Vyšetrovanie: Dôvodom Schumacherovej nehody neboli lyže ani rýchlosť

Pohľad na miesto Schumacherovho nešťastného pádu.
Pohľad na miesto Schumacherovho nešťastného pádu. (Autor: grandprix247.com)
TASR|8. jan 2014 o 12:08

Bývalý šampión F1 lyžoval asi tri až šesť metrov mimo vyznačenej zjazdovky.

ALBERTVILLE. Bývalý šampión F1 Michael Schumacher bol pred ťažkou nehodou asi tri až šesť metrov mimo vyznačenej zjazdovky. Počas tlačovej konferencie v Albertville to vyhlásil prokurátor Patrick Quincy.

Kameň, na ktorý dopadol Schumacher hlavou, sa nachádzal asi deväť metrov od vyznačenej zjazdovky. Podľa Quincyho neboli príčinou vážnej nehody jeho lyže a ani vybavenie, ktoré malo byť vo veľmi dobrom stave.

Rovnako by nemala byť kľúčovým prvkom ani rýchlosť, no tú vyšetrovatelia ešte nepoznajú. "Zatiaľ ju nedokážeme presne určiť," uviedol Stephane Bozon a Quincy dodal, že "Schumacher bol veľmi dobrý lyžiar".

Tieto informácie získali z dvojminútového záznamu z kamery, ktorú mal bývalý majster sveta na svojej helme. Podľa záznamu Schumacher stratil rovnováhu, keď zišiel z červenej zjazdovky. Náraz na kameň zlomil helmu na dve časti. Podľa doktorov mu zachránila život.

Quincy so svojimi spolupracovníkmi vypočuli už viacero ľudí zo svahu, lekárov a expertov. Uviedol, že vyšetrovanie prebieha rovnako ako pri každej inej vážnej lyžiarskej nehode a zdôraznil, že jeho cieľom je objasniť, čo sa stalo a nie nutne určiť vinu. Zatiaľ nie je jasné, dokedy bude trvať.

Zjazdovka bola v poriadku

Vyšetrovatelia v stredu potvrdili, že zjazdovka v stredisku Meribel bola upravená a označená podľa národných štandardov. "Podľa našich zistení rešpektovala všetky predpisy," uviedol Quincy.

Schumacherov stav je po nehode na lyžovačke stabilizovaný, ale naďalej kritický. Štyridsaťpäťročný Nemec leží v umelom spánku v nemocnici v Grenoble.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Vyšetrovanie: Dôvodom Schumacherovej nehody neboli lyže ani rýchlosť