Wawrinka: Djokovič je lepší ako ja, o to som šťastnejší

Stanislav Wawrinka
Stanislav Wawrinka (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|21. jan 2014 o 14:40

Novak Djokovič nezíska na Australian Open štvrtý titul za sebou. V grandslamovom štvrťfinále skončil naposledy na Roland Garros 2010.

Stanislas Wawrinka sa dočkal. V päťsetovej bitke zdolal najväčšieho favorita Australian Open Novaka Djokoviča.

Ten nezíska v Melbourne štvrtý titul za sebou a celkovo piaty. Švajčiarovi vyšla dokonale odveta za minuloročnú prehru vo štvrtom kole. Vtedy prehral piaty set 12:10, teraz ho získal 9:7. Okrem toho ukončil 28 zápasovú víťaznú sériu Djokoviča.

„Už minulý rok bol náš zápas strašne ťažký. Novak je určite lepším tenistom ako ja. O to som šťastnejší, že som ho dnes zdolal,“ hovoril Wawrinka v prvom rozhovore s komentátorom Jimom Courierom.

„Chopil sa svojej šance. Ukázal, že je mentálne silný a zaslúžene získal veľkú výhru. Dal som do toho všetko najlepšie, čo som vedel, ale tentokrát to nestačilo,“ povedal Djokovič.

Posledná loptička zápasu Wawrinka - Djokovič

wawrinka.gif

Druhé semifinále v kariére

V marci dvadsaťdeväťročný Švajčiar dokazuje aj na začiatku roka, že čím je starší, tým je lepší. Pokračuje vo výborných výkonoch z konca minulej sezóne, keď sa na US Open prvýkrát v kariére prebojoval do grandslamového semifinále.

„Je to obrovské prekvapenie, keďže Djokovič hral na záver poslednej sezóny neskutočný tenis. Myslel som si, že v tom bude pokračovať, lebo v tej forme čo mal, by ho Wawrinka zdolal len ťažko,“ hovoril SME Dominik Hrbatý.

Bývalá slovenská jednotka si myslí, že za nečakaným víťazstvom treba hľadať aj to, že Wawrinka si proti Djokovičovi verí. Jeho slová potvrdzujú posledné štatistiky. Pre skúseného tenistu to síce bola len tretia výhra z osemnástich vzájomných duelov, ale na Australian Open 2013, aj US Open 2013 sa rozhodlo až v piatich setoch.

Becker začal zle

„Wawrinkovi Djokovičov štýl vyhovuje. Verí si proti nemu, keďže hrali tretí päťsetový zápas po sebe. Skôr si myslím, že teraz v semifinále vyradí Wawrinku Tomáš Berdych,“ pokračoval Hrbatý.

Djokovičov výsledok nenahráva Borisovi Beckerovi. Pre nového trénera to je veľmi zlý začiatok, keďže Australian Open je pre svetovú dvojku dlhodobo najobľúbenejším turnajom. Okrem toho vo štvrťfinále vypadol Srb naposledy v roku 2010 na Roland Garros. Odvtedy vyhral päť grandslamových titulov a štyrikrát si zahral vo finále.

„Akurát som nad tým uvažoval. Todd Martin skončil pri ňom takto rýchlo v roku 2009. Mal aj iných, ktorí mu pomáhali pomimo. Vždy sa vrátil napokon k Mariánovi Vajdovi. Becker je určite iný a myslím si, že hneď neskončí. Uvidíme ako to bude na ďalších turnajoch,“ dodal slovenský tenista, ktorý nepovažuje spojenie Becker – Djokovič za najšťastnejšie.

((fotogaleria))

Hrbatý favorizuje Nadala

„Becker produkoval úplne iný štýl hry a má iné rozmýšľanie. Myslím si, že Djokovič potrebuje trénera, ktorý hrá viac od základnej čiary. Ťažko zmeníte rozmýšľanie jedného z najlepších hráčov. To nefunguje zo dňa na deň. Málokto sa to rýchlo naučí a v zápase si nemusí s novou hrou veriť. Preto si myslím, že mu Becker nebude dlhodobo sedieť.“

Po vypadnutí Djokoviča ostáva pre Hrbatého najväčším favoritom na titul Rafael Nadal. „Keby som mal vybrať najsilnejšieho hráča, tak je to Nadal. Neviem ako je na tom Murray po zranení. Čo sa týka Rogera Federera. Neviem, či má na to, aby zdolal dvoch elitných hráčov za sebou.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Wawrinka: Djokovič je lepší ako ja, o to som šťastnejší