Utrpenie lepšieho tímu

Dôležitý moment. Radosť hráčov Maďarska po vyrovnávajúcom góle Tomáša Silleho, vpravo brankár Rastislav Staňa zo Slovenska.
Dôležitý moment. Radosť hráčov Maďarska po vyrovnávajúcom góle Tomáša Silleho, vpravo brankár Rastislav Staňa zo Slovenska. (Autor: sita)
Sportnet|27. apr 2009 o 00:00

Slovenskí hokejisti mali namále. Vyše roka sa pripravovali na to, aby Maďarsku v úvodnom súboji šampionátu nedožičili šancu na zápletku. Presne to sa stalo. Zachránil ich víťazný gól trinásť sekúnd pred koncom.



KLOTEN. Tréner Ján Filc hektický záver dlho predýchaval. "Úprimne, bol to môj najťažší zápase v trénerskej kariére. Nešlo v ňom len o hokej, viem si živo predstaviť, že by sa vyrojilo milión iracionálnych súvislostí."

O športovom šťastí môžu hovoriť, čo zväčša sami potvrdili, slovenskí hráči. Maďari sa nedostali do vedenia, ani im nepadali góly po smoliarskych tečovaných pukoch, rozhodca častejšie vylučoval ich. Hráči oboch tímov sa zhodli, že Slovensko bolo lepšie, malo na ľade individuálne vyspelejších hráčov, pomer striel vyznel pre nás 52:16.

Napriek tomu sa brankár Staňa v posledných dvoch minútach v mysli chystal na predĺženie či prípadné samostatné nájazdy, na našej striedačke získaval prevahu najnebezpečnejší súper - obavy, čo hráčov čaká doma.


História hokeja i futbalu je plná vzbúr trpaslíkov, ktorí sa zvyknú prekonávať a favorit sa utápa v nervozite.

Zlyhali takticky

Slovenskí hokejisti si dramatický záver s Maďarskom zapríčinili sami. Zlyhali takticky a postupne aj psychicky.

Lepší začiatok si nemohli želať. Na gólovo neuznaný prienik Nagya v 62. sekunde reagoval šikovným kúskom agilný Ružička. Od 106. sekundy sme viedli, naši útočníci si robili v obrannom pásme súpera čo chceli, no najbližší gól strelil až na začiatku druhej tretiny Holeczy.

"Čím viac sme tlačili, tým viac sme súpera posmeľovali v tom, že hráme efektne, no nie efektívne. Namiesto jednoduchých riešení v koncovke sme si život sami skomplikovali. To sa musí zmeniť."

Staňa tuhol

Jeho zverenci síce hravo a technicky brilantne zvládali nielen situácie jeden na jedného, v tiesni zvládali aj prevahu dvoch hráčov, no zväčša v jalových priestoroch. Namiesto streľby chceli spoluhráčovi ponúknuť puk do prázdnej, čím poskytovali maďarskej obrane dôležité zlomky času na to, aby sa pred výborným brankárom Szuperom sformovali. Na druhej strane Rastislav Staňa tuhol, po druhom góle k bližšej žrdi, ktorý mohol vykryť, očividne stratil istotu. Tá opúšťala aj menej skúsených obrancov.

Vzkriesiť zúfalo korčuľujúci tím sa snažil počas posledného oddychového času tréner Ján Filc, ktorému neostávalo nič iné, len skúšať presvedčiť, že tento zápas musíme vyhrať, lebo sme ho prišli vyhrať, zdôraznil jednoduchý recept. Tlačiť sa viac pred súperovo bránkovisko. Bartečko po žŕdke Marcela Hossu potvrdil, že je účinný. Ale tých trinásť sekúnd od infarktových stavov mohli hokejsiti svojich fanúšikov ušetriť.

Chyby proti Maďarom
  • Ľahkovážne straty vedenia 1:0 a dokonca aj 3:1.
  • Efektnosť nad efektívnosťou. Namiesto jednoduchého a dôrazného zakončenia strelou prvým dotykom hráči poskytli čas obrancom súpera prihrávkami navyše.
  • Nervozita, čo sa občas menila na paniku.
  • Neistý brankár Staňa.
  • Neschopnosť zmeniť rytmus hry, vytiahnuť si súpera z obrannej ulity.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Utrpenie lepšieho tímu