V Premier League padol gól z 95 metrov, Boruc za to viní vietor

Asmir Begovič (vľavo) oslavuje s národným tímom postup na MS 2014.
Asmir Begovič (vľavo) oslavuje s národným tímom postup na MS 2014. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál, TASR|3. nov 2013 o 12:10

Gól Asmira Begoviča zo Stoke City je len piatym presným zásahom brankára v histórii Premier League.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

BRATISLAVA. Hralo sa iba pár sekúnd, keď obranca Stoke City poslal v núdzi spätnú prihrávku brankárovi Asmirovi Begovičovi. Bosniak pod tlakom súperovho útočníka loptu celou silou odpálil. Letela ďaleko za polovicu ihriska a na prekvapenie všetkých skončila v sieti. Z 95 metrov.

Kuriózny gól nepadol v nízkej súťaži, ale v súboji slávnej Premier League. Zo zápasu pritom uplynulo iba trinásť sekúnd a gól tak patrí i medzi najrýchlejšie v lige. Rekord drží Ledley King z Tottenhamu, ktorý sa v roku 2000 presadil za desať sekúnd.

Pozrite si gól zo záznamu (padol už v 14. sekunde):

Brankári oboch tímov tak boli ihneď na začiatku úplne v inom rozpoložení. Kým Begovič bol hrdinom, Poliak Artur Boruc (Southampton) sa mohol od hanby prepadnúť.

„Je to super pocit, ale šlo o šťastnú náhodu. Artura mi je ľúto. Po tom góle nevyzeral práve najlepšie,“ citovali britské médiá Begoviča. Jeho Stoke nakoniec remizoval zo Southamptonom 1:1.

Schmeichel, Howard, Friedel a Robinson

Begovič sa z gólu najprv veľmi neradoval, skôr ho šokoval, očividne bol v rozpakoch. Bosniak je iba piatym brankárom, ktorý dal v Premier Leage gól.

Pred ním sa to podarilo Petrovi Schmeichelovi, Timovi Howardovi, Bradovi Friedelovi a Paulovi Robinsonovi.

Smoliar Boruc neodhadol odskok, lopta mu preletela ponad hlavu. „Môže za to vietor. Je mi ľúto spoluhráčov a fanúšikov. Takéto veci sa stávajú. Chcel by som na ten moment zabudnúť,“ dodal Poliak.

Smoliar Boruc

Zrejme si spomínate, že v roku 2008 pomohol Boruc otočiť zápas so Slovenskom v náš prospech. V Bratislave viedli Poliaci v kvalifikácii o postup na MS ešte v 85. minúte 1:0, keď vyrobil dve fatálne chyby, po ktorých Šesták skóroval.

Už vtedy internetové stránky škodoradostne písali: „Boruc chytal v štýle majstrov seriálu A je to!“

Na konci tej istej kvalifikácie dostal Poliak proti Severným Írom takmer totožne hlúpy gól ako nedávno slovenskí brankári Ján Mucha a Kozáčik.

„Mysleli sme si, že Artur si kvótu omylov vybral na tucet rokov v Bratislave. Zmýlili sme sa. Opäť prehral zápas,“ kritizoval ho vtedy denník Gazeta Wyborcza.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»V Premier League padol gól z 95 metrov, Boruc za to viní vietor