Vittekov lekár: Robo sa vráti

V akcii Róbert Vittek.
V akcii Róbert Vittek. (Autor: SME - VLADIMÍR ŠIMÍČEK)
Ladislav Harsányi|20. sep 2011 o 18:45

Patálie s kolenami stáli futbalistu Róberta Vitteka kus kariéry. Jeho lekár však verí, že sa opäť vráti ako plnohodnotný hráč.

BRATISLAVA. Ak by sme zrátali čas, počas ktorého Róbert Vittek nútene pauzoval pre zranenia, s mesiacmi by sme nevystačili. Najviac problémov mu spôsobili kolená.

Nastupuje Malinovský

V roku 2007, keď hrával v nemeckom Norimbergu, absolvoval operáciu ľavého kolena. Bol v ňom poškodený meniskus i chrupavka a artroskopii sa nedalo vyhnúť. Pri zákroku v nemeckom Augsburgu asistoval slovenský lekár Peter Malinovský, ktorý roky dohliada na zdravotný stav hráča. „Ešte dva roky predtým som bol pri operácii vnútorného postranného väzu Vittekovho kolena v Bad Griesbachu,“ pripomína v rozhovore pre SME špecialista úrazovej chirurgie a traumatológie.

Vlani ho tiež vzal do opatery, keď sa v septembrovom zápase tureckej ligy hráčovi roztrhol zadný krížny väz v ľavom kolene. Malinovskému sa vtedy podarilo uchrániť ho pred ďalšou operáciou. Dal mu vyrobiť špeciálnu ortézu. Hráč ju nosil šesť týždňov a pomohla. Samozrejme, potom ešte nasledovali mesiace liečenia a rehabilitácie.

Uplynulú sobotu v zápase Vittekovho Trabzonsporu proti Belediyesporu nevydržal predný krížny väz v pravom kolene, keď protihráč šiel do šmýkačky a podkopol jeho stojnú nohu. Pocítil prasknutie a vedel, že je zle.

Vittek rozplakal trénera

„Trénera Trabzonsporu doslova rozplakalo, že stratil takého hráča. Magnetická rezonancia ukázala, že predný väz je kompletne roztrhnutý. Robo pravdepodobne pricestuje do Bratislavy vo štvrtok a dohodneme sa na ďalšom postupe,“ informuje o hráčovom aktuálnom stave Malinovský.

Je však isté, že Vittek sa sa nevyhne operácii. „Pôjde o plastiku alebo náhradu krížneho väzu,“ vysvetľuje lekár. Trabzonspor dal hráčovi na výber, kto a kde ho bude operovať. „Robo ani na chvíľu nezaváhal. Povedal, že som mu už dvakrát zachránil s kolenom kariéru, nuž si do tretice vybral mňa,“ vraví slovenský špecialista.

Počas niekoľkých rokov si k nemu Vittek vybudoval dôveru ako lekárovi a veľmi dobre si sadli aj ľudsky.

Ešte bude dávať góly

Vráti sa Vittek do futbalu ako plnohodnotný hráč? „Osobne o tom nepochybujem. Pri takýchto zákrokoch si však pooperačné obdobie hojenia a rehabilitácia vyžadujú šesť mesiacov, aby sa mohol futbalista vrátiť na trávnik. To sa nedá urýchliť ani oklamať,“ vysvetľuje Malinovský.

Napriek všetkému, čo si muselo Vittekovo koleno v minulosti vytrpieť a absolvovať, zostáva jeho lekár optimistom. „Dokázali sme ho dať do poriadku po vážnych zraneniach. Videli ste, koľko dal gólov na majstrovstvách sveta. Som absolútnym optimistom, že ešte bude dávať góly.“ Vitteka teraz čaká príprava na operáciu, ktorá sa pravdepodobne uskutoční v októbri.

Potom prídu na rad ďalšia liečba a rehabilitácia. A na jar budúceho roka by sme ho mohli opäť vidieť na futbalových trávnikoch. A futbaloví fanúšikovia veria, že znova to bude starý dobrý Vittek, ktorý bude dávať reprezentačné góly.

Futbalový bojovník, ako Vitteka poznáme, to len tak ľahko nevzdá.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov