Weiss asi zariskuje a urobí rázne rošády

Slovenskí futbalisti na tréningu.
Slovenskí futbalisti na tréningu. (Autor: SME - VLADIMÍR ŠIMÍČEK)
Pavol Spál|23. jún 2010 o 21:54

Slovenský tréner postaví proti Talianom ofenzívnejšiu zostavu, ale bude myslieť aj na jej vyváženie.

Tréner Vladimír Weiss pravdepodobne spraví pred stretnutím s Talianskom výraznejšie rošády v zostave. Ak si chcú Slováci napraviť renomé, budú musieť hrať ofenzívnejšie. Očakávame, že sa v základnej zostave objaví dvojica Miroslav Stoch a Juraj Kucka.

Ak sa chcú Slováci prebiť do osemfinále, musia vo štvrtok o 16.00 na štadióne Ellis Park zdolať Talianov, úradujúcich majstrov sveta. A dúfať, že Paraguaj neprehrá s Novým Zélandom.

Bývalý tréner Milan Lešický tvrdí, že dôležitejšou podmienkou než samotná základná zostava bude prístup hráčov. „Musia byť úplne inak emotívne nabudení, ukázať srdce. Tím bol zatiaľ kolektívom, len kým nastúpil na zápas. Trpí na to, že bol okolo neho vybudovaný kult hráčov, čo nie sú zvyknutí na kritiku. Musia sa zobudiť," dodal Lešický.

Ako by mohla podľa SME vyzerať základná zostava proti Taliansku?

V bránke by mal zostať Ján Mucha, za góly v predchádzajúcich zápasoch nemohol. V obrane sa dajú opäť vytušiť zmeny. Jediné isté miesto má Martin Škrtel. V prvom zápase hral vedľa neho v strede obrany Ján Ďurica, v druhom Kornel Saláta. Aj tak k chybám prišlo.

Rošáda so Štrbom?

Tréner Vladimír Weiss však môže opäť spraviť rošádu a nasadiť do stredu obrany Zdena Štrbu, ktorý sa viackrát ukázal ako dobrá alternatíva. Štrba, ktorého miesto je zvyčajne na poste defenzívneho štítu, má navyše lepšiu rozohrávku ako spomínaná dvojica.

Na pravej strane obrany by mal zostať Peter Pekarík, ktorý patril proti Paraguaju k lepším. Na ľavú stranu by sa mohol vrátiť Marek Čech, ktorý je aktívnejší dopredu, navyše má dobrú strelu. Nie je však vylúčené, že tam tréner ponechá Jána Ďuricu. Zmeny možno očakávať i v zálohe a útoku.

Na pravom krídle pravdepodobne opäť zostane Vladimír Weiss junior, ktorý sa nebojí individuálne presadiť.
Na ľavej strane by mohol prvýkrát na šampionáte v základnej zostave nastúpiť Miroslav Stoch, ktorý by už mal byť zdravotne fit. Na starších Talianov môže platiť rýchlosťou a pohyblivosťou.

V zálohe má isté miesto i tvorca hry Marek Hamšík. Proti Paraguaju síce nabehal najviac kilometrov, ale herne sa trápi. Zatiaľ nebol pre súperov hrozbou. Proti Talianom, ktorých dobre pozná, však bude mať špeciálnu motiváciu.

K zmene môže prísť i na poste defenzívneho štítu. Ak by Weiss postavil do obrany Štrbu, v zálohe by ho mohol zastúpiť Juraj Kucka. Hráč Sparty Praha vie hrať solídne dopredu i dozadu, má skvelú kondíciu, je silný v osobných súbojoch. Navyše má dobrú strelu zo strednej vzdialenosti. K dispozícii bude aj konštruktívny stredopoliar Marek Sapara.

„Mohol by operovať popri Hamšíkovi, nie je typom stopercentného špílmachra. Nemali by si prekážať. Navyše, nie je opotrebovaný," hovorí Lešický. Weiss sa podľa neho určite nedopustí pretlaku ofenzívnych hráčskych typov, nepôjde s rizikom do krajnosti.

Na hrote iba Vittek

Očakávame, že Weiss zvolí systém na jeden hrot. V tom prípade by vpredu nastúpil Róbert Vittek, ktorého by ako stiahnutý podhrotový útočník dopĺňal Stanislav Šesták. Alternatívou na hrotového hráča je i Filip Hološko, ktorý by svojou rýchlosťou mohol na skúsenú, ale pomalšiu taliansku obranu platiť.

Ak sa tréner rozhodne hrať na dva hroty, najreálnejšie sú kombinácie Šesták - Vittek, Šesták - Hološko, Vittek - Hološko.

Bývalý reprezentant Ján Švehlík si netrúfa favorizovať do zostavy konkrétnych hráčov, zdôrazňuje nutnosť vyváženia tímu. „Tréner má vždy svoju líniu, žije s mužstvom, najlepšie cíti, kto je v akom stave fyzicky. No v tomto prípade zrejme uňho bude rozhodovať psychická odolnosť jednotlivcov."

zostava490-med.jpg

Kliknutím na obrázok ho zväčšíte.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Weiss asi zariskuje a urobí rázne rošády