Záhreb púta skvelou kulisou a najvyššími prémiami

SITA|3. jan 2007 o 15:36

ZÁHREB 3. januára (SITA) - Už piaty ženský slalom sezóny Svetového pohára 2006/07 bude vo štvrtok hostiť chorvátske stredisko Záhreb-Sljeme. Len po tretí raz sa svetová ženská špička zíde na Medveďom ...

ZÁHREB 3. januára (SITA) - Už piaty ženský slalom sezóny Svetového pohára 2006/07 bude vo štvrtok hostiť chorvátske stredisko Záhreb-Sljeme. Len po tretí raz sa svetová ženská špička zíde na Medveďom vŕšku na podujatí „Snow Queen Trophy“ neďaleko chorvátskej metropoly, kde vlani a predvlani najviac pútala pozornosť domáca matadorka Janica Kosteličová. Štvornásobná olympijská víťazka a päťnásobná majsterka sveta by sa mala dolu Crvenim Spustom (Červená zjazdovka) spustiť aj tentoraz, aj keď len v role predjazdkyne, keďže celý ročník Svetového pohára 2006/07 obhajkyňa celkového prvenstva z relaxačných vynecháva. Napriek tomu sa v záhrebskom večernom slalome (1. kolo - 15.45 h SEČ, 2. kolo - 18.30 h) očakáva tradične skvelá kulisa, ktorú tvorí spravidla 20 000 divákov. Atraktívnosť podujatia okrem toho, že sa jazdí pod umelým osvetlením, zvyšujú aj najvyššie prémie v celom ženskom Svetovom pohári. Víťazka by mala zinkasovať 60 000 eur, pričom celkový sumár odmien pre najlepšiu tridsiatku sa pohybuje na úrovni 165 000 eur.

Na víťazstvo, už štvrté slalomové v tejto sezóne, si brúsi zuby najmä Rakúšanka Marlies Schildová. Vlani sa snehovou kráľovnou Záhrebe stala práve ona (Kosteličová bola po heroickom výkone v 2. kole bez palice a rukavice napokon tretia), v tomto roku je zatiaľ na čele nielen slalomového, ale aj celkového poradia Svetového pohára. „Doma v Semmeringu mi to nevyšlo. Po veľkej chybe v 2. kole som spadla na 3. miesto, ale v Záhrebe som pripravená opäť zvíťaziť,“ citujú 25-ročnú rodáčku zo Saalfeldenu rakúske médiá. Veľké ambície má pred piatym slalomovým podujatím sezóny aj Slovenka Veronika Zuzulová. Ročník 2006/07 začínala v slalome podľa FIS-bodov z 28. miesta, dnes jej v hodnotení tento disciplíny patrí 11. pozícia s reálnou šancou prieniku do najlepšej desiatky. Na desiatu Rakúšanku Michaelu Kirchgasserovú stráca len 2 body a to ešte úvodné predstavenie vo fínskom Levi nedokončila. „Mojím hlavným cieľom do najbližších pretekov je vylepšiť si FIS-body a tým aj štartové číslo tak, aby som nemusela štartovať v druhej polovici najlepšej tridsiatky. Verím, že sa mi bude naďalej dariť,“ povedala 22-ročná Slovenka ešte po pretekoch v rakúskom Semmeringu, kde dva dni pred Silvestrom obsadila výborné 7. miesto. Zuzulová v poolympijskej zime už päťkrát zaznamenala bodované umiestnenie vo Svetovom pohári. Premiérovo sa jej to podarilo už aj v obrovskom slalome (23. miesto v Semmeringu), čo je pred blížiacimi sa majstrovstvami sveta vo švédskom Are (3.-18. 2.) ďalšie pozitívne konštatovanie.


Poradie SP v slalome (po 4 z 9 pretekov):

1. Marlies Schildová (Rak.) 360 bodov, 2. Therese Borssenová (Švéd.) 252, 3. Kathrin Zettelová (Rak.) 235, 4. Nicole Hospová (Rak.) 184, 5. Ana Jelušičová (Chorv.) 158, 6. Monika Bergmannová-Schmudererová (Nem.) 109, 7. Anja Pärsonová (Švéd.) 108, 8. Šárka Záhrobská (ČR) 105, 9. Annemarie Gergová (Nem.) 104, 10. Michaela Kirchgasserová (Rak.) 97, 11. Veronika Zuzulová (SR)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Záhreb púta skvelou kulisou a najvyššími prémiami