Vo štvrťfinále aj šlágre ČR - Argentína a Chorvátsko - USA

SITA|9. mar 2009 o 14:04

Najväčšie prekvapenie v osemfinálovom 1. kole svetovej skupiny Davisovho pohára 2009 tenisových reprezentačných družstiev mužov (6. - 8. marca) sa zrodilo v Ostrave. Česi si poradili s Francúzmi 3:2, keď istotu celkového postupu do štvrťfinále, v ktorom p

BRATISLAVA. rivítajú Argentínčanov (podľa predbežných nezáväzných správ opäť v rovnakom dejisku na koberci), mali už po prvej nedeľňajšej dvojhre.

Štěpánek a Berdych prekonali účastníkov Masters Cupu 2008

O tretí bod domáceho tímu sa na tvrdom povrchu Taraflex v ČEZ Arene postaral Radek Štěpánek. Druhú športovú mladosť akoby prežívajúci 30-ročný karvinský rodák zdolal semifinalistu novembrového „výberového“ šanghajského Masters Cupu Gillesa Simona za 155 minút 7:6 (2), 6:3, 7:6 (0) a ujal sa v štatistike zo vzájomných súbojov vedenia 2:1. Víťaz tohtoročných turnajov ATP v austrálskom Brisbane a americkom San Jose Štěpánek odčinil svoju piatkovú trojsetovú prehru s Joom-Wilfriedom Tsongom. Líder mierne favorizovaného tímu hostí Simon, debutant v súpereniach o „šalátovú misu“, absolvoval na severe Moravy štyri tajbrejky a v žiadnom neuspel. V piatok ťahal za kratší koniec vo dvoch proti Tomášovi Berdychovi, vtedy však ôsmy muž renkingu získal aspoň čestný set.

„Po víkende typu tohto si človek musí položiť tie správne otázky, aby bol v budúcnosti pripravený na podobnú situáciu,“ cituje Simona internetová stránka Davisovho pohára.

„Galský kohút“ nezvíťazil v DP na českej pôde už od roku 1926. V historickej bilancii, vrátane bývalého Česko-slovenska, je teraz stav 7:7. Francúzi putujú do baráže po prvý raz od roku 2000.

„Tomáš a Radek dokázali, že môžu zdolať kohokoľvek. Potvrdili, že Davis Cup chcú a vedia hrať - pre túto krajinu urobia všetko. V tomto zložení môžu dosiahnuť veľa,“ cituje kapitána Jaroslava Navrátila iDnes.cz.

Holandsko a Čile s debaklami u súpera

Vlaňajší finalisti Argentínčania, na ktorých pri totálne obmenenej zostave oproti novembrovému sklamaniu bolo v Buenos Aires zvedavých iba niekoľko stoviek fanúšikov, aj bez Juana Martina Del Potra či Davida Nalbandiana nezvratne viedli už po sobote nad slabučkými Holanďanmi. Špecialista na párové zápasy Lucas Arnold Ker a Martin Vassallo-Arguello za dve hodinky na osvedčenej antuke zdolali Jesseho Hutu Galunga a Rogiera Wassena a nadviazali na piatkové úspechy Juana Ignacia Chelu a Juana Monaca. Argentína vedená novým kapitánom Modestom "Titom" Vásquezom napokon triumfovala 5:0.

Chorváti si v Poreči na tvrdom povrchu RuKortHard v hale podľa všeobecných očakávaní suverénne poradili s Čiľanmi (takisto 5:0), ktorí hrali bez maródujúceho trojnásobného olympijského medailistu Fernanda Gonzáleza a stále platí, že na európskej pôde sa nepresadili od roku 1967. O triumf šampióna zo sezóny 2005 sa v úvodných singloch i debli postarali Mario Ančič a Marin Čilič. Chorváti budú vo štvrťfinále čeliť - údajne na antuke v hale v Splite - Američanom, nad ktorými vedú v historickej štatistike 2:0.

