V maďarskej lige zostalo päť slovenských futbalistov

Sportnet|30. júl 2005 o 00:00

V kádroch tímov maďarskej futbalovej ligy, ktorá štartuje tento víkend po viac ako dvojmesačnej prestávke, sú piati slovenskí hráči (zväčša maďarskej národnosti) v rovnakom množstve klubov.

Z ôsmich našich legionárov, ktorí boli v jarnej časti uplynulej sezóny na súpiskách šiestich tímov, prestúpili traja do zahraničia.

Do mužstva aktuálneho maďarského majstra DVSC Debrecín prišiel na ročné hosťovanie Otto Szabó (24). Ľavý defenzívny stredopoliar, ktorý do Maďarska prišiel pred dvoma rokmi z Rapidu Viedeň, naposledy hrával v Šoproni. Za dva roky v maďarskej lige strelil v 50 zápasoch päť gólov.

,,V Šoproni som sa dobre cítil, považujem však za väčšiu výzvu možnosť hrať v majstrovskom Debrecíne. Som v tomto meste iba krátko, ale cítim sa skvele," tvrdí Szabó.

Jeho motiváciou je aj účasť v Lige majstrov a po úspechu nad Hajdukom Split šanca zahrať si v 3. predkole s Manchestrom United.

V Debrecíne je o futbal záujem, štadión so 7600 miestami bol v lige zaplnený priemerne na 85 percent. Počet miest rozšírili na 10-tisíc a neskôr plánujú postaviť nový stánok pre 15-tisíc divákov. Ak by Maďarsko spolu s Chorvátskom organizovali ME 2012, mal by mať až 35-tisíc miest.

Talentovaný útočník Tomáš Priskin (18) pokračuje aj v novom ročníku v GyŚri, za ktorý v dvoch sezónach vsietil v 43 stretnutiach spolu 13 gólov. V tej poslednej mu s ôsmimi zásahmi pomohol k 5. miestu. Keďže nedávno získal aj maďarské občianstvo, môže sa mu otvoriť cesta do reprezentácie.

Najlepší strelec uplynulej sezóny maďarskej ligy Tomáš Medveď (31) prestúpil z Lombardu Pápa napokon do čínskeho Šenjangu. V Maďarsku hral aj za Videoton Székesfehérvár a spolu v 53 zápasoch dosiahol 25 gólov.

Jeho bývalý spoluhráč v Pápe Simeon Števica (23) odišiel na hosťovanie do cyperského Paphosu. Do Pápy však namiesto nich prišiel v lete záložník Igor Szkukalek (29) po predčasnom odchode z Ferencvárosu Budapešť. V najznámejšom maďarskom klube strávil štyri roky, v 76 zápasoch dal jediný gól, no v poslednej sezóne aj pre zranenie vôbec nehral.

Nie s najlepšími pocitmi opúšťal Ferencváros aj Marek Penksa (32) po ukončení 3,5-ročnej zmluvy, na čom sa podpísali aj meškajúce platy. Zamieril si to do mužstva poľského majstra Wisla Krakov. Penksa ako útočník sa strelecky nepresadil, za Fradi v 73 zápasoch dal iba 6 gólov, z toho štyri ešte pred troma rokmi.

Obrancovia Jozef Gáspár (28) a Ladislav Kozmer (26) zostávajú v tých istých kluboch ako na jar v DVTK Diósgyör a ZTE Zalaegerszeg. Obaja stabilne hrávali vo svojich tímoch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»V maďarskej lige zostalo päť slovenských futbalistov