V chôdzi na 50 km štvrté zlato na OH pre legendárneho Korzeniowského

TASR|27. aug 2004 o 11:48

Atény 27. augusta (TASR) - Poliak Robert Korzeniowski sa zapísal do olympijskej histórie ako štvrtý olympijský víťaz v chôdzi a tretíkrát za sebou v nepretržitom ...

Atény 27. augusta (TASR) - Poliak Robert Korzeniowski sa zapísal do olympijskej histórie ako štvrtý olympijský víťaz v chôdzi a tretíkrát za sebou v nepretržitom rade triumfoval na 50 km. Časom 3:38:46, len 17 sekúnd od olympijského rekordu, za sebou jasne zanechal ruské duo, strieborného, úplne vyšťaveného Denisa Nižegorodova 3:43:50 a bronzového Alekseja Vojevodina 3:43:34. Štartovala aj trojica slovenských chodcov a všetci došli aj do cieľa, s najlepším Petrom Korčokom na 14. mieste časom 3:54:22, 18-ty finišoval Miloš Bátovský 3:59:11 a na 36. mieste došiel Kazimír Verkin 4:13:11.

Róbert Korzeniowski opäť presvedčil, že je najväčší chodec histórie. Päťdesiatsedem chodcov si muselo privstať, štart o siedmej hodine ráno bol tradične z dôvodu toho, aby sa chodci aspoň čiastočne vyhli horúčave. Poliak už v Sydney obhajobou titulu a pridaním zlata na 20 km vytvoril unikát a v Aténach na maximálne ťažkej trati, s horúčavou nad 35 stupňov pomerne sviežo finišoval do cieľa. Dokonca atakoval aj olympijský bradatý rekrod Sovieta Ivanenka (3:38:29 zo Souluď88). Nebyť napomínania zhruba na 40. km, Poliak by pravdepodobne záver ešte viac vystupňoval. Pre svoju krajinu získal 21. olympijské zlato atletickej histórie a stal sa aj úspešným obhajcom zlata. Len šesť atlétov sa môže pochváliť v histórii lepšou medailovou bilanciou ako Korzeniowski. Len dvaja atléti zatiaľ v Aténach obhájili svoje triumf, druhým úspešným obhajcom po Korzeniowskom bol do piatkového večera až dodatočne zlatý litovský diskár Alekna po diskvalifikácii pôvodne zlatého Maďara Fazekasa.

Na druhom mieste ukázal Rus Denis Nižegorodov ako bolí päťdesiatka v horúčave a ako reaguje organizmus na dehydratáciu. Posledný kilometer zvládol na prahu kolapsu, na rozpálenom asfalte sa potácal a krajne vyčerpaný došiel do cieľa ledva stojac na nohách. Jeho krajan, bronzový Aleksej Vojevodin ponúkol opačný prípad ako si ušetriť sily a úplne v pohode, bez známky únavy finišovať a vybojovať si medailu. Vojevodin sa cez Číňana Ju Caohonga prehnal pred bránou olympijského štadióna ako rýchlik a odmenou mu bol bronz, z ktorého mal obrovskú radosť, rovnakú ako Korzeniowski, ktorý si na štadióne niesol národnú zástavu, no keďže mu bránila v pohybe, stisol ju šťastne medzi zubami. Podľa jeho vyhlásenia Atény považuje za svoj posledný štart kariéry a lúčenie s veľkou chôdzou bolo u neho viac ako unikátne. Na OH v Barceloneď92 sa vzdal na 20 km, na 50 km ho diskvalifikovali 5 km pred cieľom na tretej pozícii, odvtedy však Poliak šliape ako hodinky.

Zlatý pochod Korzeniowského sa začal s jeho výsadnou pozíciou na čele, na 10. km (medzičas 44:48) sa vytvorila 6-členná skupinka, na 20-tom (1:27:54) štvorčlenná, okrem Korzeniowského a Nižegorodova, tohtoročnej tabuľkovej jednotky so svetovým rekordom (3:35:29), bol v nej Číňan Ju a Austrálčan Deakes, bronzový z dvadsiatky. Na 30-km (2:10:57) štvorica naďalej udávala tempo na špici. Zlomovým sa stal nasledujúci 10-km úsek, v ktorom sa Korzeniowski oddelil od ostatných, na 40. km (2:53:42) mal už 51-sekundový náskok pred Nižegorodovom a 2:44 od Číňana Ju. Štvrtý Vojevodin strácal na Číňana až 2:05 min, no napokon ho pred štadiónom predbehol. Medzi 17-timi, čo nedošli do cieľa, bol aj diskvalifikovaný Deakes.

Slovenská atletika mala až trojnásobné zastúpenie a najmä Peter Korčok vydal zo seba všetko v náročných tréningoch nazbierané a potvrdil svoje postavenie najlepšieho slovenského chodca súčasnosti. Postupne predbiehal jedného súpera za druhým a 14. miesto (pred štyrmi rokmi v Sydney skončil 23.) je jeho výbornou vizitkou, rovnako ako 18-te Bátovského. Najviac sa trápil 36. Kazimír Verkin, v jeho prípade bol však úspech vôbec dôjsť do cieľa. Za ním skončil už len Kazach Kuvatov. V cieli klasifikvoali 41 chodcov, ôsmi sa vzdali, vrátane svetovej tohtoročnej dvojky Han Juchenga z Číny, piatich diskvalifikovali, medzi nimi aj Deakesa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»V chôdzi na 50 km štvrté zlato na OH pre legendárneho Korzeniowského