Roddick po 11. raz rozhodol o víťazstve

V Birminghame v Alabame v sobotu zavŕšili dokonalý priebežný obrat v prospech USA proti Švajčiarsku spoloční lídri deblového svetového rebríčka ATP Bob a Mike Bryanovci. Dvojičky dosiahli na tvrdom povrchu Premier Court v hale svoj jubilejný 15. úspech v reprezentácii. V úvodnej nedeľňajšej dvojhre na to nadviazala singlová jednotka domáceho tímu Andy Roddick. Ten zvíťazil nad jednotkou hostí Stanislasom Wawrinkom za 121 minút hladko 6:4, 6:4, 6:2 a získal tým „postupový“ tretí bod pre káder vedený kapitánom Patrickom McEnroom. Podarilo sa mu to už po 11. raz v kariére.

„Treba na to stav 2:1, ktorý nemôžem zabezpečiť sám. Je príjemné prakticky neochvejne sa spoliehať na bod zo soboty od bratov Bryanovcov. Pred ich vystúpením zväčša vôbec nemusíme mať obavy, čím to tímu veľmi uľahčujú,“ skromne upozornil 26-ročný 6. hráč rebríčka ATP a jeho niekdajší líder Roddick, ktorý vo dvoch dueloch ani raz nestratil svoj servis a odvracal iba jeden brejkbal. „Som sklamaný. Neboli sme síce vzhľadom na okolnosti favoritmi, ale myslel som si, že dnes zahrám lepšie,“ vyhlásil Wawrinka.

V piatok „Stani“ absentujúci od januárových melbournských Australian Open potvrdil, že pozná recept na Jamesa Blaka. Deblový olympijský víťaz z Pekingu 2008 totiž v súboji dvoch bývalých členov Top 10 upravil vzájomné skóre už na 3:0. Roddick však potom nezaváhal proti Marcovi Chiudinellimu (až 341. v renkingu), vyrovnal stav stretnutia a zároveň sa svojím jubilejným 30. triumfom v DP dotiahol na Andreho Agassiho na šieste miesto v národnej bilancii. S 59 víťazstvami, vrátane štvorhry, vedie legendárny búrlivák a čerstvo už päťdesiatnik John McEnroe, kapitánov brat. Vo dvojhre ich nazbieral 41, Roddick na druhej priečke 31 aj s nedeľou.

Švajčiari nastúpili na tvrdom povrchu v 16-tisícovej hale Jefferson Convention Complex Arena bez 13-násobného grandslamového šampióna Rogera Federera. USA boli v predchádzajúcich troch sezónach vždy prinajhoršom v semifinále a predvlani po 32. raz získali trofej. Krajine „helvétskeho kríža“ sa teraz revanšovali za prehru z 1. kola spred ôsmich rokov a zároveň pripomenuli svoj úspech proti tomuto súperovi z finále DP 1992.

Po silnom vetre Nadalov víchor

Obhajcovia trofeje Španieli mali na antuke v Benidorme garanciu triumfu nad Srbmi vyplývajúcu z vedenia 3:1 po tom, ako líder rebríčka ATP Rafael Nadal zdolal v úvodnej nedeľňajšej dvojhre Novaka Djokoviča za 148 minút 6:4, 6:4, 6:1.

Šesťnásobný grandslamový šampión Nadal zvýšil v bilancii zo súbojov s úradujúcim majstrom sveta na 11:4 vo svoj prospech. Trojke terajšieho počítačového poradia Djokovičovi ešte nikdy nepodľahol na najpomalšom povrchu (skóre 6:0).

„Zahral som síce oveľa lepšie ako v sobotu, ale v rozhodujúcich chvíľach som urobil viac nevynútených chýb, čo rozhodlo,“ povedal Djokovič a doplnil: „Nadal ukázal, prečo je najlepší na svete a taký dominujúci na antuke.“ Súper, ktorý dosiahol svoj 12. triumf v DP v rade (prehral iba pri debute proti Jiřímu Novákovi), skonštatoval: „Bolo to veľmi emotívne. Som šťastný.“ Španieli neprehrali doma či na antuke od roku 1999. Kombinácia týchto dvoch faktorov teda pôsobí úplne neotrasiteľne.

