Velits i Sagan budú vo Florencii bojovať o tituly

(Autor: FOTO - TASR/AP)
SITA|20. sep 2013 o 12:09

Už túto nedeľu môže Peter Velits obhájiť titul majstra sveta. O sedem dní neskôr bude o medialu bojovať hlavne Peter Sagan.

FLORENCIA. Úvodnou časovkou družstiev sa v nedeľu začnú vo Florencii majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike. Šampionát na toskánskych cestách potrvá do 29. septembra.

Do Florencie sa chystá najpočetnejšia slovenská výprava v histórii, celkovo bude mať 31 členov. Už v úvodný deň podujatia bude obhajovať majstrovský titul v časovke družstiev so zoskupením Omega Pharma-Quick Step Peter Velits. Dvadsaťosemročný Púchovčan odchádza z belgického tímu a tímová jazda proti chronometru bude jedným z jeho posledných štartov v drese tímu.

Sagan na MS vo dvoch disciplínach

Hlavná pozornosť slovenských fanúšikov sa upriami na Petra Sagana. V nedeľu nastúpi ešte v drese Cannondale na štart tímovej časovky, potom si už na seba oblečie modrý dres s národnou trikolórou a o týždeň neskôr absolvuje individuálne preteky jednotlivcov s hromadným štartom.

Slovenský zväz cyklistiky chce utvoriť pre Sagana čo najideálnejšie prostredie a možnosti na záverečnú prípravu. Podporovať a pomáhať 23-ročnému Žilinčanovi budú aj zamestnanci jeho tímu Cannondale. Talianske zoskupenie dodá pre slovenskú výpravu aj tímový autobus.

Na svetovom šampionáte sa predstaví celkovo štrnásť slovenských cyklistov. Istotu účasti v mužských pretekoch elite mali všetci Slováci v ProTour tímoch Peter Sagan, Juraj Sagan, Peter Velits a Martin Velits, k nim pribudli Patrik Tybor a Matej Jurčo. Časovku jednotlivcov pôjdu Peter Velits a Matej Jurčo.

"Trať majstrovstiev sveta je veľmi náročná s ťažkým stúpaním. Peter Sagan sa na preteky pripravoval vo vysokohorskom prostredí a chcel by dosiahnuť dobrý výsledok. Trať by mohla vyhovovať aj Petrovi Velitsovi. Ako majster sveta do 23 rokov by mohol dosiahnuť aj medzi elite dobré umiestnenie. Chce dobre dopadnúť aj v časovke, patrí medzi elitných svetových jazdcov v tejto disciplíne," uviedol prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara. Podľa neho je reálne umiestnenie Petra Velitsa v časovke a Petra Sagana v pretekoch s hromadným štartom v najlepšej desiatke.

Ostrý súboj v časovke

Výpravu mohlo podľa Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) rozšíriť aj maximálne sedem cyklistiek a junioriek, Slovensko však túto možnosť úplne nevyužije. Na šampionát pocestuje len juniorka Tereza Medveďová. V kategórii juniorov do bojov zasiahnu Tomáš Harag, Juraj Bellan a Martin Dubeň. Časovku by mal ísť Bellan.

"Medveďová ide predovšetkým na skusy, keďže je mladá a začína v tejto kategórii. Chceme jej utvoriť podmienky, aby sa dostala na olympijské hry. Na MS neočakávame od nej zázraky. Po vlaňajšku nám o kategóriu vyššie odišli najlepší juniori. Tento rok verím, že aspoň jeden z juniorov by sa mohol dostať do prvej tretiny výsledkovej listiny," doplnil Peter Privara.

Majstrovstvá sveta sa do Talianska vracajú po piatich rokoch, naposledy ich organizovalo Varese v roku 2008. Tentoraz lákajú mnohých popredných jazdcov.

V časovke elitnej kategórie sa očakáva veľký súboj medzi Nemcom Tonym Martinom, Švajčiarom Fabianom Cancellarom a Britom Bradleym Wigginsom.

Na Petra Sagana v nedeľu 29. septembra čakajú na náročnom okruhu s ťažkým stúpaním výzvy menami Joaquim Rodríguez, Alberto Contador (obaja Španielsko), Chris Froome, Bradley Wiggins (obaja Veľká Británia), Vincenzo Nibali, Filippo Pozzato (obaja Taliansko), Richie Porte (Austrália) či Nairo Quintana a Rigoberto Urán (obaja Kolumbia).


Program šampionátu

Nedeľa 22. septembra: časovka družstiev žien na 42,79 km, časovka družstiev mužov na 57,2 km

(14.00, P. Sagan - Cannondale, P. Velits - Omega Pharma-Quick Step)

Pondelok 23. septembra: časovka junioriek na 16,27 km (10.00, Medveďová), časovka mužov
do 23 rokov na 43,49 km (14.00)

Utorok 24. septembra: časovka juniorov na 22,05 km (10.00 h, Bellan), časovka žien na 22,05 km
(14.30)

Streda 25. septembra: časovka mužov elite na 57,9 km (13.15, P. Velits, Jurčo)

Piatok 27. septembra: preteky junioriek na 82,85 km (8.30, Medveďová), preteky mužov do 23 rokov na 173,19 km (13.00, Kolář, Baška, Malovec, Lajcha)

Sobota 28. septembra: preteky juniorov na 140,05 km (8.30, Harag, Bellan, Dubeň), preteky žien
na 140,05 km (14.15)

Nedeľa 29. septembra: preteky mužov elite na 272,26 km (10.00, P. Sagan, P. Velits, J. Sagan, M.
Velits, Tybor, Jurčo)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Velits i Sagan budú vo Florencii bojovať o tituly