Vůjtek: Šatan by v Soči hral, nebyť sporu s Chárom

Vůjtek po štvrtkovej tlačovke v Soči.
Vůjtek po štvrtkovej tlačovke v Soči. (Autor: SITA)
SITA|20. feb 2014 o 13:14

Miroslav Šatan nebol v hokejovej nominácii do Soči pre neurovnaný vzťah so Zdenom Chárom.

Ak by neexistoval problém medzi lídrami slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Chárom a Miroslavom Šatanom, na zimných olympijských hrách v Soči by hrali obaja. Uviedol to reprezentačný tréner Vladimír Vůjtek.


prokop_avizo.jpg
Zo Soči od nášho redaktora TOMÁŠA PROKOPA

SOČI. Najviac diskutovanou otázkou posledných týždňov bola absencia Miroslava Šatana v nominácii pre olympijské hry v Soči. V médiách, ale aj medzi fanúšikmi, sa objavilo množstvo špekulácií.

Šatan si so Zdenom Chárom nevyriešili štrnásť mesiacov trvajúci konflikt. Šatan požaduje od Cháru, aby sa ospravedlnil za atak, ktorým mu spôsobil vážne zranenie krku.

Celú situáciu vysvetlili až manažér Otto Sýkora s trénerom Vladimírom Vůjtkom, ktorí na stretnutí s novinármi priznali, že hlavným motívom bol nevyriešený konflikt medzi Šatanom a Zdenom Chárom.

„Dvaja ľudia, dvaja velikáni slovenského hokeja, ktorí spolu štrnásť mesiacov neprehovorili. Vymenili si jednu esemesku. Miro to dnes zľahčuje a tvrdí, že by sa to vyriešilo za päť minút. A teraz mi povedzte, čo by sa dialo, keby sa to nevyriešilo,“ povedal Vůjtek.

„Miro nereflektoval pozvánku na Hokejové leto, bol v Amerike, na tri mesiace sa odmlčal. Až v októbri sa prvýkrát ozval Láďovi. Celé leto bol uzavretý sám pre seba,“ hovoril Sýkora.

chara_satan.gif

Chára ho pozýval do Bostonu

Celú situácii riešili šéfovia našej reprezentácie najmä v novembri, keď boli v Amerike za hráčmi NHL. Šatan bol vtedy s rodinou na Long Islande. Už vtedy mu povedali, že jeho cesta na olympiádu vedie cez urovnanie sporu s Chárom.

„Hovoril som Mirovi, že sa dostaneme do pozície, keď bude jeho výkonnosť dobrá, ale toto bude problém. Deň na to som zistil, kedy hrá Zdeno v New Yorku s Rangers. V deň zápasu kontaktoval Miro Zdena. Napísal mu, či sa nestretnú na kávu alebo obed na desať minút. Zdeno mu odpísal, že to nie je na desať minút, ale že ho pozýva aj s rodinou do Bostonu na víkend a tam si to môžu všetko vyjasniť. Od tej doby spolu nekomunikujú,“ uviedol manažér hokejovej reprezentácie.

Cháru podľa Sýkoru veľmi mrzelo aké vážne zranenie Šatan utrpel, ale zákrok neľutuje. Stojí si za tým, že bol čistý.

Manažér rozmýšľal aj nad tým, že by v ich vzťahu spravili mediátorov, ale nemali sa od čoho odraziť.

„Zdeno s Mirom boli najväčší kamaráti a do toho vzťahu bolo extrémne zasiahnuť. Ich názory išli do extrému. Miro vyžadoval ospravedlnenie a Zdeno povedal, že sa mu v živote neospravedlní, lebo nefauloval. My sme tam vôbec nevideli pozíciu a možnosť mediátora, ktorý by pripravil zmierenie, pokým by sa nezmierili oni sami.“

Čakali na telefonát

Českého trénera slovenského tímu celá situácia mrzela a označil ju za najväčšie nešťastie slovenského hokeja.

„Usúdili sme, že menšie zlo bude, keď nomináciu necháme pôvodnú bez Mira. Do poslednej chvíle sme čakali na telefonát na jedného alebo druhého, že sa dohodli. Okamžite by sme nomináciu menili. Lenže telefonát neprišiel. Je veľkým nešťastím, že dvaja lídri slovenského hokeja sa za 14 mesiacov nedokázali dohodnúť na urovnaní svojho sporu.“

Vůjtek takisto zopakoval svoje slová, že v pôvodnej nominácii Šatan chýbal kvôli výkonnosti. Prednosť dostal zranený Marián Gáborík.

„Diskusie o tom, že sme od začiatku vedeli, že Gáborík na olympiádu nepôjde, sú hlúposťou. Mám tu potvrdenie od manažéra Columbusu z 24. januára, že ho na olympiádu pustí,“ dodal Sýkora.

Podľa manažéra Gáborík túžil po štarte na tretej olympiáde a dosť ho to nakoniec zobralo.

„Majo chcel byť súčasť tohto tímu. Najviac bol sklamaný, keď musel povedať, že mu to zdravotný stav nedovolí. Ešte pred zranením povedal, že nikdy nepôjde na olympiádu, kým nebude vedieť, že tímu pomôže. V tomto bola jeho férovosť.“

Šatan a Chára

Kapitán Zdeno Chára a Miroslav Šatan po prílete z MS 2012 do Bratislavy.

FOTO: SITA

Nechceli ho brať ako náhradníka

Vůjtek si nevedel predstaviť, že by Šatana dal do pozície náhradníka, keďže v nominácii mohli vymeniť len zraneného hráča. „Predstavte si, že by sme ho nominovali medzi náhradníkov a keby prišiel Gáborík, tak by sme ho desiateho februára poslali domov,“ vysvetľoval.

Český tréner nakoniec dodal, že nevie, či by olympiáda skončila pre Slovensko lepšie, ak by na nej Šatan štartoval.

„Viete, nie som si úplne istý, že by to zmenili výsledky nášho tímu. Samozrejme mohol by dať niekde dva góly, ale mužstvo nie je závislé na jednom hráčovi. Veľmi by sa ten výsledok nezmenil,“ zakončil Vůjtek.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Vůjtek: Šatan by v Soči hral, nebyť sporu s Chárom