Dvadsaťdvaročný Malorčan Nadal, ktorý pre problémy s kolenom chýbal vo vlaňajšom finále v Argentíne, ale aj na nedávnom podujatí ATP v Dubaji (Srb tam získal titul), v sobotu v dueli odloženom z piatka povolil Jankovi Tipsarevičovi len 3 gemy. Predtým zverenec Mariána Vajdu Djokovič v repríze dubajského finále nečakane hladko podľahol Davidovi Ferrerovi v troch setoch. Napokon iba dočasnú nádej pre balkánsky výber vykresali vo štvorhre Viktor Troicki a Nenad Zimonjič. Ako je známe, v piatok sa vôbec nehralo, pretože v noci zo štvrtka vietor poškodil provizórne tribúny pre 14 000 divákov.

Kapitánom Albertom Costom namiesto Emilia Sáncheza od tejto sezóny vedení Španieli sa 10. - 12. júla medzi najlepšími ôsmimi stretnú s Nemcami, a to doma. Vlani ich práve vo štvrťfinále zdolali v Brémach na „harde“ 4:1.

Rakúšania dodržali tradície neúspechov

Nemci aj v piatom vzájomnom súboji zdolali Rakúšanov. V Garmisch-Partenkirchene na tvrdom povrchu Rebound Ace v hale sa o ich vytúžený tretí bod postaral náhradník za Rainera Schüttlera Nicolas Kiefer, ktorý v prvom nedeľňajšom a celkovo predposlednom treťom singli prekonal odpor Jürgena Melzera za 146 minút - 7:6 (3), 6:4, 6:4. Od januárového zranenia členka v zápase proti Dominikovi Hrbatému na Hopmanovom pohári v austrálskom Perthe vo dvojhre pauzujúci niekdajší 4. hráč renkingu ATP Kiefer (33.) pripomenul, že na svojho terajšieho rebríčkového suseda Melzera (32.) to vie. Skóre zo vzájomných súbojov totiž upravil už na 8:0. „Jeden z najkrajších víkendov v mojej kariére. Povzbudilo ma už to dôležité deblové víťazstvo a pred zápasom s Melzerom, samozrejme, aj tá naša bilancia,“ povedal Kiefer.

Rakúšania, ktorí po šiesty raz v sérii vstúpili do sezóny nezdarom („Pomaly si na to zvykáme,“ sarkasticky skonštatoval Melzer), evidentne urazili šťastenu už v piatok: Melzer totiž po nečakanom vstupnom triumfe Stefana Koubeka nad Schüttlerom premrhal proti Philippovi Kohlschreiberovi náskok 7:6 (4), 6:4, 4:2 (piata prehra v kariére z 2:0 na sety) a celkový priebežný obrat dokonali v sobotňajšej štvorhre Kohlschreiber s Kieferom proti deblovo uznávanejším Julianovi Knowlemu a Alexandrovi Peyovi. „Rátali sme s deblovým bodom. Keď sme ho stratili, vedel som, že naše šance klesli,“ uznal kapitán hostí Gilbert Schaller.

