Víkendový súhrn: Nemci si trofej zaslúžili. Na Tour prídu kopce

Mario Götze sa teší z gólu vo finále MS.
Mario Götze sa teší z gólu vo finále MS. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|14. júl 2014 o 11:18

Aby sme nevyšli z cviku z futbalových majstrovstiev, po zmene názvu sa začala najvyššia futbalová súťaž.

Športové dianie komentuje Bohumil Stejskal,

šéfredaktor Takurcitee.sk

BRATISLAVA. Mario Götze v predĺžení finálového zápasu majstrovstiev sveta 2014 v Brazílii gólom ani nie desať minút pred jeho koncom rozhodol o štvrtom titule pre Nemecko.

Lionel Messi získal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča turnaja, no sklamaný po zápase povedal, že ocenenie znamená príliš málo.

Pochopiteľne. Aj ja som písal, že v prípade, ak by Argentína vyhrala titul, mohol by sa zaradiť k Pelému a Maradonovi do diskusie o najlepšom hráčovi všetkých čias.

Götzeho rozhodujúci gól.

gotze2.gif

Nemci si trofej zaslúžili

Päť zápasov z posledných desiatich, ktoré sa v Brazílii hrali, sa skončilo po 90 minútach bez gólov. Bol takým aj zápas, ktorý včera neskoro večer rozhodol o majstrovi sveta. Nebol však nudným, skôr naopak. Argentína mala viac šancí, Nemci ale výbornú obranu s Boatengom a Neuerom.

Šance, aké mali Higuaín a Messi v druhom polčase, zvyknú premieňať, ak práve nebeží zápas takej magnitúdy.

Veľkosť okamihu akoby im v rozhodujúcich chvíľach príliš stiahla uvoľnené svaly, poslala z mozgu o jeden pochybovačný impulz viac. Higuaín akoby spanikáril a zle loptu trafil, Messi až príliš dobre vedel, že ju musí trafiť čo najbližšie k vzdialenejšej žrdi brány, ktorú bránil najlepší brankár MS.

Rozhodol tak center Schürrleho, ktorý si Götze parádne spracoval a z pozície podobnej tej Messiho šanci loptu cez brankára Romera dostal do siete.

Argentínčania sa v kŕčovitom tlaku k poriadnej príležitosti nedostali, Messiho priamy kop symbolicky skončil široko-ďaleko za bránou.

Nemecko tak získalo štvrtý titul, prvý, ktorý ktokoľvek z Európy získal na juhu Ameriky. Zaslúžene, hoci ak by vo finále vyhral ich súper, vzhľadom k priebehu finálového zápasu by sa veľa protestujúcich nenašlo. Nemci si ale za mesiac na brazílskych trávnikoch najcennejšiu športovú trofej zaslúžili.

Stanleyho pohár prišiel do Trenčína

Najcennejšia hokejová trofej sa v piatok ocitla na Slovensku. Mariánovi Gáboríkovi priniesli do Trenčína Stanleyho pohár, ktorý získal prednedávnom v NHL v drese Los Angeles Kings.

Okrem tradičnej prezentácie na zimáku v Trenčíne ho rýchlonohý krídelník ukázal aj návštevníkom festivalu Pohoda. Fotoreportáž s tatarákom na dne Stanleyho pohára je na TakUrčitee.sk.

Rozbehla sa futbalová liga

Po zmene názvu sa rozbehla aj najvyššia slovenská futbalová súťaž. To asi aby sme nevyšli z cviku, keď máme napozerané tie majstrovstvá.

Prvé kolo prinieslo presne jedno celé prekvapenie, udialo sa na tráve v košickom Čermeli. Banská Bystrica strelila o gól viac ako domáci, preto si do autobusu pribalila tri body.

Späť sú aj Tréneroviny na TakUrčitee.sk. Znova budú prinášať súhrn toho najdôležitejšieho, prípadne najvtipnejšieho, čo sa odohrá na trávnikoch, ktoré si môžu hovoriť ligové.

V prvej časti si Richard Hanzlík zaprognózoval poradie a k negatívnym hrdinom kola bol zatiaľ milosrdný. Vraj im nechcel pokaziť úvodný týždeň v práci.

Na Tour prichádzajú skutočné kopce

Pokračuje aj Tour de France, Peter Sagan jazdí v zelenom drese a Peter Velits jazdí pre dobro tímových spolujazdcov.

Saganovi zatiaľ nie je dopriate vyhrať etapu (piatkovú prehral o galusku), no zelené tričko si oblieka s veľkým náskokom.

Pretekársky vláčik sa priblížil do skutočných kopcov, v nich len ťažko zelený rýchlik získa etapový vavrín.

Peter Velits by mohol jeden únik zvládnuť, podobne ako včera Tony Martin, majster časovkár. Ak ho pravda zamestnávateľ uvoľní, stále totiž pomáha vzorne tímu. Mali by ho za to zlatom vyvážiť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Víkendový súhrn: Nemci si trofej zaslúžili. Na Tour prídu kopce