Predviedol parádny záver. Bernal nedal súperom šancu a dostal sa na čelo Gira

Egan Bernal (vpravo) vyhral 9. etapu na Giro d'Italia 2021.
Egan Bernal (vpravo) vyhral 9. etapu na Giro d'Italia 2021. (Autor: TASR/AP)
TASR|16. máj 2021 o 16:37 (aktualizované 16. máj 2021 o 18:14)

Peter Sagan dnes šiel 9. etapu na Giro d'Italia 2021. Pozrite si, aký výsledok dosiahol.

Giro d'Italia 2021

9. etapa (Castel di Sangro - Rocca di Cambio, 158 km):

1.

Egan Bernal

Kolumbia

Ineos Grenadiers

4:08:23 h

2.

Giulio Ciccone

Taliansko

Trek-Segafredo

+ 7 s

3.

Aleksandr Vlasov

Rusko

Astana-Premier Tech

+ 7 s

4.

Remco Evenepoel

Belgicko

Deceuninck - Quick-Step

+ 10 s

5.

Dan Martin

Írsko

Bahrain-Victorious

+ 10 s

6.

Romain Bardet

Francúzsko

DSM

+ 12 s

137.

Peter Sagan

Slovensko

Bora-Hansgrohe

+ 22:52 min

V cieli 158 km dlhej trasy z Castel di Sangro do Rocca di Cambio mal náskok sedem sekúnd pred Talianom Giuliom Cicconem z Treku-Segafredo i Rusom Alexandrom Vlasovom z Astany.

Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe sa v náročnej kopcovitej etape nezapojil do boja o prvenstvo. Do cieľa prišiel na 137. mieste s mankom +22:52 min.

"Ani tomu veľmi neverím. Obetoval som veľmi veľa, aby som tu mal formu. Netušil som, ako sa to dnes vyvinie, no môj tím mal vo mňa dôveru a presvedčoval ma, že to môžem dnes zvládnuť. Vyhral som svoju prvú etapu na Gire, veľa to pre mňa znamená," povedal v cieli dojatý Bernal.

Valter je stále v Top 5

Bernal sa dostal aj do čela celkového hodnotenia. Ružový dres mu patrí s 15-sekundovým náskokom pred Belgičanom Remcom Evenepoelom z tímu Deceuninck - Quick-Step a o 21 sekúnd vedie pred Vlasovom. Doterajší líder Atilla Valter klesol na 5. priečku.

Deviata etapa mala z doterajších na Gire najťažší profil. Od úvodu do konca sa cyklisti pohybovali v náročných kopcoch.

V úvode sa snažil predovšetkým držiteľ modrého dresu pre najlepšieho vrchára Švajčiar Gino Mäder z tímu Bahrain-Victorious, ktorý prešiel na čele na prvej horskej prémii druhej kategórie na Passo Godi.

V následnom zostupe sa pole pretekárov opäť spojilo, únik dňa sa vytvoril až 70 kilometrov po štarte a 90 km pred cieľom.

Bernal demonštroval svoju silnú formu

Na horskej prémii tretej kategórii na Forca Caruso bol prvý Geoffrey Bouchard z AG2R Citroen. Až potom prišla rýchlostná prémia, ako prvý ňou prešiel 35 km pred cieľom Tony Gallopin taktiež z AG2R Citroen.

Dvadsaťtri kilometrov pred cieľom bola na trati ešte jedna horská prémia druhej kategórie na Ovindoli. Získal ju Bouchard a hoci pelotón nebol ďaleko, stále to vyzeralo, že víťaz bude z úniku.

Cieľový kopec Campo Felice mal 5,9 km a priemerný sklon 5,7 percent, no predovšetkým náročný záver na štrkovom podklade.

Líder tímu Ineos Grenadiers Bernal na ňom zaútočil, razantne demonštroval svoju silnú formu a preukázal, že je hlavným kandidátom na celkový triumf.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Predviedol parádny záver. Bernal nedal súperom šancu a dostal sa na čelo Gira