Už v sobotu česko-slovenská konfrontácia

Róbert Nuber. Košický odchovanec nechýba v reprezentácii.
Róbert Nuber. Košický odchovanec nechýba v reprezentácii. (Autor: sita)
Marián Špacai|12. aug 2010 o 00:00

Basketbalová reprezentácia mužov v sobotu vstúpi do bojov v B-divízii kvalifikácie majstrovstiev Európy. Hneď na úvod ich čaká "čerešničkový" duel s Čechmi. Hrať sa však nebude o postup, ale iba o koeficienty, keďže sa pripravuje zmena celého systému.



KOŠICE. Doposiaľ mužstvá v B-divízii bojovali o postup do kvalifikácie A-divízie. Tento rok to však tak nebude, lebo od budúceho kvalifikačného cyklu sa ruší rozdelenie na divízie a o účasť na ME 2013 sa potom už bude hrať podobne ako vo futbale. Všetky prihlásené krajiny budú v jednom "vreci" (pravda, pri žrebe bude kvalitatívne rozdelenie do košov), a pokojne sa bude bude môcť stať, že Slováci si v skupine zmerajú sily s gigantmi ako Španielsko či Srbsko.

Zmena systému plusom

To však bude až v budúcej kvalifikácii, v tej tohtoročnej má Slovensko v B-divízii za súperov Česko, Švajčiarsko a Cyprus. Boj o A-divíziu teda odpadá, ale treba zabrať, lebo lepšie výsledky znamenajú vyšší koeficient a ten zase výhodnejšiu pozíciu pri žrebe ďalšieho kvalifikačného cyklu. "Pre malé krajiny ako Slovensko je určite len dobre, že sa systém bude meniť. Prídu tu silní súperi, aj z prvého koša, čo pre nás bude atraktívne. Každý bude na tom na štarte rovnako a uvidí sa, ako to dopadne," pochvaľuje si reprezentačný rozohrávač Róbert Nuber.

Bude to "mäso"

Už v sobotu nastúpia Slováci v Prievidzi proti Česku, ktoré ešte vlani hralo v kvalifikačnej A-divízii a nedávno v príprave takmer vyhralo v Litve. "Majú kvalitné mužstvo. Len škoda, že nebudú mať všetky hviezdy, bola by to väčšia výzva. Česká liga je lepšia ako slovenská, takže to v sobotu bude dobrý basketbal." Česi sú pre Slovákov zväčša "červeným súknom" - pre hokejistov, futbalistov a teraz aj pre basketbalistov. "Jasné. Slováci chcú vždy poraziť Čechov a opačne. Motivácia tu je, bude to 'mäso'," smeje sa Nuber.

Zaujímavé je, že na slovenskej lavičke sedí Čech František Rón, ktorý vystriedal predchádzajúceho trénera Milana Černického. "Každý tréner má svoje metódy. Ja som navyše absolvoval dobrú letnú prípravu s kondičným trénerom, takže pre mňa to bolo ešte o čosi iné. Dúfam, že výsledok sa dostaví."

Osobnosti cítiť

Na budúci utorok potom Slováci hrajú vo Švajčiarsku a 21. augusta v Pezinku proti Cypru. V našom tíme sa zišla dobrá konkurencia. Konečne máme pokope všetky najväčšie osobnosti - aktuálneho víťaza nemeckej bundesligy Antona Gavela aj bratov Radoslava a Martina Rančíkovcov. "Je to citeľné. Oproti minulému roku, keď v reprezentácii boli ozaj len mladí chlapci, je to zmena, a to nielen na ihrisku, ale aj v šatni. Vedia niečo povedať, stmeliť kolektív," vraví odchovanec košického basketbalu, ktorý po pôsobení v českých Poděbradoch vlani hájil farby Handlovej a v baníckom meste ostane aj v budúcej sezóne.

KÁDER SLOVENSKA

Rozohrávači: Andrej Červenka (BK Děčín/ČR), Anton Gavel (Brose Baskets Bamberg/Nem.), Roman Marko (BC Kolín/ČR), Róbert Nuber (MBK Handlová).

Krídla: Martin Rančík (bez klubu), Marek Kozlík (AB Cosmetics Pezinok), Daniel Novák (BK SPU Nitra), Justín Sedlák ml. (Florida Tech/USA).

Pivoti: Radoslav Rančík (Galatasaray Istanbul/Tur.), Peter Sedmák (Basketbal Brno/ČR), Gabriel Szalay (BC Prievidza), Peter Terlanda (BK SPU Nitra).

Marián Špacai

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Už v sobotu česko-slovenská konfrontácia