Záhreb zosadil Tatran z prvej priečky

Na tlačovke v Skopje tréneri L. Červar (vľavo) a P. Hatalčík.
Na tlačovke v Skopje tréneri L. Červar (vľavo) a P. Hatalčík. (Autor: Ján Leško)
Sportnet|29. okt 2013 o 00:00

Od minulého piatka do nedele večera bol Tatran Prešov znovu lídrom SEHA Gazprom South Stream League. Už nie je.

Od minulého piatka do nedele večera bol Tatran Prešov znovu lídrom SEHA Gazprom South Stream League. Tesná výhra Croatie Záhreb nad Vardarom Skopje však slovenského majstra, pri rovnosti bodov, ale horším skóre s chorvátskym šampiónom, zosunula na druhú priečku aktuálnej tabuľky nadnárodnej ligy.

SKOPJE/PREŠOV. V Prešove ale nad týmto konštatovaním žialiť nemusia. Tatran je príjemným prekvapením tretieho ročníka SEHA GSS ligy.

Ako sme včera napísali, v tomto mesiaci bol doslova pohromou pre macedónskych účastníkov nadnárodnej ligy.

Po výhre nad Vardarom vyhral Tatran v Skopje aj nad Metalurgom. Pritom obidve mužstvá z macedónskej metropoly patria k špičke európskej hádzanej, sú pravidelnými účastníkmi Ligy majstrov.

Preto majú výsledky slovenského majstra a jeho postavenie v tabuľke pozitívny ohlas. Najmä výhra o deväť gólov na tradične „horúcej“ pôde Metalurgu rezonuje vari aj dnes.

„Výborný zápas s Metalurgom sme odohrali podľa mňa i preto, lebo sme sa výborne takticky pripravili na kľúčových hráčov súpera,“ tvrdil na zápasovej tlačovej konferencii po zápase Metalurg – Tatran 23:32, tréner Prešova Peter Hatalčík.

„Na jednej strane Atman, na druhej Vugrinec, ale i ďalších nebezpečných hráčov Metalurgu sme dobre prikryli, nedali im toľko priestoru, koľko azda mávajú v iných zápasoch. Nuž a keď sa pridružil dobrý výkon nášho brankára Verkiča, tým sme vlastne eliminovali hlavné zbrane domáceho mužstva. Druhým dôležitým faktorom pre našu presvedčivú výhru boli z dobrej obrany plynúce rýchle protiútoky. Tie nám vychádzali skutočne veľmi dobre. Nimi sme dostávali súpera pod tlak. Dokázali sme sa však presadiť aj na postavenú obranu Metalurgu. Keď to všetko zhrniem, odohrali sme so silným súperom jeden kvalitný zápas, ktorý skončil našou zaslúženou výhrou.“

Výborní jednotlivci, skvelá partia

Tréner Metalurgu Skopje Lino Červar konštatoval, že Tatran Prešov vyhral zaslúžene. Prehru ospravedlňoval i tým, že v bráne nechytal suspendovaný brankár Stanič a chýbali mu i ďalší hráči základného kádra.

Čisto teoreticky, podobné výhovorky mohol v prípade prehry svojho mužstva vytiahnuť aj P. Hatalčík. Našťastie, nemusel, hoci v Skopje nemal z obvyklého základu zraneného pivota A. Petra, pred odchodom do Macedónska sa zranila aj spojka V. Guzy a onemocnel ďalší hráč spojkového radu D. Krok.

Väčšinu zápasu s Metalurgom odtiahla základná zostava Tatrana. Výborne zachytal S. Verkič, O. Rábek, hoci dal len jeden gól, bol platný v obrane i v útoku.

Tradične, skoro bez striedania, celý zápas drel na ihrisku D. Kristopans, skvelú prácu zase odviedol na strednej i krajnej spojke Ž. Pejovič.

Plné ruky práce mala obrana domácich s pivotom D. Krzysztofikom, či na krídle s T. Urbanom. Na neudržania bol najlepší strelec zápasu, autor deviatich gólov R. Antl.

Avšak aj ostatní, ktorí hrali, si úlohy zastali. P. Tumidalský tradične, hlavne v obrane, A. Radčenko na rozohrávke, či T. Číp po vystriedaní na pravom krídle.

Skrátka, zápas s Metalurgom vyhrala taktika trénera Hatalčíka, realizovaná výbornou partiou hádzanárov prešovského Tatrana.

SEHA GSS ligu aktuálne vedie Croatia Záhreb, 2. Tatran Prešov (obaja 18 bodov), 3. Vardar Skopje 16, 4. Metelurg Skopje 11, 5. Nexe Našice 11, 6. Vojvodina Novi Sad 9, 7. Meškov Brest 6, 8. Borac Banja Luka 6, 9. Lovčen Cetinje 4, 10. Partizan Belehrad 3 body.

Odišli na reprezentačné zrazy

Momentálne majú národné zväzy asociačné prestávky. Pozvánky do reprezentačných výberov dostali aj viacerí hráči Tatrana Prešov. Na sústredenie tímu Slovenska R. Antl, O. Rábek, T. Urban, P. Hruščák. Do Lotyšska cestoval D. Kristopans, do Čiernej Hory Ž. Pejovič, do Poľska D. Krzysztofik, do Česka J. Hrstka.

Ostatní hráči Tatrana dostali po návrate zo Skopje voľno a odo dneška budú už opäť trénovať pod taktovkou P. Hatalčíka.

V prešovskej TATRAN handball arene sú na sústredení od včerajška kadeti Slovenska. V nominácii trénera, Prešovčana Mareka Gernáta, sú hráči Tatrana R. Wilga, M. Jusko, M. Šarpataky, Ľ. Šarpataky, S. Pločica, T. Tribus.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Záhreb zosadil Tatran z prvej priečky