Urban: Poďakovanie patrí každej jednej hráčke

Michalovské hádzanárky v piatok získali už desiaty titul majstra Slovenska.
Michalovské hádzanárky v piatok získali už desiaty titul majstra Slovenska. (Autor: tasr)
Róbert Andrejov|30. máj 2017 o 00:00

Iuventa získala jubilejný desiaty titul.

MICHALOVCE. Nadvláda michalovskej Iuventy na domácej ženskej hádzanárskej scéne pokračuje.

Družstvo z metropoly Zemplína v piatok 26. mája pridalo do klubovej vitríny jubilejný desiaty pohár majstra Slovenska, keď v treťom finálovom dueli vyhralo na palubovke Šale presvedčivo o desať gólov 28:18, a v celej sérii tak triumfovalo hladko 3:0 na zápasy.

V ére samostatnosti Slovenska sú Michalovčanky prvým tímom s dvojciferným počtom titulov na konte.

Žlto-modré štvrtýkrát v rade dokázali zaznamenať tripple, teda vyhrať WHIL, Slovenský pohár aj národný titul.

Pozrite si, ako prebiehal tretí zápas medzi Iuventou a Duslom: fotogaléria

28.5.2017

Skvelá defenzíva

Po dvoch dramatických súbojoch pri Laborci, v ktorých Šalianky favorita poriadne potrápili, sa očakávalo, že aj na ihrisku Dusla to bude vyrovnaný boj. Bol, ale iba v úvodnej štvrťhodine hry.

Domáce v úvode rýchlo viedli o tri góly (5:2), ale potom Iuventa zapla v obrane, chytila sa aj brankárka Medveďová a „chemičky“ mali veľký problém presadiť sa v ofenzíve.

Zemplínčanky si už do polčasu vypracovali pohodlný päťgólový náskok, ktorý po zmene strán ešte navýšili.

Tréner František Urban tak postupne mohol poslať na ihrisko aj mladšie hráčky, aby sa nadýchli finálovej atmosféry.

Jedna z nich – Dziurová – tesne pred záverečným klaksónom strelila aj posledný gól Iuventy v sezóne.

Iuventa v sezóne 2016/17 na domácej scéne neprehrala ani jeden zápas.
Iuventa v sezóne 2016/17 na domácej scéne neprehrala ani jeden zápas. (Autor: tasr)

Tréneri po stretnutí skonštatovali:

Michal Lukačín (Šaľa): „Paradoxom je, že sme v Michalovciach odohrali lepšie zápasy ako ten dnešný doma. Prehra o desať gólov je vysoká, ale celkovo sa nemáme za čo hanbiť a odohrali sme super sériu. Chceli sme ísť vyššie ako na druhé miesto, ale Iuventa v sezóne neprehrala v našej súťaži ani jeden duel, a to určite nie je náhoda. Skúsene si to postrážili v každom zápase.“

František Urban (Michalovce): „Som šťastný, že sme to zvládli v troch zápasoch. Máme desiaty titul a obrovské poďakovanie patrí každej jednej hráčke za to, čo predvádzali celú sezónu. Skončili sme ju bez prehry na domácej scéne a výkony boli ešte lepšie ako v predchádzajúcich rokoch. Dnes nám v treťom finále síce úvody oboch polčasov nevyšli ideálne, ale celkovo to bol z našej strany skvelý zápas. Vo finálovej sérii mi bolo najťažšie pri sedmičkách v prvom dueli, doma sme boli pod tlakom a vytrpeli sme si svoje. Do Šale sme sa zodpovedne pripravovali a na palubovke to bolo vidieť.“

Dreli pre tento úspech

Už sa stalo zvykom, že Michalovčanky slávia titul na súperovej palubovke. Iba v roku 2014 sa radovali z majstrovskej koruny pred svojím publikom v Chemkostav aréne.