Tursunov nepripustil gradovanie nečakanej zápletky

Vo štvrťfinále nebudú chýbať tradične silní Rusi. O definitíve osemfinálového úspechu favorizovanej „zbornej“ v Sibiu na tvrdom povrchu GreenSet v hale proti Rumunom rozhodol Dmitrij Tursunov. Náhradník za Marata Safina zdolal na úvod nedeľňajšieho diania Victora Hanesca za 226 minút 4:6, 5:7, 6:3, 6:4, 6:2. Dvadsaťšesťročný moskovský rodák Tursunov, 28. v rebríčku ATP, teda napokon nepripustil gradovanie nečakanej zápletky po tom, ako v sobotu za stavu 2:0 pre Rusko na zápasy premrhal po boku spomenutého Safina náskok 2:0 na sety proti Mariusovi Copilovi a Horiovi Tecauovi vo štvorhre. Dvadsaťsedemročnému Bukurešťanovi Hanescovi (39. v počítačovom poradí) sa revanšoval za vlaňajšiu prehru z madridskej haly a upravil bilanciu zo vzájomných duelov na 3:1. Rusi po piatku viedli 2:0 zásluhou Safina a Michaila Južného, teda zhodne hráčov, ktorí poznajú pocit z premenenia mečbalu vedúceho k celkovému triumfu svojej krajiny v DP.

Izrael vo štvrťfinále po 22 rokoch

Izraelskí tenisti postúpili do štvrťfinále po prvý raz od roku 1987. V Malmö triumfovali nad domácimi Švédmi 3:2. „Severanom“ odplatili vlaňajšiu prehru z úvodneho zápasu medzi elitou nielen výsledkovo, ale aj priebehom. Pred dvanástimi mesiacmi totiž Izraelčania viedli v Ramate Hašaron po sobotňajšej štvorhre 2:1 a napokon ťahali za kratší koniec. Teraz však u súpera sami zvládli heroický obrat v záverečných dvoch singlových zápasoch. Švédi po prvý raz od svojho vstupu do DP v roku 1925 prehrali z vedenia 2:1 po debli.

V nedeľu najprv Dudi Sela zvíťazil na tvrdom povrchu Taraflex v hale nad Thomasom Johanssonom za 3:01 h 3:6, 6:1, 4:6, 6:4, 6:2 a potom Harel Levy za 3:34 h prekonal odpor Andreasa Vinciguerru - 6:4, 4:6, 6:4, 3:6, 8:6. Všetky štyri dvojhry tohto duelu teda priniesli päťsetové drámy. Kapitánovi hostiteľov Matsovi Wilanderovi pritom takmer dokonale vyšiel riskantný ťah s nasadením dvoch rekonvalescentov: od októbra odmlčaný T. Johansson v piatok za 3:58 h zlomil odpor Levyho (8:6 v piatom sete) a na medzinárodnej scéne už tretiu sezónu absentujúci Vinciguerra sa potom dostal na 2:1 na sety proti favorizovanému Selovi. Izraelčan si však napokon vynútil „maratón“ a krátko pred polnocou SEČ získal rozhodujúci set 11:9, keď už v desiatom geme pri svojom podaní mal mečbal. Sobotňajšia štvorhra patrila švédskym deblovým špecialistom Simonovi Aspelinovi a Robertovi Lindstedtovi, pretože Andy Ram nenašiel dostatočne renomovanú oporu v Amirovi Hadadovi (Jonathan Erlich je dlhodobo zranený).

„Prepísali sme históriu a dúfam, že ľudia u nás doma privítajú triumf nad krajinou s fantastickou daviscupovou bilanciou. Prospelo nám ponaučenie, ktoré sme nadobudli práve od zomknutých Švédov vlani,“ povedal kapitán hostí Eyal Ran, ktorého víkend dozadu potešilo narodenie synčeka.

„Neskutočné, úžasné, môj najkrajší deň,“ rozplýval sa Harel Levy a dodal: „Rozhodoval naozaj bod hore - dolu. Trochu je mi ľúto Andreasa Vinciguerru, ktorý prehral dva päťsetové zápasy, ale aj celého súperovho tímu, pretože nemal tú pravú výhodu domáceho prostredia.“

Kolenami chronicky sužovaný a od jesene 2006 iba na domácej klubovej úrovni hrajúci niekdajší 33. muž renkingu Vinciguerra vyhlásil: „Nechcem vidieť raketu a loptičku aspoň niekoľko dní, ba možno už nikdy. Keby to v nedeľu bol radový zápas na nejakom turnaji, asi by som odstúpil už po dvoch setoch.“

Vzhľadom na dramatický priebeh stretnutia je škoda, že hráči sa usilovali pred prázdnymi tribúnami. Radnica dejiska totiž rozhodla o vylúčení verejnosti z bezpečnostných dôvodov pre konflikt v Pásme Gazy a obavy z protestov aktivistov. Izraelčania budú medzi najlepšími ôsmimi 10. - 12. júla hostiť Rusov.

