Van Gaal nestrpí lajdákov, vykať mu musia aj jeho deti

van Gaal (vpravo) so svojimi hviezdami. Robben (vľavo) a Sneijder.
van Gaal (vpravo) so svojimi hviezdami. Robben (vľavo) a Sneijder. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|19. jún 2014 o 03:30

Holandsko hrá opatrnejšie, ale strieľa najviac gólov. Tím vedie muž s imidžom neoblomného diktátora.

BRATISLAVA. Pôsobí nadurdene, cez košeľu mu neraz vytŕča pupok. Tréner Holanďanov Louis van Gaal má povesť neoblomného diktátora a nestrpí žiadne lajdáctvo. „Aj vlastné deti mu musia vykať,“ vraví reportér z holandského De Telegraaf.

Zároveň však vie, čo hráči potrebujú. Pred prvým zápasom so Španielskom povolil dve rodinné návštevy. Prvú po tréningu, druhú v hoteli len štyri hodiny pred súbojom.

„Verím v myšlienku kompletného človeka. Okolie ovplyvňuje hráča. Ženy chlapcom urobili radosť,“ vysvetľoval van Gaal.

Niečo podobné urobil prvýkrát. A Holandsko rozstrieľalo obhajcu trofeje 5:1.

„Bolo to úplne nečakané a hráčov to šokovalo. Ale Louis rád skúša nové veci, takže to je preňho typické,“ cituje marca.es Toona Gerbrandsa, bývalého asistenta van Gaala.

„Iste, že nešlo o sex. Chlapci sa vyspovedali ženám, pohrali s deťmi. Nabudilo ich to, uvoľnilo, lebo nešlo o futbal,“ dodal reportér.

vangaal1.gif

Lepší ako Španieli

Holanďania vyhrali aj druhý súboj s Austráliou 3:2, aj keď sa so slabším súperom nečakane natrápili.

„Prekvapili nás, boli lepší ako Španieli,“ priznal tvorca hry Wesley Sneijder. Zápas začali v rozostavení 5-3-2, po polčase však Van Gaal prepol na 4-3-3. Bola to šikovná zmena, hoci ju Holanďan hodnotí skôr ako hazard. „Bol to risk, ale zvolil som systém, ktorý pozná každý chlapec v Holandsku," vysvetlil.

Jeho tím bol prvý na MS, ktorý si zaručil postup do osemfinále a po dvoch zápasoch má priemer štyri góly na zápas. Doma v Holandsku ich sledovalo vyše deväť miliónov ľudí, čo je viac ako polovica národa.

Holanďania sa pripravujú v Riu, na bývalom štadióne Flamenga. Nad nimi na skale pozerá na mesto s rozpaženými rukami socha Krista, najnavštevovanejšie miesto v krajine. Kúsok od tréningového centra je more, kde sa môžu futbalisti kúpať. „Sú radi, keď sú v centre diania, inak by sa nudili,“ tvrdí reportér.

Oranjes zvládli brilantne už kvalifikáciu, vyhrali deväť z desiatich zápasov so skóre 34:5, ale pred MS sa príliš s nimi nerátalo. Najväčšie útočné esá boli rozhádané, závideli si.

Menil taktiku

Van Gaal za pochodu menil taktiku. Keď upustil od systému 4-3-3, zavládlo v jeho krajine zdesenie. Bol terčom ostrej kritiky, hrdé Holandsko predsa nemôže hrať zbabelo s piatimi obrancami. Ani proti Austrálii nedominovali v držaní lopty, ťažili skôr z rýchlych brejkov.

„Ak je mužstvo útočné naladené, nemienim ho krotiť, iba ho musím korigovať,“ vysvetľoval tréner.

Po majstrovstvách sveta pri národnom tíme končí. Prevezme Manchester United, kde bude viesť opäť kapitána Holanďanov van Persieho a možno aj Robbena, ktorého chce vykúpiť z Bayernu.

„Nesmieme sa uchlácholiť tým, že máme dobrých hráčov. Rozhodne forma,“ dodal van Gaal. Jeho tím je skúsený i dravý, od Afriky 2010 sa spolovice obmenil, ale hlavní ofenzívni lídri zostali.

„Máme skúsenosti zo zápasov, v ktorých ide o všetko. Hráme ich dvakrát týždenne, nemyslím, že by nás malo niečo trápiť,“ verí si Robben.

Šikovný krídelník hrá v životnej forme, na turnaji dal rovnako ako spoluhráč van Persie či Nemec Müller už tri góly.

„Máme najvyššie ambície, sme vicemajstri sveta, musíme si veriť,“ dodal. V Bayerne Mníchov sa naučil pracovať pre mužstvo a zbiera jednu trofej za druhou. Proti Španielom vyvinul rýchlosť 37 km/h, čo je rekord zo zápasu, aký bol kedy analyzovaný.

Nechce sa meniť

„Nerád by som okolo seba počúval, že sme favoritmi. Túto rolu má iba Brazília, Argentína, či Nemecko,“ dodal van Gaal. Preslávil sa tiež vysokým egom.

„Nikdy som nevolal do Manchestru, či Bayernu, oni volali mňa. A na to som hrdý. Nebudem sa meniť, ľudia čo ma poznajú, to ani nechcú. Som profesionál.“

Vzhľadom na svoje úspechy má na to právo. S klubmi už vyhral Ligu majstrov, titul získal v Holandsku (Ajax, Alkmaar), v Barcelone i s Bayernom. „Je to taktický génius, každý hráč sa pod ním neustále zlepšuje,“ tvrdí Nemec Thomas Müller. Holanďana označil za najlepšieho trénera, ktorý ho kedy viedol.

Keď van Gaal preberal v roku 2000 prvýkrát Holandsko, plánoval. „Cieľom je aspoň raz sa stať majstrom sveta.“ Ale vybuchol. Tím pod jeho vedením sa na MS 2002 vôbec nekvalifikoval. Hráči vtedy nechceli pod nim hrať a rezignoval.

Holanďania zatiaľ na zlato márne čakajú, ale až trikrát skončili druhí: 1974, 1978 a 2010.

V pondelok zabojujú o prvenstvo v skupine proti Čile. Víťaz sa zrejme vyhne domácej Brazílii.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Van Gaal nestrpí lajdákov, vykať mu musia aj jeho deti