Vala so Slúčikom získali zlato na ME vo vodnom zjazde

Vladimír Vala a Jaroslav Slučik
Vladimír Vala a Jaroslav Slučik (Autor: TASR)
TASR|24. jún 2009 o 16:20

Siedme majstrovstvá Európy v zjazde na divokej vode sa začali v talianskej Valtelline úvodnou zo štyroch disciplín.

VALTELLINA. Siedme majstrovstvá Európy v zjazde na divokej vode sa začali v talianskej Valtelline úvodnou zo štyroch disciplín, dlhým zjazdom. Skvelým spôsobom začali šampionát slovenskí deblisti, keď si vybojovali hneď dve medaily, zlato Vladimír Vala - Jaroslav Slučik a striebro s odstupom 8,29 sekundy Ján Šutek - Štefan Grega. Bronz zostal pre Nemcov Maika Schmitza - Nilsa Knipplinga, ktorí za víťaznými Valom - Slučikom zaostali až 12,96 sekundy.

Slovenským veteránom Valovi - Slučikovi sa podaril husársky kúsok. Vo svojich 46 rokoch prevalcovali v perejách rieky Adda konkurenciu. Ich náskok pred ostatnými bol veľavravný, medzi 19 deblovkami suverénne vládli a vo svojej kariére si pripísali už deviate zlato na ME, vrátane hliadok. Do celkovej bilancie slovenského zjazdu na divokej vode pribudli zásluhou strieborných Šuteka - Gregu až dve medaily a ich počet vystúpal až na 22 (11-8-3).

Jazdu išli ako za mlada

"Prestalo sa jazdiť na rybníkoch, preto sme asi opäť na výslní," povedal so smiechom Jaroslav Slučik. "Išli sme svoju jazdu, ako za mlada, úplne bez chýb a trať odbúdala a odbúdala, ako z okna rýchlika. Formu sme si podľa výkonu načasovali na milimeter presne, ušili sme ju ako renomovaní krajčíri a ani meter sme nemuseli mať, len vôľu a odhodlanie vrátiť sa na výslnie."

Vala so Slučikom boli králi, žezlo držali pevne vo svojich rukách, aj keď sa rozbiehali trochu opatrnejšie. J. Slučik: "Hneď po štarte sme strácali zo sekundu, vedeli sme, že úvod budeme mať slabší, no potom prišli naše obľúbené ťažké pasáže a po úseku, kde sa bude jazdiť šprint, sme na medzičase viedli už o sedem sekúnd. Vtedy sme boli presvedčení, že ak neurobíme nejakú hrúbku, tak nám titul cez prsty nepretečie. Stačilo pádlovať vyvážene, rovnomerne, bez trhania vody. Pereje nám sadli, to áno, boli ťažké a na takéto sa vždy tešíme."

Vala so Slučíkom vyhrali deväť ME a desať MS

Už v príprave Vala so Slučikom, desaťnásobní majstri sveta a dnes už deväťnásobní európski šampióni, naznačovali, že pomýšľajú na unikátny návrat. "Venovali sme tréningom absolútne všetko, obetovali sme každú aktivitu na to, aby sme sa dokonale sústredili. Neustále sme cestovali, len v Chorvátsku sme boli štyrikrát, tu vo Valtelline rovnako často, so všetkými detailami sme sa vrátili k starým osvedčeným hodnotám. Či sme na šampionáte najstarší, to sme neskúmali, v debloch však určite, vo všetkých kategóriách asi tiež, takže akýsi starí kmeti, ktorí opäť mladým ukázali, čo je to drina, profesionalizmus a obetavosť. Samozrejme, potešili aj Ján Šutek - Štefan Grega, vedeli sme o sebe, verili si, navzájom sa povzbudzovali."

Desať a deväť, čísla, ktoré vyjadrujú tituly majstrov sveta a Európy. Dvadsiatka je na dosah. "Je už k nej len krôčik, nebola by zlá na majstrovstvách sveta," povedal odhodlane J. Slučik. "Nechcem však predbiehať, čakajú na nás o deň neskôr klasické hliadky a jubileum môžeme osláviť už na nich."

Do karát hralo aj počasie

Účastníci si pochvaľovali počasie a aj Valovi so Slučikom vyhovovalo. "Bolo teplo, svietilo slnko, štartovali sme v krátkych rukávoch. Vodu nám z priehrady pustili trochu väčšiu, presne takú, aká nás vyhovuje, asi nám Taliani chceli urobiť dobre."

Vala so Slučikom si dopriali aj kúpeľ. Síce ich nikto do vody po zlatom finiši nehodil, no mokrí boli totálne. "Vrhli sme sa do Addy obaja spontánne, aby sme si tieto pereje uctili naším tradičným spôsobom. A doprajeme si aj víťazné cigary, čiže rituál ako sa patrí, na aký sme si za tie roky navykli."

Vala so Slučikom nazbierali v histórii ME už 13 medailí (9-3-1), Šutek s Gregom síce o jednu viac, až 14, no o niečo s menšou hodnotou 6-7-1. Slovenským deblistom sa na ME podarilo zopakovať dvoma medailami, zlatom a striebrom, unikátne double z minulosti, keď napodobnili Bourg St. Maurice'97, Valsesiu'01, Karlove Vary'03 i Chalaux'05, no tam boli v prehodenom poradí. Vala so Slučikom sa na európsky trón v dlhom zjazde vrátili po šiestich rokoch.

Výsledky

dlhý zjazd

C1: 1. Emil Milihram (Chorv.) 14:34,61, 2. Marc Brodiez (Fr.) 14:48,10, 3. Jost Zakrajsek (Slovin.) 14:50,08, 4. Vladi Panato (Tal.) 14:53,61, 5. Tomislav Lepan (Chorv.) 14:55,20, 6. Stephane Santamaria (Fr.) 15:01,47

K1 ženy: 1. Sabine Füsserová (Nem.) 14:52,70, 2. Kateřina Vacíková (ČR) 15:02,17, 3. Lucka Cankarová (Slovin.) 15:03,40, 4. Sixtine Malaterreová 15:04,63, 5. Charlotte Le Borgneová (obe Fr.) 15:05,11, 6. Alke Overbecková (Nem.) 15:06,87

C2: 1. Vladimír Vala - Jaroslav Slučik 14:33,40, 2. Ján Šutek - Štefan Grega (obe SR) 14:41,69, 3. Maik Schmitz - Nils Knippling (Nem.) 14:46,36, 4. Lukáš Uncajtík - Marek Rygel (ČR) 14:49,05, 5. Johannes Baumann - Lars Walter 14:50,47, 6. Tobias Trzoska - Jannik Göbel (obe Nem.) 14:55,24, ...13. Matúš Kunhart - Peter Šoška (SR) 15:19,66

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vala so Slúčikom získali zlato na ME vo vodnom zjazde