marošom Tkáčom. FOTO - TASR/AP.

Tím SR už vo štvrtok odohral veľmi dobrú druhú polovicu zápasu proti Čiernej Hore. V sobotu proti Srbsku hral výborne od začiatku až do konca. Na topfavorita to aj tak nestačilo.

"Športová forma v našom tíme stúpa. Ak zopakujeme výkon zo soboty, nemali by sme mať obavy o výsledok. Bude záležať len na chlapcoch, ako zvládnu tlak. Verím, že sú mentálne dobre pripravení a v pondelok sa pobijú o priaznivý výsledok,“ doplnil Kaid.

Lepšie sa nemohli nabudiť

Veľkou oporou Slovákov v sobotňajšom súboji proti Srbom bol brankár Lukáš Kozmér. Zneškodnil jedenásť streleckých pokusov súpera. "Keď v pondelok budeme hrať tak dobre ako v sobotu a dáme do toho všetko, bude to ešte lepšie ako proti Srbom,“ myslí si mladý gólman.

kozmer2_res.jpg

Brankár Lukáš Kozmer (vľavo) je oporou Slovákov. FOTO - TASR/AP.

Autor dvoch presných zásahov zo soboty Martin Faměra varuje, že v pondelok predpoludním pôjde o úplne iný duel. "Hrať sa bude o všetko," zdôrazňuje.

"V sobotu nám šlo o to, aby sme dosiahli dobrý výsledok a potrápili Srbov, čo sa nám podarilo. Teraz musíme podať minimálne rovnako dobrý výkon. Všetci musíme ísť naplno."

Kapitána mužstva Juraja Zaťoviča potešilo, že jeho tím sa na dôležitú fázu turnaja nabudil výborným výkonom proti Srbom. "Myslím si, že lepšie sa to ani nedalo. Pevne verím, že sa v pondelok pobijeme o postup do elitnej dvanástky,“ poznamenal Zaťovič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Zatiaľ všetko prehrali, ale turnaj sa nekončí. Slováci bojujú o Rio