V superkombinácii má po prvej časti najväčšiu šancu na zlato Svindal

TASR|14. feb 2011 o 11:22

Po prvej časti pondelňajšej alpskej superkombinácie na MS v nemeckom Garmisch-Partenkirchene mal najlepšie vyhliadky na zlato nórsky lyžiar Aksel Lund Svindal.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN. Nielen preto, že v zjazde dosiahol najlepší čas, ale ako solídny slalomár si vytvoril aj veľký náskok na ďalších favoritov. Slalom je na programe o 14.00.

Svindal titul spred dvoch rokov obhajoval, pričom v superkombinácii vyhral raz aj pod krídlami Svetového pohára a vlani na ZOH na ceste za medailou v slalome vypadol.

"Tento zjazd mi vyšiel lepšie ako ten špeciálny. Ale dobre išiel aj Bank a určite bude nebezpečný. V každom prípade som urobil všetko preto, aby som vyhral, pravda kombinačné zákonitosti sú špecifické a tak nechcem hovoriť nič dopredu," povedal do kamery ORF Svindal.

Veľmi dobré medailové perspektívy vykazoval aj výkon Ondřeja Banka. Český rutinér zaostal za Nórom 1,51 s, čo mu dokonca pri optimálnych okolnostiach dovoľovalo myslieť na zlato.

"Každý sa ma teraz pýtal, či idem na medailu... No, nevyzerá to zle a pokúsim sa o to. Vydám zo seba všetko a uvidíme. Tento zjazd mi vyšiel, hoci som sa cítil unavený. Ale to sú po dlhých dňoch kĺzavých súťaží a tréningov asi všetci. Slalom je moja disciplína a tak dúfam, že si len polepším," povedal muž, ktorý vlani na ZOH skončil v súťaži alpskej všestrannosti siedmy a v SP má viacero umiestnení v prvej desiatke s jedným tretím miestom.

Bank mal v zjazde piaty čas, ale pretekári medzi ním a Svindalom si ako číri "kĺzači" veľa nárokov robiť nemohli. Ich slalomovou ambíciou bolo prísť do cieľa a čakať, koľko favoritov vypadne.

Naopak, atak sa čakal od Švajčiara Silvana Zurbriggena, ktorý ako popredný slalomár strácal na 6. priečke 1,62 na Svindala. Ďalší favoriti zlyhali a od 10. priečky za sebou zaradili v poradí Bode Miller (USA) - 2,52 s, Ted Ligety (USA) - +2,85, Benjamin Raich (Rak.) - +3,01.

V 41-člennom štartovom poli boli aj dvaja slovenskí lyžiari. Matej Falat ako vôbec najmladší prešiel testom športovej odvahy, pravda chlapec, ktorý len pred týždňom prekročil prah dospelosti, zaostal 11,14 s a 32. miesto je predposledné z klasifikovaných. Skúsenejší olympionik Jaroslav Babušiak mal stratu 6,44 a zaradil sa na 27. priečku.

Superkombinácia mužov - zjazd: 1. Aksel Lund Svindal (Nór,) 1:59,49 min, 2. Beat Feuz (Švaj.) +0,63, 3. Christof Innerhofer (Tal.) +1,18, 4. Peter Fill (Tal.) +1,34, 5. Ondřej Bank (ČR) +1,51, 6. Silvan Zurbriggen (Švaj.) +1,62, 7. Andreas Romar (Fín.) +1,70, 8. Dominik Paris (Tal.) +2,02, 9. Kevin Esteve Rigail (And.) +2,32, 10. Bode Miller (USA) +2,52,...27. Jaroslav Babušiak +6,44,...33. Matej Falat (obaja SR) +11,14.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»V superkombinácii má po prvej časti najväčšiu šancu na zlato Svindal