Weiss: Proti Írom to bol náš najodvážnejší výkon

V akcii Marek Hamšík.
V akcii Marek Hamšík. (Autor: TASR)
Ladislav Harsányi|4. sep 2011 o 18:23

V Dubline to bol najkompaktnejší výkon slovenských futbalistov v tejto kvalifikácii. Bod sa ráta.

DUBLIN. Nebola to slovenská skrývačka a spoliehanie sa iba na to, že niečo „ukopeme“. Obrana a útok sa ocitli v rovnováhe. Slováci boli futbalovejším tímom ako Íri, vypracovali si viac šancí, aj keď dve írske boli azda tutovejšie.

Spoľahlivý brankár Mucha, suverénny Škrtel v obrane, pozične výborný Karhan a najviditeľnejší záložník Hamšík. To boli lídri v slovenskom tíme a dobre im sekundovali aj spoluhráči. Útokom nechýbala myšlienka, čo však naďalej absentuje, sú góly.

Keď hrajú Hamšík a Škrtel

Na otázku SME, či to bol najlepší výkon mužstva v kvalifikácii, reagoval tréner Vladimír Weiss takto: „Najodvážnejší. S množstvom vynikajúcich individuálnych výkonov, ale s kolektívnym duchom. Mohli sme prehrať i vyhrať. V priebehu zápasu sme boli bližšie k víťazstvu, v závere pri hlavičkách Írov sme sa modlili. Ak by dal Ward v záverečných sekundách, asi by ma trafil šľak... Zlatý bod po odvážnom výkone. V kvalifikácii stále žijeme.“

Marek Hamšík sa cítil po poslednom tréningu dobre a Weiss ho neváhal postaviť do základu. „Chcel hrať. Je to správny kapitán, výborný chlapec i hráč – to ukázal v zápase. Duch Hamšíka tu musí byť. Súper má iný rešpekt, keď hrá proti Hamšíkovi či Škrtelovi. Taký Keane inak vníma jeho ako niekoho iného, to je úplne jasné,“ vyslovil sa tréner.

Hamšík odohral jeden zo svojich najlepších zápasov v reprezentácii. „Íri nám dali dostatok priestoru, mohli sme si prihrávať. Škoda našich nevyužitých príležitostí,“ vravel po zápase slovenský kapitán.

Weiss bol spokojný s herným prejavom tímu, chválil väčšinu svojich hráčov v tomto zápase, nezabudol však pridať, že teraz je najdôležitejší najbližší zápas – proti Arménsku.

Prečítaní Íri

Weissovu taktiku, vychádzajúcu z dobrej defenzívy a zámeru nepustiť súpera do jeho typickej hry dlhých lôpt a centrov, sa hráčom podarilo plniť. Vyhrávali súboje, i tie vo vzduchu. Zbierali aj odrazené lopty a dokázali sa šikovne dostať do protiútokov. Niektorí írski hráči zahrali pod svoje možnosti, diváci si po zápase zapískali.

Tréner Giovanni Trapattoni však bránil svoj systém hry. „Naša organizácia hry je dobrá. Aj súper získal bod, ani on nedal gól. Výsledok môže zmeniť iba hráč a to sa nedá vopred naprogramovať.“

Teraz čaká Írov kľúčový zápas v Moskve. „Nám by asi najviac vyhovovala v tomto zápase remíza, musíme sa však koncentrovať na seba a na to, aby sme zdolali Arménov,“ vyjadril sa slovenský stredopoliar Vladimír Weiss mladší.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Weiss: Proti Írom to bol náš najodvážnejší výkon