Historický úspech i výčitka voči rozhodcovi. Tréner Slovenska: Bola to chyba

Zápasníci majú za sebou mimoriadne úspešný šampionát. Sprava tréner Erik Cap, Tajmuraz Salkazanov, Boris Makojev a Achsarbek Gulajev.
Zápasníci majú za sebou mimoriadne úspešný šampionát. Sprava tréner Erik Cap, Tajmuraz Salkazanov, Boris Makojev a Achsarbek Gulajev. (Autor: archív E.C.)
Daniel Dedina|20. sep 2022 o 18:10

Američanovi vo finále toleroval pasivitu, tvrdí.

KOŠICE. Uplynulý víkend sa navždy zapíše do dejín slovenského zápasenia. Na majstrovstvách sveta v srbskom Belehrade zažil tento olympijský šport bohatú medailovú žatvu.

Od piatka do nedele pribudol do zbierky slovenskej výpravy každý deň jeden cenný kov. Celkovo tri. Postarali sa o ne osetínski zápasníci reprezentujúci Slovensko.

Kým Boris Makojev a Tajmuraz Salkazanov sú už dlhšiu dobu veľkými medailovými želiezkami na takmer každom vrcholnom podujatí, Batyrbek Cakulov si reprezentačný dres novej krajiny obliekol prvýkrát tohto roku. A hneď zaujal.

Na hviezdneho súpera si trúfa

Cakulov debutoval v slovenskej reprezentácii ziskom bronzovej medaily na marcových majstrovstvách Európy v Budapešti. Teraz si počínal ešte úspešnejšie.

V druhej najťažšej kategórii do 97 kg dokráčal až do finále, kde bol nad jeho sily Američan Kyle Snyder. Ten získal už svoj tretí titul svetového šampióna, v zbierke má aj zlato a striebro z olympijských hier.

„Zo striebornej medaily sa teším. Dúfam, že raz z toho bude zlato. Mohlo sa to podariť už teraz, ale dopustil som sa chyby a neútočil tak, ako by som si predstavoval,“ povedal Cakulov pre Sportnet.

Zdolať Snydera je podľa neho v jeho silách. „Myslím si, že áno. Chce to svedomitý tréning,“ poznamenal 23-ročný naturalizovaný slovenský voľnoštýliar.

Batyrbek Cakulov (vľavo) po neúspešnom finále proti Američanovi Kyleovi Snyderovi.
Batyrbek Cakulov (vľavo) po neúspešnom finále proti Američanovi Kyleovi Snyderovi. (Autor: uww.org)

Chuť na zlato ešte narástla

Rovnakú métu dosiahol Tajmuraz Salkazanov. Aj on dokráčal až do finále majstrovstiev sveta, dokonca druhýkrát po sebe. A tiež sa musel skloniť pred súperom z rovnakej krajiny ako Cakulov.

Rovnako ako vlani v Osle bol v kategórii do 74 kg nad jeho sily reprezentant USA Kyle Dake. Kým pred rokom Salkazanov prehral 3:7, teraz ťahal za kratší koniec po výsledku 1:3.

„Nie je to osud, je to normálna vec. V pavúku sme boli nasadení tak, že sme sa mohli stretnúť vo finále, a to sa aj stalo. Žiaľ, zase som prehral,“ skonštatoval Salkazanov, ktorý sa v závere márne pokúšal dostihnúť bodové manko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Historický úspech i výčitka voči rozhodcovi. Tréner Slovenska: Bola to chyba