„Zvládli sme to parádne. Vychádzali sme zo zabezpečenej obrany a v bránke nás podržala Aďa Medveďová, ktorá predviedla jeden z najlepších výkonov v sezóne,“ hodnotila so siedmimi gólmi v piatok najlepšia strelkyňa Iuventy Veronika Habánková. „Sezóna sa ťažko dala zvládnuť lepšie, možno už iba nestratiť bod za remízu v Moste a dosiahnuť ešte viac na európskej scéne.“

Medzi najvýraznejšie opory Iuventy v sezóne patrila Patrícia Wollingerová: „Som veľmi šťastná. Prvé dva finálové zápasy doma boli pre nás ťažšie, nevravím, že sme boli pod tlakom, ale chceli sme sa ukázať. Našťastie sme ten dramatický prvý na sedmičky vyhrali, ale bolo to päťdesiat na päťdesiat. Druhý sme už v závere dobre bránili a tým sme ich zlomili. Tretie finále v Šali nám vyšlo, keď sme sa sústredili na obranu, tak sa súperky vôbec nevedeli presadiť. Išli sme sem s tým, že vyhráme už v piatok a snažili sme sa dať do toho všetko. Sme super kolektív, dreli sme celý rok pre tento úspech. Ak by sme neremizovali v Moste, tak by sezóna bola už úplne dokonalá.“

Adriana Medveďová bola v rozhodujúcom stretnutí veľkou oporou Iuventy a hráčky Šale privádzala do zúfalstva.

„Pár minút nám dnes trvalo, kým sme sa rozbehli, ale dôležité je, že sme sa rozbehli a dotiahli to do výrazného víťaz-stva. Máme titul, vedenie a aj my hráčky môžeme byť so sezónou absolútne spokojné. Pre mňa to bola víťazná rozlúčka s dresom Michaloviec.“

Doma si to vytrpeli

Iuventa získala siedmy titul v rade, tretí pod trénerskou taktovkou najmladšieho interligového kormidelníka Františka Urbana.

„Neprehrali sme v lige ani jeden zápas a to hovorí za všetko. Máme desiaty titul a obrovské poďakovanie patrí každej jednej hráčke za to, čo predvádzali celú sezónu. Výkony boli zasa o niečo lepšie ako v minulej sezóne a som šťastný, že aj finále sme zvládli v troch zápasoch,“ povedal František Urban po poslednom zápase sezóny.

Michalovce sa v domácich finálových stretnutiach natrápili, v Šali však už vyhrali jednoznačne o desať gólov.

„Doma sme boli vo finále pod tlakom dva dni a vytrpeli sme si svoje. Najťažšie mi bolo počas sedmičkového rozstrelu v prvom zápase, šťastie sa však vtedy priklonilo na našu stranu. Do Šale sme sa ale na tretí zápas zodpovedne pripravovali a na palubovke to bolo vidieť.“

Iuventa ako prvý tím v histórii prešla spoločnou česko-slovenskou súťažou WHIL bez jedinej prehry, takže sezónu možno hodnotiť jednoznačne ako vydarenú.

„Viac sme možno mohli dosiahnuť na európskej scéne v zápasoch predkola EHF s maďarským Fehérvárom, ale to je teraz už za nami.“

Iuventa prehrala v 3. kvalifikačnom kole s maďarským celkom obe stretnutia, predtým sa jej na kvalifikačnom turnaji nepodarilo preniknúť ani do hlavnej fázy Ligy majstrov.

Legionárky končia

Šampiónky hrali v piatok v Šali v takej zostave poslednýkrát. V Iuvente totiž končí hneď niekoľko hráčok, prevažne legionárky.
Z Michaloviec odchádzajú Chernovová, Perederijová, Dubovcovová, Schusterová, Lafuenteová aj Medveďová.

Obmena kádra teda bude dosť veľká.

„Odchádza veľa hráčok, prakticky všetky legionárky a hráčky, ktorým končia zmluvy,“ uviedol Urban.

