Úspech trénera Vůjtka bude závisieť od olympiády

Vladimír Vůjtek.
Vladimír Vůjtek. (Autor: MF Dnes)
Ondrej Gajdoš|18. aug 2011 o 08:00

Štyri roky v rade sa slovenskí hokejisti nedostali na majstrovstvách sveta do štvrťfinále. Mužom, ktorý sa to pokúsi zmeniť, je 64–ročný Vladimír Vůjtek. Jeho asistentom bude Peter Oremus z extraligovej Skalice.

BRATISLAVA. Hokejovú reprezentáciu Slovenska povedie český tréner Vladimír Vůjtek. Šesťdesiatštyriročnému odborníkovi dal výkonný výbor SZĽH včera prednosť pred Jánom Filcom.

Vůjtek nahradí neúspešného Kanaďana Glena Hanlona, ktorý sa na dvoch svetových šampionátoch za sebou neprebojoval do play off a, najmä, tohtoročné vystúpenie na domácom ľade bolo veľkým sklamaním.

„Exekutíva sa rozhodla konsenzom, nedošlo k hlasovaniu,“ povedal šéf slovenského hokeja Igor Nemeček. „Pán Vůjtek má zmluvu do konca roka 2012 - na obdobie majstrovstiev sveta vo Fínsku a Švédsku aj prípadnej olympijskej kvalifikácie do Soči. Ak sa mu podarí s mužstvom kvalifikovať na olympiádu, kontrakt mu predĺžime. Ak nie, tak končí.“

Vůjtek je lacnejší

Osemčlenný výkonný výbor zvažoval za a proti pri oboch kandidátoch Vůjteka aj Filca. V prospech skúseného českého trénera zrejme zavážila snaha o nový spôsob práce, znalosť slovenského prostredia a veľmi dobré meno, ktoré si urobil najmä v ruských kluboch.

S tímom Slovenska ho čaká generačná výmena po ére majstrov sveta z Göteborgu.

„Naším cieľom je zabudovanie mladých hráčov do mužstva,“ prízvukoval Igor Nemeček. Pri porovnaní podmienok zmluvy pre Hanlona a Vůjteka poznamenal: „Český tréner je pre nás lacnejší ako Kanaďan.“

Hanlon podpísal v apríli 2010 so zväzom nezvyčajne dlhý, až štvorročný kontrakt do olympiády v Soči 2014, a keď mu ho výkonný výbor po tohtoročných majstrovstvách sveta zrušil, musí mu časť z neho v ďalšom období vyplácať. Podľa našich informácií ide o 50 percent z dohodnutej sumy.

Premiéra bude v Mníchove

Rozhodnutie exekutívy oznámil včera krátko popoludní Vladimírovi Vůjtekovi generálny sekretár zväzu Otto Sykora.

„Správu prijal pokojne. Potešil sa,“ povedal Sykora. „Hneď sme začali riešiť organizačné záležitosti.“

Nový tréner bude mať premiéru na lavičke národného tímu Slovenska 11. novembra na Nemeckom pohári v Mníchove v zápase proti mužstvu USA.

Vůjtek nemá pre túto sezónu žiadne klubové záväzky, môže sa venovať iba reprezentácii. Dokonale pozná slovenských hráčov v KHL, navštevuje aj zápasy slovenskej extraligy. Ako hráč štyri roky pôsobil v Dukle Trenčín, má manželku zo Slovenska a jeho zaťom je majster sveta Róbert Petrovický.

„Základ národného mužstva by mal byť z hokejistov z európskych klubov, z najskúsenejších hráčov typu Branka Radivojeviča by sa mali stať lídri mužstva. Posily z NHL zostavu potom doplnia,“ naznačil nové smerovanie Otto Sykora, ktorý sa stal generálnym manažérom reprezentácie.

Predchádzajúci kouč sa spoliehal najmä na hráčov zo zámoria. „V reprezentácii sa musí zlepšiť disciplína. Nechceme od hokejistov nič zvláštne. Len to, na čo sú zvyknutí zo svojich klubov.“

Oremus sa vracia

Vladimír Vůjtek prijímal včera telefonické gratulácie, ale o svojich predstavách v novej funkcii nechcel hovoriť.

„Prepáčte, taká je dohoda so zväzom,“ ospravedlnil sa. „Vo štvrtok sa predstavím na tlačovej besede v Bratislave.“

Výkonný výbor SZĽH určil za asistenta trénera Petra Oremusa z extraligovej Skalice, druhého asistenta si tréner vyberie dodatočne.

Oremus sa vracia na tento post po troch rokoch, predtým pôsobil po boku Júliusa Šuplera.

„Pána Vůjteka osobne nepoznám, ale výsledky jeho práce sú v hokejovom svete dobre známe,“ doplnil Oremus. „Verím, že do reprezentácie prinesie nový impulz na úžitok celého slovenského hokeja.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov