Vyžrebovali EURO 2012

Sportnet|8. feb 2010 o 00:00

Futbalisti Slovenska sa v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2012 stretnú v B-skupine s Ruskom, Írskom, Macedónskom, Arménskom a Andorrou. Rozhodol o tom včerajší žreb v Kongresovej sále varšavského Palácu kultúry a vied.



KOŠICE/VARŠAVA. Presne o 12.40 hod. vytiahla ukrajinská futbalová legenda Oleg Blochin z osudia druhého koša Slovensko a prisúdila mu miesto v B-skupine. Čakala sa už len na to, kto bude hlavným favoritom tejto skupiny z deväťčlenného prvého koša. O pár sekúnd neskôr poľská futbalová osobnosť - Andrzej Szarmach - roztiahla lístok s nápisom Rusko.

Po prvý raz v histórii boli Slováci "ťahaní" z druhého výkonnostného koša, čo znamená, že v skupine je papierovo len jeden silnejší súper - Rusko. Viacerí odborníci i samotní hráči si z prvého koša želali práve tohto súpera. Dá sa povedať, že po žrebe kvalifikácie MS 2010, základných skupín na záverečnom turnaji MS 2010 prialo šťastie pri žrebe reprezentačnému trénerovi Weissovi i do tretice. Pravda, z tretieho koša sa dali vybrať i prijateľnejší súperi ako Íri (na MS nepostúpili, keď ich v baráži vyradil "hádzanársky" gól Francúzov) - Rakúsko či Fínsko. Na druhej strane, z prvého koša sme mohli dostať Španielov, Nemcov, Angličanov, Hollanďanov či Talianov. Asi nebudeme ďaleko od pravdy, ak povieme, že žreb k nám bol žičlivý. Len nemajme už predčasne široké ramená. Tie mali nedávno aj Česi s Poliakmi a MS budú sledovať pred obrazovkami...

ČO JE DOBRÉ VEDIEŤ

Postupový kľúč

Z 53 členských krajín UEFA sa do kvalifikácie ME 2012 zapojí 51 štátov. Automatické právo účasti na záverečnom turnaji majú jeho hostitelia - Poliaci a Ukrajinci. Zvyšné tímy rozdelia do 9 skupín (A až I) - šesť po 6 účastníkoch a tri po 5 aktéroch. Priamo na šampionát postúpia deviati víťazi skupín a najlepšie mužstvo z 2. priečky po odrátaní bodov zo zápasov s poslednými v 6-členných skupinách (rovnako ako v kvalifikácii MS 2010). Zostávajúcich 8 druhých tímov bude hrať baráž (systém doma - vonku) o štyri miestenky.

Kvalifikácia ME 2012 je rozložená do septembra 2010 až novembra 2011, finálový turnaj sa uskutoční od 8. júna do 1. júla 2012

Hracie dni

Zápasy kvalifikácie sa nebudú už hrať ako doteraz v soboty a v stredy. UEFA sa rozhodla vyhovieť žiadostiam viacerých klubov a rozhodla, že hlavnými hracími dňami budú piatok a utorok. Namiesto piatku sa však zápasy budú môcť hrať aj v soboty. "Akceptovali to už všetky strany. Na posunutí termínov reprezentačných zápasov najviac záležalo klubom. Teraz sa budú môcť hráči vrátiť k svojim klubom o trochu skôr," povedal generálny sekretár UEFA Gianni Infrantino.

Dve výnimky

Ešte pred samotným žrebovaním boli dve výnimky - Rusko s Gruzínskom a ani Arménsko s Azerbajdžanom sa nemohli stretnúť v jednej skupine. Systém žrebovania bol totiž nastavený tak, aby sa znepriatelené krajiny nemohli dostať do jednej skupiny. Rusko a Azerbajdžan viedli krátke boje v auguste roku 2008, Arménsko i Azerbajdžan sa sporia o územie a neudržiavajú diplomatické vzťahy. Práve druhá dvojica sa mala stretnúť v kvalifikácii na európsky šampionát, ktorý sa uskutočnil v roku 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku. Nakoniec však duely neodohrali a odmietli nastúpiť na neutrálnej pôde.

Prečo z 2. koša?

UEFA v máji 2008 zverejnila nový systém na výpočet koeficientu krajín. Do úvahy sú zahrnuté kvalifikácia a záverečný turnaj MS 2006 (prepočtový index 20%), kvalifikácia a záverečný turnaj ME 2008 (prepočtový index 40%) a kvalifikácia MS 2010 (prepočtový index 40%). Predchádzajúci systém zohľadňoval iba ostatné dve kvalifikácie, takže teraz pribudli tri položky (dva záverečné turnaje a jedna kvalifikácia). Do celkového výpočtu sa však už nerátajú prípravné duely.

Na základe tohto systému rozdelili mužstvá do jednotlivých výkonnostných košov. Slovensko sa podľa tohto výpočtu nachádzalo na 17. priečke rebríčka, teda dve pozície nad čiarou 2. koša (za nami sa ešte do 2. koša dostalo Rumunsko)..

