Víťazka doletela od polárneho kruhu

Sportnet|25. nov 2008 o 00:00

V krasokorčuľovaní sa črtajú talenty. Ako je to v slovenskom športe bežné, po rodinnej linke a vďaka príprave v cudzine.

BRATISLAVA. Nepelov memoriál má po dlhom čase domáceho víťaza. Ale zasa nie v mužskej kategórii.

Tú za poldruhadesaťročnej existencie podujatia ešte Slovák nevyhral. Ani tentoraz: Igor Macypura zbabral krátky aj voľný program. Deväť rokov po Zuzane Babiakovej, vtedy ešte Paúrovej, však súťaž žien vyhrala 16-ročná Ivana Reitmayerová, košická rodáčka reprezentujúca ŠKP Bratislava. Predvlani skončila tretia, vlani piata, teraz prvá.

„Je to výsledok jej tvrdej a poctivej roboty,“ myslí si šéf slovenského krasokorčuľovania Jaroslav Burian. „V kútiku duše som s Ivaniným víťazstvom rátal.“

Iveta Reitmayerová so svojimi deťmi vedie trochu kočovný život. V auguste skončila dlhodobé trénerské pôsobenie v anglickom Milton Keynes a posledný mesiac strávila ako hosťujúca trénerka na Islande. Ivana aj Peter majú vďaka tomu lepšie tréningové podmienky ako doma. Zo sedemnásťtisícového Akureyri ležiaceho na 65. stupni severnej šírky, blízo severného polárneho kruhu, sa Reitmayerovci vrátili len v utorok.

Ivana vyhrala obe časti súťaže. V celkovom súčte si posunula životné maximum o vyše trinásť bodov (na 128,68 b.), vo voľnej jazde o takmer jedenásť (84,75).

„Krátky program mal byť lepší, namiesto trojitého salchova zaradila len dvojitý,“ skonštatovala mama a trénerka. „S novou voľnou jazdou sme však boli prvý raz obe spokojné. Vybrala si naň romantickú hudbu, a tá jej sedí.“

Skočila štyri trojité skoky: po dva salchovy a toeloopy, jeden vždy v kombinácii. „Predpokladali sme, že v tomto čase bude mať vžitý už aj ďalší trojitý skok, ale v júni jej vyoperovali ganglion na priehlavku, práve tam, kde sa šnurujú topánky. Museli sme začínať veľmi opatrne, lebo operované miesto pri odrazoch bolelo,“ vysvetľuje Iveta Reitmayerová.

O rok mladší Peter, azda ešte väčší talent, mal zasa problém s členkom. V nedeľu jazdil s chybami, napriek tomu šliapal Macypurovi na päty.

Kam sa Reitmayerovci vyberú teraz? „Mám ďalšie ponuky z cudziny, no chvíľu chceme byť doma. Dokonca musíme: deti potrebujú zložiť skúšky na športovom gymnáziu, kde majú individuálny študijný plán,“ vysvetľuje mama.

Ivana je vekom stále ešte juniorka, no už vlani absolvovala seniorskú premiéru na svetovom šampionáte – skončila na 26. mieste. Túto zimu, po úspechoch na pretekoch dospelých (druhá v Merane, prvá v Bratislave), zrejme dostane šancu už na európskom šampionáte v Helsinkách (19. – 25. januára 2009). Aj preto, že majsterky Slovenska z minulých rokov Belenyesiová a Bártová sú z formy (na Nepelovom memoriáli 19., resp. 14. miesto).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Víťazka doletela od polárneho kruhu