Víkend v golfe: Woodsovi vzal prvenstvo švédsky obor

Henrik Stenson
Henrik Stenson (Autor: SITA/AP)
Sportnet|3. sep 2013 o 11:44

Golfový klub TPC Boston v americkom meste Norton privítal sto aktuálne najlepších hráčov série PGA na turnaji Deutsche Bank Championship.

A prémiu vo výške 1,44 milióna amerických dolárov si odniesol ten s najvyrovnanejšími výkonmi, Henrik Stenson, ktorý tak vystriedal Tigera Woodsa na prvom mieste v sérií elitných turnajov FedEx Cup.

37-ročný Švéd zaznamenal v tejto sezóne druhé a tretie miesto na Major turnajoch. Na turnaji World Golf Championship ho prekonal iba Tiger Woods.

„Zaznamenal som dosť dobrých výsledkov na to, aby som vedel, že som schopný hrať na takej vysokej úrovni. Som šťastný, že som zvíťazil, preto som sem prišiel. Je tu so mnou moja rodina, oslavovať budem s deťmi, všetko je preto tak, ako má byť,“ povedal Stenson, ktorý so skóre mínus 22 vyrovnal rekord turnaja.

Nechcelo sa mu hrať a takmer vyhral

Do pondelňajšieho finálového kola pritom vstupoval ako hlavný favorit Španiel Sergio Garcia, s náskokom dvoch rán práve na Stensona. Paradoxne, Garcia pôvodne vôbec nechcel v Massachusetts štartovať. Uvedomil si však, že by tým riskoval vypadnutie z elitnej sedemdesiatky hráčov, ktorá sa predstaví na ďalšom turnaji zo série FedEx Cup playoffs v Chicagu.

Populárny Španiel ale od prvých jamiek potvrdzoval nevyrovnanosť svojich výkonov, posledné kolo ukončil s výsledkom plus 2 a skončil na delenom štvrtom mieste.

Naproti tomu Stenson na prvých deviatich jamkách zahral štyri birdie a po dvojhodinovej prestávke vynútenej dažďom rozburácal zástupy divákov ranou z pieskového bunkru priamo do jamky číslo 17.

Jeho najväčší súper, 46-ročný Američan Steve Stricker v tom momente končil svoje kolo na skóre mínus 20.

„Keď som to počul, len som pretočil oči. Ale svojmu caddiemu som povedal, že Henrik na pomyselné dvere úspechu klopal príliš dlho a víťazstvo si zaslúži.“

Veľký návrat striptéra

Výstižne tak zhrnul nielen príbeh Stensonovej sezóny, ale aj kariéry. Pred desiatimi rokmi ju dokázal naštartovať prebojovaním sa na piate miesto vo svetovom rebríčku.

Do povedomia golfových fanúšikov sa pred tromi rokmi dostal aj striptízom priamo na ihrisku, keď na floridskom ihrisku zahral ranu z bahna len v spodnom prádle.

Na začiatku sezóny 2012 však vypadol spomedzi 200 najlepších hráčov sveta.

Aktuálne výkony ho ale vyšvihli späť na šieste miesto a navyše odsunul Tigera Woodsa z čela poradia FedEx Cupu, na konci ktorého čaká prémia 10 miliónov dolárov.

Najlepší výsledok finálového kola zaznamenala vychádzajúca hviezda amerického golfu, 20-ročný Jordan Spieth. Skóre mínus 9 a celkovo mínus 17 ho vyniesli na delené štvrté miesto a zároveň medzi desať najlepších hráčov FedEx Cupu. Stane sa tak prvým hráčom od čias Tigera Woodsa v roku 1996, ktorý do sezóny vstúpil bez statusu profesionálneho hráča a na konci sezóny sa prebojoval na záverečný turnaj série, Tour Championship.

Zároveň je horúcim favoritom na získanie divokej karty od kapitána amerického tímu pre blížiaci sa Presidents Cup, v ktorom sa Spojené štáty stretnú s výberom zvyšku sveta, okrem európskych hráčov.

V tíme by sa tak stretol napríklad aj so Stevom Strickerom, ktorý sa do tímu kvalifikoval napriek tomu, že mu vek a zdravotné problémy umožnili hrať len vybrané turnaje.

Francúzsky triumf vo Walese

Európska profesionálna túra mala uplynulý víkend na programe turnaj ISPS Handa Wales Open na známom ihrisku Celtic Manor.

Víťazstvo a prémiu takmer 350 000 € si odniesol Francúz Grégory Bourdy, ktorý tak medzi profesionálmi uspel po takmer štyroch rokoch, a to najmä vďaka trom birdie na posledných troch jamkách. Predstihol tak Američana Petra Uihleina a Dána Sørena Kjeldsena.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Víkend v golfe: Woodsovi vzal prvenstvo švédsky obor