Žreb kvalifikácie o postup na ME 2012 vo futbale:

A-SKUPINA: Nemecko, Turecko, Rakúsko, Belgicko, Kazachstan, Azerbajdžan
B-SKUPINA: Rusko, SLOVENSKO, Írsko, Macedónsko, Arménsko, Andorra
C-SKUPINA: Taliansko, Srbsko, Severné Írsko, Slovinsko, Estónsko, Faerské ostrovy
D-SKUPINA: Francúzsko, Rumunsko, Bosna a Hercegovina, Bielorusko, Albánsko, Luxembursko
E-SKUPINA: Holandsko, Švédsko, Fínsko, Maďarsko, Moldavsko, San Maríno
F-SKUPINA: Chorvátsko, Grécko, Izrael, Lotyšsko, Gruzínsko, Malta
G-SKUPINA: Anglicko, Švajčiarsko, Bulharsko, Wales, Čierna Hora
H-SKUPINA: Portugalsko, Dánsko, Nórsko, Cyprus, Island
I-SKUPINA: Španielsko, Česko, Škótsko, Litva, Lichtenštajnsko.

SLOVENSKO - RUSKO

5 zápasov - 1 víťazstvo, 3 remízy, 1 prehra, skóre: 5:5

* priateľský zápas: 29. máj 1994 - Moskva: Rusko - Slovensko 2:1 (0:1), góly: 51. Piatnickij, 60. Cymbalar - 33. Tittel
* priateľský zápas: 8. marec 1995 - Košice: Slovensko - Rusko 2:1 (1:0), góly: 29. a 69. Dubovský - 76. Karpin
* priateľský zápas: 31. máj 2000 - Moskva: Rusko - Slovensko 1:1 (0:1), góly: 60. Besčastnych - 25. Fabuš
* kvalifikácia MS 2006: 4. septembra 2004 - Moskva: Rusko - Slovensko 1:1 (1:0), góly: 15. Bulykin - 88. Vittek
* kvalifikácia MS 2006: 12. októbra 2005 - Bratislava: Slovensko - Rusko 0:0

SLOVENSKO - ÍRSKO

2 zápasy - 0 víťazstiev, 1 remíza, 1 prehra, skóre: 2:3

* kvalifikácia ME 2008: 8. septembra 2007 - Bratislava: Slovensko - Írsko 2:2 (1:1), góly: 37. Klimpl, 90.+ M. Čech - 7. Ireland, 58. Doyle
* kvalifikácia ME 2008: 28. marca 2007 - Dublin: Írsko - Slovensko 1:0 (1:0), gól: 13. Doyle

SLOVENSKO – MACEDÓNSKO

4 zápasy - 3 víťazstvá, 1 remíza, 0 prehier, skóre: 10:1

* kvalifikácia MS 2002: 3. septembra 2000 - Bratislava: Slovensko - Macedónsko 2:0 (1:0), góly: 3. I. Bališ, 74. Demo
* kvalifikácia MS 2002: 7. októbra 2001 - Skopje: Macedónsko - Slovensko 0:5 (0:1), góly: 29. Reiter, 56. Dzúrik, 72. P. Németh, 80. Pinte, 89. T. Oravec
* kvalifikácia ME 2004: 29. marca 2003 - Skopje: Macedónsko - Slovensko 0:2 (0:1), góly: 28. M. Petráš, 90. Reiter
* kvalifikácia ME 2004: 10. septembra 2003 - Žilina: Slovensko - Macedónsko 1:1 (1:0), góly: 25. Sz. Németh - 61. Dimitrovski

SLOVENSKO - ARMÉNSKO

Mužstvá sa ešte nestretli

SLOVENSKO - ANDORRA

Mužstvá sa ešte nestretli

REAKCIE ZO SLOVENSKÉHO TÁBORA

Vladimír Weiss st. (hlavný tréner slovenskej reprezentácie): "Je to prakticky rovnaká situácia ako pri predchádzajúcej kvalifikácii o postup na MS 2010. Mnohým sa zdala skupina ľahká, iným zasa ťažká. Máme už svoje skúsenosti a vieme, že musíme zabrať proti favoritom a silným tímom v skupine. Nesmieme však tiež strácať body proti tzv. outsiderom."

František Laurinec (prezident SFZ):
"Čo sa týka našej kvalifikačnej skupiny, je náročná, no hratelná. Pozícia v druhom koši žrebu sa ukázala ako prospešná. O postupujúcich sa rozhodne medzi Ruskom, Írskom a nami. Nepodceňujeme ani ostatných súperov, ale rozhodujúce budú súboje s favoritmi skupiny."

Stanislav Šesták (reprezentant SR):
"Myslím si, že môžeme byť spokojní. Skupina je prijateľná. Najvážnejším súperom bude samozrejme Rusko, ale rozhodne je to mužstvo, proti ktorému sa dá hrať. Podľa môjho názoru je to jeden z najpriechodnejších súperov, ktorého sme mohli dostať z prvého koša."

