Vůjteka nerozladili ani absencie a doniesol pohár

(Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič, TASR|13. nov 2011 o 17:42

V Nemecku zaznievali hlasy, že Slovensko priviezlo do Mníchova jednoznačne najlepší tím posledných rokov.

Tréner Vladimír Vůjtek po totálnom triumfe na Nemeckom pohári svojmu generálnemu manažérovi Ottovi Sýkorovi s jemným úsmevom utrúsil: „Vieš, každý nám drukoval, ale nik nám naozaj neveril.“

MNÍCHOV. Hráči aj po istom prvenstve posledný zápas nevypustili, dokonca otočili nepriaznivý vývoj. Je to pre ich rast cenná skúsenosť, slovenská reprezentácia potrebuje širšie portfólium.

Okrem pohára si priviezli aj finančnú prémiu 20-­tisíc eur.

V piatok sme zaskočili Američanov, ktorí prišli s hráčmi z popredných európskych klubov. V sobotňajšom súboji Vůjtek vyzdvihol hru útočníkov pred obranami.

Pokojný muž

Ani v nedeľu, keď Švajčiari na turnaji točili tridsať čerstvých hokejistov, hráči či diváci darmo čakali na výbuch zlosti nášho trénera.

„Na reprezentačnej úrovni som ešte taký typ nevidel. No mne taký typ kouča vyhovuje. Zažil som podobných vo Švédsku, hralo sa mi pod nimi lepšie,“ hovorí kapitán hokejistov Dominik Graňák.

Vůjtek nemal na mníchovskom turnaji dôvod na nadávku. „Ale ovládam niektoré, nielen ostravské, počas rokov v ruských kluboch som v tomto smere mal silnú školu.“

Manažér Sýkora vylučuje, že Vůjtek kráča životom s krédom Take it Easy.

„V hokeji potrebujete mužstvo vyburcovať, motivovať. On dokáže aj to, ale už to nejde s tým jeho väčšinovým pokojným výzorom,“ dodal Sýkora. To, že Vůjtek je zväčša vľúdny, vyžaruje pozitívnu energiu, mu vždy pomáhalo v hokeji.

Sám Sýkora nedávno netlmil emócie, keď na zraz pred Nemeckým pohárom sa ospravedlnilo viac hráčov, než býva zvykom.

Vůjtek namiesto rozčuľovania na druhý deň pokojne poskladal úplne nové formácie, v ktorých by sa sotva našiel optimista, čo by tipoval náš triumf na Nemeckom pohári.

Odkedy a Vůjtkovo meno ocitlo na mediálnom trhu, okamžite ho oslovila lotyšská i bieloruská reprezentácia. Vůjtek v tom čase ešte nebol schválený slovenským výkonným výborom. Podľa Sýkoru bol vo fokuse slovenského záujmu jednoznačnou jednotkou.

Vůjtek dostal nedávno ponuku z ruského klubu. „To už som podpísal Slovensko a na nekorektné ťahy nemám žalúdok. Na Slovensku sa mi páči.“

Fanúšikovia, ktorí boli dva roky a plánované ďalšie dva stresovaní vžívaním herného systému v reprezentácii, mohli žasnúť, s akou samozrejmosťou sa dostávali Slováci v Mníchove do šancí a v troch zápasoch ich obrana dostala iba štyri góly.

Slovensko doviezlo silný tím

Niektoré zásady sa učia v žiackych tímoch – napríklad tú, že hráč musí byť vždy medzi pukom a vlastnou bránkou, aby nezavaril prečíslenie. „Hokej je jednoduchá hra, len čo ju začínate zbytočne komplikovať, hráči sa po ľade nezmyselne zrážajú.“

Slovenský generálny manažér Otto Sýkora, ktorý dhé roky pôsobil v Norimbergu ako hráč, manažér či tréner, si v priestoroch olympijskej haly vypočul od prominentov kompliment, že Slovensko teraz priviezlo do Mníchova jednoznačne najlepší tím posledných rokov.

Na Nemeckom pohári sa blysli obaja brankári Peter Hamerlík a Július Hudáček. Okrem nich máme v Rusku Lašáka so Staňom a v NHL Budaja s Halákom. Zrazu koľko adeptov na kľúčový post. „Dúfam, že na šampionát vyberieme tie správne mená,“ reagoval Vůjtek.

Prekorčuľovali súpera

Úsmev žiaril aj na tvári Marcela Hossu, s troma gólmi bol spolu s Michelom Miklíkom najlepším strelcom nášho tímu.

„Takto som si to predstavoval. Na striedačke som si často pohladil malé číslo 38 a meno môjho priateľa na drese Paľa Demitru. Jeho plagát sa objavil aj v hľadisku olympijskej haly.“

Tréner Vůjtek v Mníchove mimovoľne objavil Ameriku. Jeho mužstvo vo väčšinových úsekoch prekorčuľovalo súpera. Tá istá dengľavá slovenská škola zrazu vnikala do útočného pásma, ako chcela, s ľahkými nohami, i keď dynamická technika švédskeho či fínskeho typu to ešte nebola.

Lenže tréner častým striedaním štyroch formácií mužstvo udržal v tempe celý zápas a nenechal zataviť zopár takzvaných neodmysliteľne kľúčových hráčov. Ten hokejový svet má občas čaro nelogiky.

VIDEO: Trojgólový Hossa

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Vůjteka nerozladili ani absencie a doniesol pohár