Vajdov zverenec Djokovič zaútočí na vrchol

Novaka Djokoviča čaká v piatok jeden z najdôležitejších zápasov kariéry.
Novaka Djokoviča čaká v piatok jeden z najdôležitejších zápasov kariéry. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|2. jún 2011 o 19:19

Srbský tenista hrá v piatkovom zápase s Rogerom Federerom nielen o finále Roland Garros, ale aj o post svetovej jednotky.

BRATISLAVA. Mužský tenis môže mať v piatok novú svetovú jednotku. Ak Srb Novak Djokovič predĺži v semifinále turnaja Roland Garros svoju tohtoročnú víťaznú sériu aj s rekordérom v počte grandslamových titulov Rogerom Federerom zo Švajčiarska, od budúceho pondelka vymení na tróne Španiela Rafaela Nadala.

„Po marcovom triumfe Noleho v Miami som rátal, že o svetovú jednotku zabojuje na Wimbledone, alebo po ňom,“ povedal Djokovičov slovenský tréner Marián Vajda. „Netušil som, že to príde tak skoro.“

Vajda: Nole je vo forme

Tento rok – svoj najlepší v kariére – začal Djokovič na treťom mieste rebríčka s takmer tritisícbodovou stratou za Federerom a vyše 6000 bodov ho delilo od lídra Nadala. Potom však vybojoval titul na Australian Open a na ďalších šiestich turnajoch. Teraz má na 2. mieste pred Federerom náskok 3275 bodov a na Nadala stráca už len 405 bodov.

Vlani vypadol na Roland Garros vo štvrťfinále s Rakúšanom Melzerom (360 bodov) a za postup do finále by si teraz pripísal 1200 bodov. To by mu po odrátaní minuločných aktív aj v prípade, že Nadal v Paríži obháji prvenstvo, stačilo, aby Španiela odsunul z 1. miesta renkingu.

„Cítime sa ako horolezci pod vrcholom Mount Everestu,“ vravel 46-ročný Vajda, ktorý sa vo svojej hráčskej kariére dostal najvyššie na 34. miesto ATP. „Verím, že to Nole zvládne. Cíti sa v dobrej forme.“

Djokovič pozná recept

Najviac polemiky pred zápasom Djokovič – Federer vyvolalo štvordňové voľno srbského tenistu. Novak vyhral v nedeľňajšom 4. kole s Francúzom Richardom Gasquetom a potom jeho štvrťfinálový súper Fabio Fognini zTalianska vzdal zápas pre zranenie nohy.

„Stále som hral tenis a nemyslím si, že zápasová prestávka by ma mala vyviesť z tempa,“ cituje 24-ročného Djokoviča oficiálna stránka ATP. „Už sa neviem dočkať súboja, mám veľkú motiváciu.“

Novak má s Federerom pasívnu zápasovú bilanciu 9:13, ale všetky tri tohtoročné zápasy – v Melbourne, v Dubaji aj v Indian Wells – so Švajčiarom vyhral. Pozná na neho recept, tlačil ho do slabšieho bekhendu. Taktiku zo zápasov na tvrdom povrchu sa bude snažiť preniesť aj na pomalšiu antuku.

„Roger je najúspešnejší hráč v grandslamovej histórii,“ povedal Djokovič o 16-násobnom víťazovi turnajov veľkej štvorky. „Ale ja hrám teraz najlepší tenis môjho života. Som pozitívne naladený. Pôjdem na kurt s tým, že chcem vyhrať.“

Rodák z Belehradu ťahá v tomto roku sériu 41 víťazstiev a s dvoma decembrovými vo finále Davis Cupu ich má už 43. Často dostáva otázku, v čom sa zlepšil oproti vlaňajšku.

„Je to o sebavedomí,“ vysvetľoval Novak. „Moja hra sa príliš nezmenila. Možno maličké percento v každom údere. Ide mi servis, čo je veľmi dôležité. Viem, čo mám na dvorci robiť. Fyzicky sa cítim výborne a mám mentálnu stabilitu.“

Federer hrá bez tlaku

Federer je posledný tenista, ktorý sa tešil z víťazstva nad Djokovičom. Zdolal ho vlani v novembri v londýnskom semifinále majstrovstiev sveta ATP.

Ako trojka rebríčka nepriťahuje toľko pozornosti než v časoch, keď od roku 2004 bol s jednou prestávkou dovedna 285 týždňov svetovou jednotkou. To mu vyhovuje, aj na Roland Garros hrá bez tlaku a vo veľkej pohode. V piatich doterajších zápasoch nestratil ani set.

„Mojím cieľom je postúpiť do finále,“ poznamenal 29-ročný Federer. „Nezaoberám sa tým, či zastavím Novaka v jeho víťaznej sérii. Musím hrať svoj najlepší tenis. Cítim sa v dobrej forme.“

Časť z ostro sledovaného zápasu chce vidieť aj Nadal, ktorého v piatok rovnako na centrálnom dvorci čaká prvé semifinále s Britom Andym Murrayom.

„Duel Djokoviča s Federerom bude súbojom najlepšieho hráča súčasnosti s najlepším hráčom histórie,“ s rešpektom vravel španielsky ľavák. „Bude to skvelý tenis.“

Ak Djokovič v piatok prehrá, ešte má šancu stať sa prvým hráčom sveta. No musel by čakať na zakopnutie Nadala či už v semifinále, alebo vo finále.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vajdov zverenec Djokovič zaútočí na vrchol