V Cottbuse aj Slováci Piasecký a Kováčová

SITA|19. mar 2009 o 16:06

V Lausitz-Arene v Cottbuse sa od piatka do nedele (20. - 22. 3.) uskutoční Svetový pohár (SP, tentoraz so štatútom B-kategórie) v športovej gymnastike mužov a žien.

BRATISLAVA. V Lausitz-Arene v Cottbuse sa od piatka do nedele (20. - 22. 3.) uskutoční Svetový pohár (SP, tentoraz so štatútom B-kategórie) v športovej gymnastike mužov a žien na jednotlivých náradiach, aj s účasťou Slovenska. V rámci 33. ročníka tohto medzinárodného "Turnaja majstrov" sa v Nemecku predstaví pod vedením trénerov Martina Zvala a Nadeždy Miklošovej aj dvojica slovenských reprezentantov Samuel Piasecký a Ivana Kováčová. Výprava SR odcestovala do Cottbusu vo štvrtok predpoludním.

Z piatkovej kvalifikácie (plánovaný začiatok od 13.00 h) postúpi do víkendových finálových vystúpení (od 14.00 h) tradične iba osmička najlepších. "Piasecký sa predstaví v štyroch disciplínach - v prostných, na koni s držadlami, na bradlách a na hrazde. Pôvodne mal ísť s nami aj Alexander Benko, bohužiaľ jeho zamestnávateľ ho neuvoľnil a hoci pôvodne figuroval v nominácii, pre pracovné povinnosti nemôže reprezentovať ani na blížiacich sa majstrovstvách Európy v Miláne," informoval agentúru SITA kormidelník mužov a osobný tréner Piaseckého Martin Zvalo.

Najlepší slovenský gymnasta ostatných rokov Piasecký obsadil vlani v polovici decembra vo finále Svetového pohára v Madride vynikajúce 4. miesto na bradlách, čím dosiahol jeden z najväčších úspechov v doterajšej kariére. K tým ďalším patrí v jeho prípade na vrcholných podujatiach 8. miesto na ME 2006 v gréckom Volose a 9. priečka na ME 2008 vo švajčiarskom Lausanne, vždy na bradlách. "Tentoraz to neberieme až tak prestížne a už vôbec nie ako generálku. Dôležitejšie bude nesklamať začiatkom apríla na kontinentálnom šampionáte v Miláne, kde bude Piasecký súťažiť vo viacboji. Samo mal pred 14 dňami vážnejšie zdravotné problémy - štyridsaťstupňové teploty, bral antibiotiká. Napriek tomu sme minulý týždeň absolvovali sústredenie v chorvátskom stredisku Nedelište pri Čakovci, kde sme sa snažili odtrénovať všetko podľa plánu. V kvalitnej konkurencii v Cottbuse by bola úspechom aspoň jedna účasť vo víkendovom finále," doplnil na margo 24-ročného Košičana a člena Slávie UK Bratislava jeho tréner M. Zvalo.

Talentovaná Ivana Kováčová je slovenskou ženskou gymnastickou jednotkou, ktorá pri svojej vlaňajšej seniorskej premiére obsadila vo finále na bradlách na novembrových Svetových pohároch 7. miesto v nemeckom Stuttgarte a 8. priečku v Ostrave (ČR). Sedemnásťročná členka Interu Bratislava sa po dlhodobom zranení a problémoch s chrbtom predstavila vlani na OH v Pekingu (92. miesto vo viacboji /iba dve náradia/, 79. priečka na bradlách, 81. pozícia na kladine, pozn.) a rovnako ako Piasecký po sústredení v Chorvátsku bude reprezentovať na aprílovom ME v Miláne. V piatkovej kvalifikácii v Cottbuse bude štartovať v dvoch disciplínach - na bradlách a na kladine.

"Ivanka sa potýkala so zdravotnými problémami, mala chrípku. Aj chrbát ju ešte trochu trápi, ale dá sa to zvládnuť. V súčasnosti veľmi rýchlo stráca silu, preto v jej prípade s viacbojom na ME v Miláne ani neuvažujeme. Keď zacvičí na Svetovom pohári v Cottbuse dobre, mohlo by byť z toho solídne umiestnenie," uviedla pre agentúru SITA trénerka Interu Bratislava Nadežda Miklošová.

Na SP v nemeckom Cottbuse by sa malo zúčastniť približne 122 gymnastov a gymnastiek z 26 krajín.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»V Cottbuse aj Slováci Piasecký a Kováčová