VIDEO: Úsmevný rozhovor s Hradeckým. V Londýne nenastúpim, môžem si dať viac pív

Lukáš Hradecký.
Lukáš Hradecký. (Autor: Nova TV)
Ivan Mriška|16. apr 2024 o 07:00

Brankár Lukáš Hradecký je majstrom Nemecka.

BRATISLAVA, LEVERKUSEN. Narodil sa na bratislavských Kramároch, no nikdy na Slovensku nepôsobil. Keď mal Lukáš Hradecký jeden rok, presťahoval sa s rodičmi do Fínska, kde išiel jeho otec hrať volejbal.

Hradecký má v Bratislave rodinu a Slovensko pravidelne navštevuje. Od dorastu si však oblieka dres fínskej reprezentácie.

Tridsaťštyriročný brankár je aktuálne v životnej forme. S Bayerom Leverkusen vyhral Bundesligu.

Hradecký: Neskutočné...

Pre farmaceutov je to vôbec prvý titul v 120-ročnej histórii klubu.

„Neuveriteľné, že sme fakt tu. O chvíľu budem mať 35 rokov a toto ešte zažijem? Som vďačný, že môžem byť súčasťou fantastického klubu. Neskutočné, že sme to vôbec spravili,“ hovoril po slovensky po spečatení titulu pre TV Nova.

Pred šiestimi rokmi vyhral s Frankfurtom Nemecký pohár. Titul si však váži viac.

„S Eintrachtom to bolo maximum, čo sme mohli dokázať. Preto som prestúpil. Je to čarovné, musíme si to užiť. Dnes oslavujeme a pijeme,“ vravel kapitán Leverkusenu v návale emócií.

V pondelok dal tréner Xabi Alonso svojím zverencom voľno. Vo štvrtok ich čaká štvrťfinálová odveta Európskej ligy proti West Hamu.

„Musíme ísť do sku*veného Londýna. No ja zrejme hrať nebudem, takže si oslavy môžem užiť viac a dať ešte viac pív,“ vtipkoval.

VIDEO: Rozhovor s Lukášom Hradeckým

Nešla takmer ani strela

Hovorí sa, že útok vyhráva zápasy a obrana tituly. Rodák z Bratislavy si však veľké zásluhy nedáva.

„Brankár titul určite nevyhral. Veď na mňa v tejto sezóne nešla takmer ani strela,“ povedal s úsmevom Hradecký, ktorý viackrát vyzdvihol spoluhráčov.

„Keď prišiel do klubu Patrik Schick, hneď som hovoril, že potrebujeme viac Čechov alebo Slovákov. Potom prišli a hneď máme titul. Chodíme spolu do sauny aj na pivo, máme výborné vzťahy,“ prezradil majster Nemecka.

Leverkusen sa v bránke s rodákom z Bratislavy postaral o výnimočnú štatistiku. Od začiatku sezóny neprehral žiadny zápas, chuť prehry pocítil naposledy 27. mája 2023.

„Odkedy hrám futbal, neexistuje pre mňa nič viac ako ligový titul. Je to o celoročnej práci. Potom ste jednoznačne najlepší tím sezóny,“ dodal brankár, ktorý je tiež držiteľ Dánskeho pohára s Esbjergom.

Chcel ho Ferguson

Hradecký začínal ako útočník, je odchovancom TPS Turku. Neskôr hral za menší klub Abo IFK či dánske tímy Esbjerg fB a Brondby IF. To už ako brankár.

„Hrávali sme všeličo, mali sme aj hokejky, veď jazerá bývali počas dlhých zím zamrznuté stále. No futbal nás skrátka bavil viac. Ja som začal ako prvý a bratia sa pridali.

Bolo evidentné, že talent naň máme všetci,“ spomínal Hradecký, ktorého brat Matej posilnil pred začiatkom jarnej časti MFK Skalica.

V Dánsku ho volali pán čisté konto. Od kategórie do 19 rokov sa dostal do reprezentácie Fínska, za ktorú stabilne chytal.

Záujem o jeho služby prejavil aj legendárny Sir Alex Ferguson a Manchester United, no nakoniec uprednostnil klub z Kodane.

„Keby sa ma spýtal priamo on, asi by som nemal odvahu ho odmietnuť. Keď som bicyklom šiel na prvý tréning a videl prichádzať Edwina van der Sara, Waynea Rooneyho alebo Nemanju Vidiča, iba som nechápavo pozeral, čo sa to vlastne deje.

Vedeniu som sa zrejme zapáčil, no vedel som, že ako tretí alebo štvrtý brankár v poradí budem nastupovať prevažne za rezervu v tretej či štvrtej lige.

Post jednotky v Dánsku mi ako 20-ročnému pasoval viac. Navyše, dostal som kontrakt na štyri sezóny. Bolo čudné, že ma na takúto skúšku vôbec pustili, možno chceli zarobiť... Ale povedal som, že nikam nejdem,“ zaspomínal si Hradecký.

Tabuľka Bundesligy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»VIDEO: Úsmevný rozhovor s Hradeckým. V Londýne nenastúpim, môžem si dať viac pív