V tejto chvíli je jedinou novou posilou v tíme pivotka Nikoleta Trúnková z ŠKP Bratislava, do prvého tímu bude vytiahnutá aj talentovaná Adriana Holejová, ktorá nedávno podpísala s klubom prvú profesionálnu zmluvu.

Z legionárok zostane pri Laborci len ukrajinská krídelníčka Levchenková.

Nie je vylúčené, že zmena sa udeje aj na poste hlavného trénera Iuventy, pretože Františkovi Urbanovi onedlho vyprší zmluva.

„Mám kontrakt do 30. júna 2017. Už sme sa predbežne rozprávali, ale konkrétnu ponuku som ešte nedostal, takže uvidíme. V Iuvente sa robí kvalitná hádzaná za podpory perfektného sponzora a aj mesto nám vychádza v ústrety. V Michalovciach sú pre hádzanú na slovenské pomery vytvorené vynikajúce podmienky, a preto by som rád v Iuvente pokračoval.“

Fakty

3. zápas:

Šaľa – Michalovce 18:28 (8:13)

Konečný stav série: 0:3, titul majstra SR získala Iuventa

Pokutové hody: 2/2-3/1, vylúčené: 1:5.

Rozhodovali: Mandák a Rudinský – 700 divákov.

HK SLOVAN DUSLO: Krebsová, M. Ladicsová, Haladíková – Trochtová 4, Rácková 1, Klučková 3/2, Špendlová, B. Königová, Pócsíková 2, Tulipánová, I. Bahylová 2, Tisajová, Blehová 1, Veselková 1, Bujnochová 4.

IUVENTA: Medveďová, Lafuenteová – Chernovová 3, M. Holešová 2, V. Kišíková, Rebičová 2, S. Nagyová 1, Habánková 7/1, Wollingerová 3, Dziurová 1, Dubovcovová 3, Bajčiová, Perederijová 6.

Zaslúžili sa o titul

Hráčsky tím:

Brankárky: Adriana Medveďová, Raquel Alvarezová Lafuenteová.

Krídelníčky: Sofia Nagyová, Mária Holešová, Jana Dziurová, Yevgeniya Levchenková, Bibiána Štefaniková.

Pivotky: Olga Perederiyová, Vladimíra Kišíková, Stanislava Ščerbáková.

Spojky: Veronika Habánková, Julija Chernovová, Patrícia Wollingerová, Vladimíra Bajčiová, Katsiaryna Dubautsovová, Františka Solárová, Marianna Rebičová, Adriana Holejová, Slavica Schusterová.

Realizačný tím:

František Urban (tréner), Peter Béreš (vedúci družstva), Katarína Dlugošová (trénerka brankárok), Ján Džavan (lekár), Peter Hreha (fyzioterapeut).

Prehľad majstrov Slovenska

1993/94: Jaspol Partizánske

1994/95: Slovan Duslo Šaľa

1995/96: Slovan Duslo Šaľa

1996/97: Slovan Duslo Šaľa

1997/98: Slovan Duslo Šaľa

1998/99: HC SCP Banská Bystrica

1999/00: Slovan Duslo Šaľa

2000/01: Slovan Duslo Šaľa

2001/02: Slovan Duslo Šaľa

2002/03: ŠK Zekon PSJ Chemkostav Michalovce

2003/04: Slovan Duslo Šaľa

2004/05: Slovan Duslo Šaľa

2005/06: Iuventa Michalovce

2006/07: Iuventa Michalovce

2007/08: ŠKP Bratislava

2008/09: ŠKP Bratislava

2009/10: ŠKP Bratislava

2010/11: Iuventa Michalovce

2011/12: Iuventa Michalovce

2012/13: Iuventa Michalovce

2013/14: Iuventa Michalovce

2014/15: Iuventa Michalovce

2015/16: Iuventa Michalovce

2016/17: Iuventa Michalovce

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Urban: Poďakovanie patrí každej jednej hráčke