Miroslav Stoch (reprezentant SR):
"Myslím si, že je to celkom prijateľná skupina. Určite to bude ťažké, ale mohli sme dostať aj náročnejších súperov. Rusi a Íri budú našimi najvážnejšími súpermi v boji o postup, ale šťastie nám naďalej praje, preto nevidím dôvod, prečo by sme nemali postúpiť na európsky šampionát. Z prvého koša som si neželal Španielov, to sa mi aj splnilo."

Martin Škrtel (reprezentant SR):
"Určite to nie je najľahšia skupina. Máme Rusov, ktorí síce nepostúpili na majstrovstvá sveta, ale disponujú obrovskou kvalitou. Určite sú favoritom našej skupiny. Ďalej sa stretneme s Írmi, ktorí hrali baráž o postup na MS 2010 s Francúzskom a vypadli veľmi nešťastne. Macedónci budú určite tiež veľmi nepríjemní, rovnako ako Arménsko v domácom prostredí. Andorra je jednoznačný outsider."

Ján Kozák (bývalý tréner MFK Košice):
"Rusi a Íri budú silnými protivníkmi. Skupina mohla byť ľahšia i ťažšia. Sú však od našej i ťažšie skupiny. Rusi sú dosť náladoví. Íri zasa odohrali nešťastnú baráž s Francúzmi o postup na MS, takže potvrdili, že majú silné mužstvo. Čaká nás zaujímavá skupina."

OHLASY MÉDIÍ

www.Macedonianfootball.com (Maced.): "Reprezentačný tím sa dostal do skupiny so starými známymi. Macedónčania už hrali proti všetkým mužstvám, ktoré im vyžrebovali do B-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2012. Fakt, že Macedónčania poznajú kvality i slabiny svojich oponentov, im dáva obrovskú šancu zabojovať o druhú priečku priečku znamenajúcu minimálne postup od baráže. Rusi sú síce favoritmi skupiny, ale Macedónsko bude určite bojovať o druhé miesto so Slovákmi a Írmi, kým Arméni a Andorčania sú jasnými outsidermi skupiny."

www.sport-express.ru (Rus.): "Dostali sme skupinu bez Slovincov... Všetkých súperov veľmi dobre poznáme. Môžeme sa poďakovať Blochinovi a spol. za to, že nám vyžrebovali skupinu bez Slovincov."

Gazeta.ru (Rus.): "Trapattoni, Weiss a maličkí. Trénera Slovákov poznáme z jeho pôsobenia v Saturne. Kormidelník Írov Trapattoni je veľká osobnosť a ostatní súperi by mali byť ľahšie zdolateľní. S Macedónskom a Andorrou hralo Rusko aj v kvalifikácii ME 2008."

BBC (V. Brit.): "Anglicko a Wales v spoločnej kvalifikačnej skupine v boji o postup na ME 2012 v Poľsku a na Ukrajine. Írov vyžrebovali do ´ruskej´ skupiny. Surovo odobratú účasť na MS 2010 za hranie rukou Thierryho Henryho môžu Íri napraviť v skupine, v ktorej sa nachádzajú Rusko, Slovensko, Macedónsko, Arménsko a Andorra."

The Irish Independent (Ír.): "Írsko sa teší z príjemného žrebu. V skupine o postup na majstrovstvá Európy 2012 ho čakajú Rusi a priechodní Slováci."

The Irish Times (Ír.): "Oči Írov sa upierajú na východ. Žreb kvalifikácie o postup na ME 2012 im prisúdil z prvého koša Rusko, z druhého účastníka svetového šampionátu 2010 Slovensko. Ďalšími súpermi v B-skupine budú Macedónsko, Arménsko a Andorra. História favorizuje v boji so Slovákmi Írov. V kvalifikácii o postup na ME 2008 vo vzájomnej konfrontácii získali štyri body z možných šiestich."

OHLASY Z TÁBORA SÚPEROV

Guus Hiddink (tréner ruskej reprezentácie): "So žrebom som spokojný, je to pre mňa niečo ako zadosťučinenie. Máme peknú skupinu, ale myslím si, že nás v nej čakajú bojovné zápasy. Samozrejme, naším jednoznačným cieľom je skončiť v nej na prvom mieste a postúpiť priamo na európsky šampionát. Verím, že sa nám to podarí, aj keď nesmieme zabúdať na úspechy, ktoré dosiahli Slováci a Íri v ostatných rokoch."

Giovanni Trapattoni (tréner írskej reprezentácie): "Som nadšený. Rusko je rozhodne priechodnejší súper ako ostatné tímy, ktoré sa nachádzali v prvom koši. Vlastne si myslím si, že by sme mohli v skupine skončiť na prvom mieste. Rozhodne to nie je prehnaná ambícia, máme reálnu šancu na priamy postup na ME 2012."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Vyžrebovali EURO 2012