Rodičia sú z Afriky, on je Slovák zo Žitného ostrova. Hrá za Prešov

Igor Dopirák|27. sep 2020 o 14:30

Kopín chváli kolektív, z mesta odporúča centrum.

PREŠOV. Po slovenských trávnikoch pobehuje mnoho futbalistov tmavej pleti. Ale aby šlo o Slováka, na ktorého navyše spoluhráči či tréneri pokrikujú írečito "Vinco", je vskutku rarita.

Takúto situáciu možno pravidelne vídavať na zápasoch treťoligového 1. FC Tatran Prešov, za ktorý od leta 2019 hráva Vincent Kopín. Nie je ťažké uhádnuť, že jeho korene siahajú do Afriky.

Polovicu rodiny má vo Francúzsku

„Rodičia sú z Kamerunu a polovica mojej rodiny žije vo Francúzsku. Ja som sa narodil na Slovensku a občianstvo mám slovenské. Som taký univerzál,“ priblížil svoj netuctový osud Vincent Kopín.

Na zaujímavosti mu pridáva aj to, že ako rodák z obce Nový Život na Žitnom ostrove pôsobí momentálne na opačnom konci Slovenska.

„V Prešove som spokojný, kolektív je skvelý. Je iné hrať v klube, ktorý má nižšie priority, než v kvalitnom tíme, kde sú oveľa vyššie,“ pochvaľuje si Kopín súčasné pôsobisko.

V treťom najväčšom slovenskom meste už pôsobí vyše roka. Má v ňom obľúbené zákutia? „Nie som veľmi na obhliadky mesta, ale jeho centrum je určite zaujímavé,“ poznamenal sympaticky a veľmi placho pôsobiaci mladík.

Góly si nechal na ďalšie zápasy

Šarišania v sobotu potvrdili rolu jasného favorita a v 10. kole III. ligy Východ zdolali Krompachy s exligistom Blažejom Vaščákom v zostave vysoko 6:0.

Nezaváhali ani ďalší favoriti, Prešovčanom tak naďalej patrí v tabuľke druhá priečka, o tri body za vedúcim Humenným.

„K zápasu sme pristúpili zodpovedne a robili to, čo sa od nás očakáva aj na tréningoch. Výsledok hovorí za všetko,“ hodnotil Kopín, ktorý naskočil do hry v 57. minúte.

Najprv sa dvakrát zastreľoval a následne nepremenil tutovku, pri ktorej zvnútra šestnástky nedokázal loptu usmerniť do odkrytej brány.

„Keby som sa v koncovke viac sústredil a lepšie to umiestnil, mohol z toho byť gól,“ sebakriticky uznal 22-ročný stredopoliar, ktorý futbalovo rástol v mládežníckych tímoch Šamorína, Dunajskej Stredy a neskôr hrával v rakúskom Schwechate.

Na poznámku, či si góly nechal na ďalšie zápasy, s úsmevom dodal: „Určite áno. Šanca klope na dvere každý zápas.“

Prešovčania už myslia na Ružomberok

Prsty v príchode Vincenta Kopína na východ Slovenska má tréner Tatrana Peter Petráš. „Do zápasu naskočil dobre. Dostal sa do gólových šancí, škoda, že ich nepremenil. Od každého hráča však čakám oveľa viac,“ vravel po zápase bývalý slovenský reprezentant.

K zápasu s Krompachmi Petráš povedal: „Začali sme veľmi dobre, do piatej minúty sme vyhrávali 2:0. Potom sme sa uspokojili a šance mal aj súper, mohol sa vrátiť do zápasu. Dali sme však, chvalabohu, gól na 3:0 a to ho položilo. Potom sme hrali svoju hru.“

V hlavách Prešovčanov už rezonuje utorkový dohrávaný zápas 3. kola Slovnaft Cupu proti Ružomberku. Dlhoročná bašta slovenského futbalu okúsi konfrontáciu s ligovým súperom po dvoch rokoch.

„Ružomberok som videl v pohárovom zápase v Lipanoch a aj chalanom som vravel, nech si pozrú jeho večerný zápas so Slovanom Bratislava. Nečaká nás nič ľahké a to, čo bola niekedy realita, je dnes pre nás sviatok,“ veľavravne dodal Petráš.

O zápase Prešov - Krompachy

Úvod ich načal a tretí gól zlomil

Pre Krompachy sa zápas v Prešove začal hrôzostrašne. Z prvých dvoch striel na bránu inkasovali dva góly.

„Do zápasu sme vstúpili ustráchane, dva prakticky vlastné góly nám spravili škrt cez rozpočet. Potom sme hrali solídne, mali aj šance, ale zlomil nás tretí gól,“ konštatoval hosťujúci kouč Jaroslav Rychnavský.

Tím zo Spiša získal v úvodných desiatich kolách súťaže osem bodov.

„Boli zápasy, v ktorých sme mali získať bodov viac, najmä doma s Giraltovcami a vo Svidníku. To znamená s mužstvami z druhej polovice tabuľky. Pozitívom je určite remíza v Košiciach hneď v úvodnom kole a výhra so Sninou,“ zrekapituloval Rychnavský doterajšie účinkovanie svojho tímu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Rodičia sú z Afriky, on je Slovák zo Žitného ostrova. Hrá za Prešov