V pretekoch s hromadným štartom Kuzminová aj Gereková

Anastasia Kuzminová.
Anastasia Kuzminová. (Autor: SITA)
SITA|11. mar 2011 o 13:36

Svetový šampionát biatlonistov v ruskom Chanty-Mansijsku vyvrcholí počas nadchádzajúceho víkendu pretekmi s hromadným štartom a štafetou žien.

CHANTY-MANSIJSK. Prvýkrát v krátkej histórii pretekov s hromadným štartom bude mať Slovensko v štartovom poli na najvyššom fóre dvojicu pretekárok. Na majstrovstvách sveta sa v elitnej tridsiatke predstaví Anastasia Kuzminová a Janka Gereková.

Preteky s hromadným štartom sú určené iba pre 30 pretekárov. Toľko stanovíšť je na strelnici. Vo Svetovom pohári v nich štartuje 25 najlepších v celkovej klasifikácii a 5 pretekárov s najvyšším bodovým ziskom v danom kole bojov o krištáľový glóbus.

Na majstrovstvách sveta je kvalifikačný kľúč trochu iný. Právo štartu patrí všetkým medailistom, pätnástke najlepších v celkovom poradí SP a zvyšok do tridsať doplnia pretekári s najvyšším bodovým ziskom.

Anastasia Kuzminová bola jasná už pred šampionátom. V aktuálnom poradí SP jej patrilo 13. miesto, účasť v elitných pretekoch potvrdila ziskom bronzu hneď v úvodnom šprinte. Na štarte bude stáť v prvom rade s číslom 5 na hrudi.

Gereková pozitívnym prekvapením

Janka Gereková si vo svojej doterajšej kariére nikdy nevybojovala právo štartu v tejto disciplíne. Šampionát v Chanty-Mansijsku ju však zastihol v excelentnej forme. Už v rýchlostných pretekoch posunula svoje kariérne výsledkové maximum, keď obsadila 17. miesto.

V stíhacích pretekoch ho ešte vyšperkovala skvelým výkonom a posunom na ôsmu priečku. Jej bodové konto sa tak v týchto dvoch štartoch rozšírilo o 58 bodov a aj keď potom vytrvalostné preteky vynechala pre náznaky zápalu nosohltana, stačilo je to na zaradenie sa medzi najúspešnejšie pretekárky týchto majstrovstiev a v sobotu bude mať štartové číslo 23.

V kategórii mužov nebude mať Slovensko zastúpenie. Pavol Hurajt, ktorý vlani na ZOH v kanadskom Vancouveri práve v tejto disciplíne vybojoval fantastický bronz, je len svojím minuloročným tieňom. Ani jeho reprezentační kolegovia nebudú na svoje účinkovanie v Chanty-Mansijsku v pretekoch jednotlivcov radi spomínať.

Preteky s hromadným štartom nemajú favoritov. Je to naozaj výber tých najlepších a zvíťaziť, či "aspoň" umiestniť sa na pódiu pre medailistov, môže ktokoľvek zo štartového poľa.

V kategórii žien by mala titul spred dvoch rokov zo šampionátu v juhokórejskom Pjongčangu obhajovať Ruska Oľga Zajcevová. Rovnako ako Janka Gereková ani ona nenastúpila na vytrvalostné preteky pre bližšie nešpecifikované zdravotné problémy. V sobotu by však chýbať nemala. Anastasia Kuzminová vtedy skončila hneď za ňou druhá a vybojovala si prvú "veľkú" medailu v slovenskom drese.

V štafetách sú favoritkami Nemky

V kategórii mužov bude štartové pole bez obhajcu titulu. Rakúšan Dominik Landertinger sa medzi tridsiatku najlepších nekvalifikoval. Na štarte však bude strieborný jeho krajan Christoph Sumann aj bronzový Rus Ivan Čerezov. Vlani na olympiáde vo Vancouveri triumfovali Rus Jevgenij Usťugov a Nemka Magdalena Neunerová. Obaja budú v poli pretekárov aj v sobotu.

Majstrovstvá sveta potom vyvrcholia v nedeľu pretekmi ženských štafiet na 4x6 km. Zloženie jednotlivých tímov ešte nie je jasné. Favoritkami by však jednoznačne mali byť Nemky. Tie do tejto pozície stavajú ich doterajšie výsledky na šampionáte.

Vo Svetovom pohári boli v tomto roku troje preteky - v rakúskom Hochfilzene zvíťazili Nemky, v nemeckom Oberhofe Švédky a v talianskej Anterselve Rusky. Do okruhu kandidátok na pódium pre medailistov by okrem nich mohli patriť aj Francúzky či Nórky.

Iný tím s medailami na krku po pretekoch by bolo veľké prekvapenie. Pred dvoma rokmi sa na MS zo zlata tešili Rusky, teraz určite urobia všetko pre to, aby boje o majstrovské tituly na svojej pôde zakončili medailovým zásahom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»V pretekoch s hromadným štartom Kuzminová aj Gereková