Prehľad výsledkov stretnutí osemfinálového 1. kola svetovej skupiny Davisovho pohára 2009 tenisových reprezentačných družstiev mužov (6. - 8. marca) - zhora podľa „pavúka“:

Argentína - Holandsko 5:0 - konečný výsledok, Argentína postúpila do štvrťfinále

(Buenos Aires, Estádio Mary Teran de Weiss / Parque Roca, antuka vonku)

Piatok:

Juan Ignacio Chela - Jesse Huta Galung 6:2, 2:6, 6:2, 6:7 (4), 6:2

Juan Monaco - Thiemo de Bakker 6:1, 6:2, 7:6 (1)

Sobota:

Lucas Arnold Ker, Martin Vassallo-Arguello - Jesse Huta Galung, Rogier Wassen 6:4, 7:5, 6:3

Nedeľa:

Martin Vassallo-Arguello - Matwé Middelkoop 6:2, 6:4

Juan Ignacio Chela - Thiemo de Bakker 7:5, 6:2

Česko - Francúzsko 3:2 - konečný výsledok, Česko postúpilo do štvrťfinále

(Ostrava, ČEZ Arena, tvrdý povrch Taraflex v hale)

Piatok:

Tomáš Berdych - Gilles Simon 7:6 (3), 4:6, 7:6 (2), 6:3

Radek Štěpánek - Jo-Wilfried Tsonga 5:7, 2:6, 6:7 (1)

Sobota:

Tomáš Berdych, Radek Štěpánek - Richard Gasquet, Michael Llodra 6:3, 1:6, 6:4, 6:2

Nedeľa:

Radek Štěpánek - Gilles Simon 7:6 (2), 6:3, 7:6 (0)

Jan Hernych - Jo-Wilfried Tsonga 2:6, 7:6 (5), 6:7 (0)

USA - Švajčiarsko 4:1 - konečný výsledok, Spojené štáty americké postúpili do štvrťfinále

(Birmingham / Alabama, Jefferson Convention Complex Arena, tvrdý povrch Premier Court v hale)

Piatok:

James Blake - Stanislas Wawrinka 6:3, 4:6, 3:6, 6:7 (3)

Andy Roddick - Marco Chiudinelli 6:1, 6:3, 7:6 (5)

Sobota:

Bob Bryan, Mike Bryan - Yves Allegro, Stanislas Wawrinka 6:3, 6:4, 3:6, 7:6 (2)

Nedeľa:

Andy Roddick - Stanislas Wawrinka 6:4, 6:4, 6:2

James Blake - Marco Chiudinelli 6:4, 7:6 (6)

Chorvátsko - Čile 5:0 - konečný výsledok, Chorvátsko postúpilo do štvrťfinále

(Poreč, Višenamjenska Sportska Dvorana Žatika, tvrdý povrch RuKortHard v hale)

Piatok:

Mario Ančič - Nicolas Massú 6:3, 6:3, 7:6 (4)

Marin Čilič - Paul Capdeville 6:1, 6:2, 6:1

Sobota:

Mario Ančič, Marin Čilič - Paul Capdeville, Nicolas Massú 6:3, 6:3, 3:6, 6:4

Nedeľa:

Roko Karanušič - Guillermo Hormazabal 7:5, 6:3

Ivo Karlovič - Hans Podlipnik-Castillo 6:3, 7:6 (4)

Švédsko - Izrael 2:3 - konečný výsledok, Izrael postúpil do štvrťfinále

(Malmö, Baltiska Hallen, tvrdý povrch Taraflex v hale, s vylúčením verejnosti z bezpečnostných dôvodov)

