Neúčasť Ruska a nový bodovací systém sľubuje vzrušujúcu šou, zlato môže získať každý

Umelecké plávanie.
Umelecké plávanie. (Autor: REUTERS)
REUTERS|8. júl 2024 o 08:40

Umelecké plávanie, predtým známe ako synchronizované plávanie, prepracovalo svoj systém bodovania.

BRATISLAVA. Nový bodovací systém a neúčasť Ruska spôsobili v umeleckom plávaní prudký posun, ktorý sľubuje vzrušujúcejšiu šou na olympijských hrách 2024 v Paríži a očakávanie, že po prvýkrát po dlhom čase môže zlato získať prakticky každý.

Jedna vec sa však nezmenila. Napriek odvážnemu kroku Medzinárodnej plaveckej federácie, ktorý umožnil účasť mužov, zostáva súťaž stopercentne ženská, keďže žiadna krajina nezaradila do svojich družstiev mužov.

Rusko získalo zlato v tímovej súťaži aj v súťaži dvojíc na každej z posledných šiestich olympiád, čo je úžasná séria, ktorá sa tiahne od hier v Sydney v roku 2000, ale vo Francúzsku sa končí, keďže Rusko a Bielorusko neboli pripustené na OH po invázii na Ukrajinu vo februári 2022.

Pódium na neolympijských medzinárodných podujatiach však zaznamenalo zmenu aj vďaka novým bodovým kritériám, ktoré majú odstrániť subjektivitu pri hodnotení.

Umelecké plávanie, predtým známe ako synchronizované plávanie, nasledovalo príklad krasokorčuľovania, ktoré po škandále s rozhodcami na olympijských hrách v Salt Lake v roku 2002 prepracovalo svoj systém bodovania.

Podobne ako v krasokorčuľovaní, nové, matematickejšie bodovanie zahŕňa požadované prvky so stupňami náročnosti. Samostatná porota hodnotí umelecký dojem, napríklad choreografiu a muzikálnosť.

"Náš tím bol veľmi nápomocný pri pozdvihnutí systému, aby bol šport vzrušujúci a zábavný," povedal agentúre Reuters Adam Andrasko, výkonný riaditeľ umeleckého plávania USA.

"Takže to, čo uvidíte teraz, sa absolútne nepodobá tomu, čo ste videli na posledných olympijských hrách. Je to dramaticky rýchlejšie. Je to dramaticky vyššie lietanie. V zostavách je oveľa viac kreativity.

Nechcem zavrhovať prácu, ktorú odviedol ktokoľvek pred týmito hrami. Ale vďaka systému stupňov náročnosti to teraz trénerom umožňuje posúvať hranice, ako to vidíte v mnohých iných športoch."

(Autor: REUTERS)

Čína je hlavným vyzývateľom po tom, čo sa na tohtoročných majstrovstvách sveta umiestnila na čele tabuľky medailí, druhé skončili Spojené štáty a tretia Austrália.

"Predvedieme výkony a výsledky, ktoré by mohli konkurovať zlatu, ak budeme plávať veľmi dobre," povedal Andrasko o šanciach Američanov.

"Číňania sú najlepší na svete, takže môže nastať aj scenár, že budú mať v zostave nejakú chybičku, a to je šport v jeho najčistejšej podobe."

USA boli považované za jediný tím, v ktorom by sa objavil mužský plavec, ale federácia vynechala z kádra 45-ročného priekopníka Billa Maya, člena ich tímu, ktorý získal striebornú medailu na majstrovstvách sveta 2023.

Rozhodnutie Talianska vynechať z olympijských plánov Giorgia Minisiniho, jedného z najtalentovanejších mužov tohto športu, tiež vyvolalo kritiku mnohých športovcov.

"Mal to byť prelomový moment pre tento šport," uviedla vo svojom vyhlásení Medzinárodná plavecká federácia, ktorá v roku 2022 oznámila, že každá krajina môže do tímovej súťaže zaradiť dvoch mužských plavcov.

"Všetci v komunite umeleckého plávania musíme pracovať ešte tvrdšie, aby sme v tomto športe napredovali v možnostiach pre mužských športovcov.

Sme absolútne rozhodnutí, že v tímovej súťaži v Los Angeles 2028 budú aj mužskí umeleckí plavci, a tiež naďalej pracujeme na návrhu pridať do olympijského programu súťaž zmiešaných duetov."

Kanada kedysi pravidelne končila medzi olympijskými medailistami a Kerri Morganová, športová riaditeľka v Kanade, si pochvaľuje aj nedávne zmeny.

"Pre krajiny je vzrušujúce, že sa hovorí o ich medailovom potenciáli, pričom v minulosti sa to nemuselo nevyhnutne stať," povedala Morganová pre agentúru Reuters.

"Bolo to veľmi podobné, ako keby ste vedeli, kto bude víťazom, ešte pred začiatkom. Je to naozaj hra pre každého."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Neúčasť Ruska a nový bodovací systém sľubuje vzrušujúcu šou, zlato môže získať každý