Velits vyhral preteky Okolo Ománu o sekundu

Peter Velits po víťazstve na pretekoch Okolo Ománu.
Peter Velits po víťazstve na pretekoch Okolo Ománu. (Autor: Archív Omega Pharma-Quick Step)
TASR|19. feb 2012 o 13:33

Velits vybojoval na elitných pretekoch kategórie HC celkovo 114 bodov do rebríčka UCI.

Peter Velits z belgického tímu Omega Pharma-Quick Step vyhral Okolo Ománu. Rozhodujúce pri triumfe bolo sobotňajšie druhé miestom v kráľovskej etape. V nedeľu si už prvenstvo udržal.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 18.42

BRATISLAVA. Peter Velits vyhral vo svojej profesionálnej kariére prvé veľké etapové preteky. Doteraz bolo pre majstra sveta do 23 rokov najväčším úspechom 3. miesto na španielskej Vuelte 2010.

Potvrdil nárast formy

Velits svoju stúpajúcu formu na Okolo Ománu naznačil už v 2. etape, keď sólovou jazdou útočil na prvenstvo v nej, ale 300 m pred cieľom jeho únik zlikvidovali prenasledovatelia.

V sobotu sa ďalší pokus o únik, ako sa neskôr ukázalo rozhodujúci, Velitsovi už vydaril. Aj keď skončil druhý za Talianom Nibalim. Napriek tomu si náš reprezentant vybojoval červený dres lídra pretekov, i keď iba s náskokom sekundy práve pred Talianom Nibalim. „V záverečnom stúpaní som mal na mysli, že Nibali má na mňa stratu 15 sekúnd,“ povedal Velits.

„Jeho prvý pokus o únik som zachytil. Pri druhom som urobil chybu, keď som sa spoliehal, že ho dostihneme v malej skupinke. Mal už veľký náskok, ale našťastie som sa k nemu natoľko priblížil, že to o tú sekundu stačilo.“

Rozhodujúca jedna sekunda

Nibali mal dva kilometre pred vrcholom Jabal al Akhbar (Zelený vrch) náskok 26 sekúnd a mal pred sebou najťažšie trinásťpercentné prevýšenie na šesťkilometrovom kopci.

„Už som sa musel spoľahnúť len na seba a začal som stratu sťahovať. Cieľovou páskou som prešiel o 10 sekúnd neskôr, čo stačilo na to, aby som sa s náskokom jedinej sekundy obliekol do červeného dresu lídra pretekov. Bol to fantastický pocit. Naposledy som to zažil pred piatimi rokmi, keď som bol lídrom pretekov v Južnej Afrike. Tvrdá zimná príprava sa vyplatila.“

Taktika tímu pred nedeľňajšou rovinatou etapou bola jednoznačná. Nedopustiť, aby Nibali bodoval na niektorej z rýchlostných prémií či v záverečnom špurte a bezpečne prísť s Velitsom do cieľa. Podarilo sa.

„Aj keď sme mali etapu pod kontrolou, trochu ma vystrašila prvá informácia, že Nibali bol na prvej rýchlostnej prémii druhý a že môj minimálny náskok zlikvidoval. Napokon ma informovali, že druhý bol jeho tímový kolega Peťo Sagan, Nibali predsa nie je až taký dobrý šprintér. Náš tím odviedol pre mňa veľký kus práce, som na kolegov hrdý, odmakali pre mňa sto percent, vždy boli na správnom mieste. Pracovala pre mňa aj taká hviezda, akou je Tom Boonen.“

Peter Velits už dnes pricestuje domov na Slovensko k rodičom do Púchova, kam z podujatia Okolo Algarve zamieri aj jeho dvojička Martin. Vrcholom v jarnej časti tohtoročnej sezóny bude Petrova účasť na Tirreno-Adriatico a potom plné sústredenie sa na štvrtý štart na Tour de France.

Gratulácia od Merckxa

Jedným z riaditeľov pretekov Okolo Ománu bol päťnásobný víťaz Tour de France slávny Belgičan Eddy Merckx.

„Bol pri každom slávnostnom ceremoniáli a gratuloval mi v sobotu i v nedeľu. Bol to príjemný pocit. Rád sa do Ománu o rok vrátim, aby som sa pokúsil o obhajobu tohtoročného prvenstva. Napokon v tomto čase je Omán veľmi dobrou krajinou na absolvovanie pretekov. Kým u nás v Európe bola riadna zima, tu bolo príjemné počasie, dokonca nedeľňajšiu etapu sme miestami absolvovali až v 30-stupňovej horúčave,“ pokračoval Velits.

Sagan víťazom bodovacej súťaže

Úspešne si na Okolo Ománu počínal aj Peter Sagan (Liquigas-Cannondale). Zaknihoval si prvé tohtoročné etapové víťazstvo a dva razy skončil v etape druhý. Pred sobotňajšou etapou strácal na vedúceho Nemca Greipela iba šesť sekúnd a ešte mohol pomýšľať na celkový triumf. „Práve táto etapa bola pre mňa najťažšia. Pod záverečný kopec som síce došiel v pelotóne, ale záver som vypustil.“ Sagan napokon zvíťazil v druhej najcennejšej, v bodovacej súťaži o zelený dres.

Peter Velits získal na pretekoch Okolo Ománu, ktoré boli zaradené do elitnej kategórie HC, 114 bodov do rebríčka UCI a pre svoj tím za celkové prvenstvo 10 000 eur. Peter Sagan za jedno prvé, dve druhé a dve piate miesta v etapách dosiahol 60 UCI bodov.

ico

Výsledky

1. Marcel Kittel (Nem./Project 1t4i) 3:11:04 h, 2. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale), 3. Tyler Farrar (USA/Garmin-Barracuda), 4. Denis Galimzjanov (Rus./Kaťuša), 5. Nacer Bouhanni (Fr./FDJ-Big Mat), 6. Daniel Oss (Tal./Liquigas-Cannondale), ... 25. Peter VELITS všetci rovnaký čas

konečné poradie:

1. VELITS 21:32:02 h, 2. Vincenzo Nibali (Tal./Liquigas-Cannondale) +1 s, 3. Tony Gallopin (Fr./Radioshack) +17,... 36. SAGAN +5:54

bodovacia súťaž o zelený dres: 1. SAGAN 53 b, 2. Andre Greipel (Nem./Lotto-Belisol) 43, 3. Marcel Kittel (Nem./Project 1T4I) 37

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Velits vyhral preteky Okolo Ománu o sekundu