Víkendový súhrn: Obháji Kližan osemfinále? Tomu nikto neverí

(Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. aug 2013 o 08:45

Najdôležitejšie veci zo športu - aj s komentárom.

Víkend komentuje Bohumil Stejskal,
šéfredaktor Takurcitee.sk

Päť Sloveniek a traja Slováci sa minulý týždeň presunuli do New Yorku a začnú dnes ťukať do loptičiek na US Open.

Po kvalifikácii, z ktorej šťastne postúpil do hlavnej súťaže aj Andrej Martin, sa začína posledný tenisový grandslam roka. Spomedzi ôsmich hráčov so skratkou SVK pri mene spočíva najväčší mentálny tlak na Martinovi Kližanovi.

Aktuálne 46. hráč rebríčka ATP si na nedávne umiestnenie v Top 30 zarobil práve pred rokom na betóne vo Flushing Meadows.

Hral štvrté kolo, v druhom porazil Jo-Wilfrieda Tsongu v jednom zo zápasov kariéry. Obhajuje kvantum bodov, tak, ako sa na dobrých výsledkoch na tvrdom povrchu vyšplhal pred rokom hore, ak ich neobháji, prudko klesne.

V prvom kole mu dlho svietil ako súper „Kvalifikant“, z ktorého sa nakoniec stal Donald Young. Domáci rovesník (dátumy narodenia nedelia ani dva týždne), hrá dokonca ľavou a ešte aj jeho kariéra zaznamenáva podobné výkyvy ako Kližanova. V kvalifikácii Američan, čo nosí šiltovku zámerne nakrivo, nestratil ani set. Na tvrdom povrchu má vždy najlepšie výsledky. Bude to zaujímavý zápas.

Kližan prichádza do New Yorku s biednou bilanciou jednej výhry z deviatich zápasov na tohtoročných betónoch. Vyhral len v Montreale prvý zápas s Bellucim, v tajbrejku posledného setu.

Povedzme si na rovinu, že si zahrá finále, alebo ktorékoľvek kolo, v ktorom sa finále spomína (povedzme od osemfinále vyššie) nikto neverí. V treťom by mal hrať s Andym Murraym.

Reálne hrozí, že Kližan neuhrá v New Yorku tohoto roku vôbec nič. Prepadne sa v rebríčku a tréner Karol Kučera, s ktorým sa spektakulárne rozišiel po Wimbledone po troch rokoch spolupráce, bude doma len smutne krútiť hlavou. Ostatné Mokré sny pred US Open opísal na TakUrčitee.sk predturnajový článok Martina Petra.

Peter Sagan vyhral všetky etapy USA Pro Challenge v Colorade, ktoré mohol. Zo siedmich štyri (!), jedna bola časovka, v kráľovskej šetril sily a pridal ešte jedno tretie miesto. Až sa mohlo zdať, že do Ameriky prišiel ako jediný šprintér. Je ale aj dosť možné, že je skutočne taký dobrý jazdec.

Vlastne to je už dávnejšie celkom isté. Zelených dresov bude mať doma skoro toľko, žeby nimi obliekol menšiu triedu školákov.

Minule na prechode pre chodcov a cyklistov som už čakal, že zelený cyklista vo víťaznej póze naskočí aj na semafore. Agentúra však v článku celkové umiestnenie v pretekoch neuviedla. Nebolo asi dôležité, najmä po etape v kopcoch.

Marek Hamšík začal novú sezónu Serie A dvoma gólmi, jednou prihrávkou, jedným neskutočným oslavným výkrikom, ktorý zachytili kamery fotoreportérov na zápase proti Bologni a samozrejme, dokonalým účesom a potetovaným telom.

Dočasne spôsobil masívne vzrušenie futbalových fanúšikov, ktoré ale opadne po prvom septembrovom víkende. Marek si oblečie reprentačný dres na dva zápasy proti lídrovi našej skupiny z Bosny a Hercegoviny a ten istý dnes vzrušený národ bude nadávať, prečo nevie tak ako za Neapol hrať aj za Slovensko.

Jedine, žeby hral, jedine, žeby Ján Kozák st. dokázal zreplikovať nastavenie tímu, v ktorom bude Slovenský Hamšík ten istý, čo Neapolský.

MŠK Žilina našla recept na Slovan Bratislava a doma vyhrala v siedmom kole Corgoňligy 2:0. Po sérii výhier sa duo Valovič-Gális dočkalo prvej prehry, útok na špicu hitparády slovenského futbalu sa odkladá.

Pritom recept je jednoduchý: centrovať na najnižšieho hráča na ihrisku, ten už dve hlavičky do siete pichne. Presne tak dobre zrobil Robert Pich, zakončovateľ žlto-zelených.

Tréner Galis oznámil, že na lavičke belasých zotrvá už len tri zápasy. Či táto informácia súvisí s prehrou a faktom, že najbližšie dva domáce duely hrá Slovan bez divákov a teda tréner-poslanec už nebude musieť na lavičku na štadióne na Pasienkoch nastúpiť pred publikom, sa nepotarilo potvrdiť, ani vyvrátiť.

Na Slovensku je zaregistrovaných pol percenta z celosvetového počtu 1,64 milióna registrovaných hokejistov, hovorí audit IIHF, ktorý cez víkend prebehol médiami. Na jedného slovenského pripadá podľa neho viac, ako jedenásť a pol hokejistu v Česku.

Čechov je dokonca zaregistrovaných takmer toľko, ako Rusov a Švédov (alebo Fínov) dohromady. Prečítajme si poslednú vetu ešte raz a prestaňme si konečne nahovárať, že naše prehry sú dielom náhody, českého šťestíčka, alebo čohokoľvek iného.

Slovensko je v rebríčku na dvanástom mieste, predbehli nás okrem iných aj Rakúšania a Japonci. V počte dobrých umiestnení na registrovaného hokejistu sme na tom ale aspoň tak dobre, ako v počte vyrobených automobilov na jedného obyvateľa. Síce sa zo žiadneho z tu uvedených čísel nenajeme, môžu ale dať kontext výsledkom na ľade v najbližšom období.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Víkendový súhrn: Obháji Kližan osemfinále? Tomu nikto neverí