V stredu sa v Londýne opäť rozhorí oheň. Paralympijský

Vojtech Jurkovič|27. aug 2012 o 17:23

Moderný športový svet a najmä usporiadatelia olympiád vnímajú paralympiádu ako pokračovanie spoločného celku.

To, čo chýba znevýhodneným športovcom na absolútnej výkonnosti, nahrádzajú nezlomnosťou svojho ducha.

BRATISLAVA. Slovenskí zdravotne znevýhodnení športovci priviezli v ére samostatnosti z paralympijských hier pri deviatich účastiach 79 medailí, z toho 18 zlatých, 30 strieborných a 31 bronzových. Ich bilancia z letných hier je 12 - 15 - 15.

Stolní tenisti sú v lete oporou reprezentácie podobne ako na veľkých olympiádach bývajú vodní slalomári.

Z každej paralympiády priviezli medaily, v posledných troch prípadoch medzi nimi nechýbalo zlato.

Zlatú éru začala Kánová

V Sydney 2000 si hymnu na počesť víťazky vypočula Alena Kánová. Z Atén sa o štyri roky neskôr sa vrátili so zlatom Ladislav Gáspár a Ján Riapoš. Naposledy v Pekingu si predseda Riapoš zopakoval víťaznú eufóriu v súťaži družstiev spolu s Revúckym.

„Máme osem stolných tenistov, z toho šesť vozičkárov. Každý z nich má medailu z veľkého podujatia. Nemôžeme mať nízke ambície. Verím, že minimálne nadviažeme na úspechy z Pekingu,“ povedal pred odletom do Londýna Ján Riapoš, ktorý bude štartovať na svojej piatej paralympiáde.

Naša výprava v Londýne bude druhou najmenšou v ére samostatnosti. Je v nej 34 športovcov (tridsať telesne postihnutých, traja zrakovo postihnutí a jeden navádzač).

((piano))

Polstoročný vekový rozdiel

Najstarším slovenským reprezentantom bude 66-ročný športový strelec Jozef Široký, najmladším 16-ročný plavec Viktor Kemény. Vekový rozdiel medzi nimi je takmer päťdesiat rokov.

Všetkých 34 športovcov prešlo dopingovou kontrolou ešte pred paralympijskými hrami v Londýne.

„Dovedna sa uskutočnilo 52 mimosúťažných testov, ktoré boli vyhodnotené ako negatívne. Nikomu nebolo treba udeliť terapeutickú výnimku,“ povedal pre agentúru TASR prezident antidopingovej agentúry Miroslav Motyčík.

ico

Nominácia Slovákov

ATLETIKA (4 športovci)
Miloš Bardiovský - hod diskom. Adrián Matušík - hod diskom, vrh guľou, Lenka Gajarská - skok do diaľky , Hana Kolníková - beh na 100 a 200 m.

BOCCIA (5)
Róbert Ďurkovič, Martin Strehársky – obaja súťaž jednotlivcov aj párov, Tomáš Král, Róbert Mezík, Jakub Nagy – všetci súťaž jednotlivcov.

CYKLISTIKA (5)
Vladislav Janovjak, Róbert Mitošinka - pilot Vladislava Janovjaka, Jaroslav Švestka, Rastislav Tureček, Simona Matičková, Anna Oroszová – všetci cestné preteky s hromadným štartom a časovka jednotlivcov podľa kategórie postihnutia.

LUKOSTREĽBA (4 )
Peter Kaščák, Peter Kinik, Marián Marečák– všetci súťaž jednotlivcov (kladkový luk), Imrich Lyócsa – olympijský luk (stojaci).

PLÁVANIE (2)
Viktor Kemény – 100 m prsia, Karina Petrikovičová – 200 m pol. preteky, 100 m v. sp., 100 m znak, 50 m v. sp., 100 m prsia.

STOLNÝ TENIS (8)
Richard Csejtey, Miroslav Jambor, Martin Ludrovský, Andrej Mészáros, Peter Mihálik,
Rastislav Revúcky, Ján Riapoš – všetci súťaž jednotlivcov aj družstiev, Alena Kánová súťaž jednotlivcov.

ŠPORTOVÁ STREĽBA (3)
Radoslav Malenovský, Jozef Široký st. – obaja vzduchová puška 60 v stoji, vzduchová
puška 60 v ľahu bez rozdielu kategórií,malokalibrovka 60 v ľahu bez rozdielu kategórií, malokalibrovka 3 x 40.
Veronika Vadovičová – vzduchová puška 40 v stoji, vzduchová puška 60 v ľahu bez rozdielu kategórií, malokalibrovka 60 v ľahu bez rozdielu kategórií, malokalibrovka 3 x 20.

TENIS (1)
Dávid Chabreček – dvojhra na vozíčku.

TLAK NA LAVIČKE (1)

Emília Sládková.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»V stredu sa v Londýne opäť rozhorí oheň. Paralympijský