V NBA stále hrozí zrušenie sezóny

Dve z najväčších hviezd súčasnej NBA Kevin Durant (vľavo) a LeBron James.
Dve z najväčších hviezd súčasnej NBA Kevin Durant (vľavo) a LeBron James. (Autor: SITA/AP)
TASR|5. nov 2011 o 11:59

Majitelia klubov NBA aj hráči sa nevedia dohodnúť na novej kolektívnej zmluve. Problémy už začínajú mať aj medzi sebou.

NEW YORK. Majitelia klubov zámorskej NBA a zástupcovia hráčov sa pripravujú na ďalšie kolo rokovaní, ktorého výsledkom môže byť zrušenie celej sezóny 2011/12. Zástupcovia oboch strán sa stretnú v sobotu v New Yorku.

Skupinka asi 50 basketbalistov počas týždňa uvažovala o zrušení hráčskej únie, pretože nie sú spokojní s rokovaniami o novej kolektívnej zmluve. V prípade jej zrušenia by padla posledná nádej na uskutočnenie aspoň skrátenej sezóny.

Ani majitelia klubov nie sú jednotní. Vlastník Miami Heat Mickey Arison dostal pred týždňom pokutu za to, že sa na sociálnej sieti vyjadril, že je pripravený sa dohodnúť, no majitelia niekoľkých klubov s menším trhom chcú vybojovať od hráčov ešte ďalšie ústupky.

V predchádzajúcich dňoch hráči ponúkli zníženie podielu ich príjmov z 57 percent na 52,5 percenta. Majitelia klubov však žiadali rozdelenie 50-percentným pomerom, čo je pre hráčov neprijateľné. Podľa denníka New York Times však skupinku 10 až 14 majiteľov na čele s Michaelom Jordanom z Charlotte návrh na delenie "fifty-fifty" nahneval a chcú, aby podiel hráčov neprevýšil 47 percent.

Vedenie NBA už zrušilo prvý mesiac nového ročníka, ktorý sa mal začať v utorok.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»V NBA stále hrozí zrušenie sezóny