Piatok:

Thomas Johansson - Harel Levy 6:7 (3), 6:4, 7:5, 4:6, 8:6

Andreas Vinciguerra - Dudi Sela 6:4, 3:6, 6:3, 3:6, 9:11

Sobota:

Simon Aspelin, Robert Lindstedt - Amir Hadad, Andy Ram 6:4, 1:6, 7:6 (4), 6:4

Nedeľa:

Thomas Johansson - Dudi Sela 6:3, 1:6, 6:4, 4:6, 2:6

Andreas Vinciguerra - Harel Levy 4:6, 6:4, 4:6, 6:3, 6:8

Rumunsko - Rusko 1:4 - konečný výsledok, Rusko postúpilo do štvrťfinále

(Sibiu, Sala Transilvania, tvrdý povrch GreenSet v hale)

Piatok:

Victor Crivoi - Marat Safin 6:7 (5), 4:6, 4:6

Victor Hanescu - Michail Južnyj 4:6, 2:6, 4:6

Sobota:

Marius Copil, Horia Tecau - Marat Safin, Dmitrij Tursunov 4:6, 6:7 (2), 7:6 (4), 7:6 (5), 6:4

Nedeľa:

Victor Hanescu - Dmitrij Tursunov 6:4, 7:5, 3:6, 4:6, 2:6

Victor Crivoi - Teimuraz Gabašvili 4:6, 2:6

Nemecko - Rakúsko 3:2 - konečný výsledok, Nemecko postúpilo do štvrťfinále

(Garmisch-Partenkirchen, Olympia Eissportzentrum, tvrdý povrch Rebound Ace v hale)

Piatok:

Rainer Schüttler - Stefan Koubek 4:6, 5:7, 7:5, 2:6

Philipp Kohlschreiber - Jürgen Melzer 6:7 (4), 4:6, 6:4, 6:3, 6:3

Sobota:

Nicolas Kiefer, Philipp Kohlschreiber - Julian Knowle, Alexander Peya 6:3, 7:6 (6), 3:6, 6:4

Nedeľa:

Nicolas Kiefer - Jürgen Melzer 7:6 (3), 6:4, 6:4

Christopher Kas - Stefan Koubek 2:6, 3:6

Španielsko - Srbsko 4:1 - konečný výsledok, Španielsko postúpilo do štvrťfinále

(Benidorm, Parque Temático Terra Mítica, antuka vonku)

Sobota:

David Ferrer - Novak Djokovič 6:3, 6:3, 7:6 (4) - odložené z piatka

Rafael Nadal - Janko Tipsarevič 6:1, 6:0, 6:2 - odložené z piatka

Feliciano López, Tommy Robredo - Viktor Troicki, Nenad Zimonjič 6:7 (5), 4:6, 6:7 (7)

Nedeľa:

Rafael Nadal - Novak Djokovič 6:4, 6:4, 6:1

David Ferrer - Viktor Troicki 6:0, 6:3

Dvojice vo štvrťfinále (hrá sa 10. - 12. júla) - zhora podľa „pavúka“:

Česko - Argentína / bilancia: 2:1 (z toho 0:1 po vzniku samostatnej ČR)

Chorvátsko - USA / bilancia: 2:0

Izrael - Rusko / bilancia: 0:1 (ešte počas éry Sovietskeho zväzu)

Španielsko - Nemecko / bilancia: 5:9 (z toho 2:1 po zjednotení Nemecka)

Už známi účastníci septembrových stretnutí o svetovú skupinu 2010 (žreb sa uskutoční 12. mája):

Belgicko, Čile, Francúzsko, Holandsko, Rakúsko, Rumunsko, Srbsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Ukrajina (v máji pribudnú víťazi zápasov JAR - Bielorusko, Kolumbia - Brazília, Ekvádor - Peru, India - Austrália a Uzbekistan - Japonsko)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Vo štvrťfinále aj šlágre ČR - Argentína a Chorvátsko - USA