Účastnícky rekord košického maratónu sa otriasa

Leonard “Buddy“ Edelen. Na najvyššom stupni v Košiciach v roku 1963.
Leonard “Buddy“ Edelen. Na najvyššom stupni v Košiciach v roku 1963. (Autor: archív)
Sportnet|14. jún 2013 o 00:00

V nedeľu 6. októbra sa pobeží 90. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach.

Deväťdesiatka, krásny vek. Iba dvaja členovia rozvetvenej maratónskej rodiny sa môžu pochváliť, že sa ho dožili, Boston a Košice. Prvý je najstarší maratón sveta, druhý je európsky maratónsky deduško. Sviečky na torte, ktorú preňho Košičania chystajú, sfúkne v nedeľu 6. októbra. Nie je to síce dátum jeho narodenín, ale v ten deň sa pobeží 90. ročník Medzinárodného maratónu mieru.

KOŠICE. 90 rokov košického maratónu vo fotografii, nič lepšie ako takúto symboliku nemohli organizátori MMM v roku okrúhleho jubilea vymyslieť.

Aj keď prehrabávať sa medzi stovkami, tisíckami fotografií, aby vybrali tie najvýstižnejšie, im zabralo spústu času, nepovažovali to za sizyfovskú prácu, lebo vôbec nebola márna.

Výstava zostavená z 90 vybraných fotografií má totiž ambíciu upútať nielen v rodisku MMM, ale aj vo viacerých mestách doma i v zahraničí.

„Chceme, aby nás videli trebárs v Berlíne či Bruseli, kde boli vytvorené dobré kontakty, aby sme tam mohli prezentovať našu výstavu,“ vraví jeden z otcov myšlienky, riaditeľ pretekov MMM Branislav Koniar.

„Popri záberoch s nespornou historickou hodnotou objavia sa i viaceré z cyklu 'Cvakni si maratón', ktorý ponúka šancu prezentovať pohľad na toto tradičné podujatie širokej verejnosti, ktorá sa venuje fotografii ako svojmu koníčku.“

Lákavé i lákajúce projekty

Oslava jubilea bude veľkolepá, nielen čo sa týka atraktívnej náplne celého maratónskeho víkendu, ale aj po športovej stránke, lebo aktívna účasť na takomto ročníku MMM bude zážitkom na celý život.

Aj preto ten neuveriteľný nárast prihlášok do hlavnej kategórie, kráľovskej disciplíny, behu na 42 kilometrov a 195 metrov.

„Kým vlani sme k 31. máju registrovali 450 prihlásených maratóncov, teraz máme k tomuto dňu 1 110 prihlášok, čo je až 147-percentný medziročný nárast,“ vyrátal hlavný „štatistik“ košického Maratónskeho klubu Ján Dvonč.

Vlaňajší rekord v celkovom počte účastníkov (7 419 bežcov) sa už teraz, necelé štyri mesiace pred štartom 90. ročníka, otriasa v základoch.

Organizátori si pochvaľujú, že k tomu značnou mierou prispelo aj zapojenie MMM do programu RunCzech 2013.

„Čo sa odráža i vo zvýšenom záujme a registrácii bežcov z Českej republiky,“ vraví Branislav Koniar, ktorý si veľa sľubuje aj od masívnejšej kampane u našich východných susedov, na Ukrajine.

Nezanedbateľný je aj projekt s iniciálkami WFM - Women Friendly Marathon, ktorý zahŕňa aj organizovanie pravidelných skupinových bežeckých tréningov pod vedením skúsených trénerov i slovenskej olympioničky Kataríny Berešovej.

Tréningy sa konajú každý štvrtok o 18. h v košickom lesoparku Anička a prinášajú účastníkom okrem iného aj poradenstvo, spracovanie tréningového plánu, i motiváciu k zmene životného štýlu.

„Keďže jedným z cieľov je i postupné zvyšovanie zastúpenia žien v štartovom poli MMM, pozorne sledujeme štatistiky i z tohto pohľadu. Potešiteľný je výrazný nárast počtu žien na najdlhšej, teda maratónskej trati, a u mnohých preferovaný polmaratón vykazuje k 31. 5. medzi zaregistrovanými i povzbudivých 27 percent žien.“

Stopy vedú k Buddymu

Tohto roku je jubilejný aj projekt “Po stopách maratónskych legiend“, s menom kedysi veľmi populárneho amerického vytrvalca Leonarda “Buddy“ Edelena je spojený rok 1963, rok jeho víťazstva na košickej trati.

Hold tejto maratónskej legende, ktorá prišla pred 50 rokmi do Košíc v pozícii držiteľa svetového rekordu, vzdá, ako tradične, juniorská štafeta nesúca jej meno.

Miesto v nej si však každý člen musí vybojovať na kvalifikačných regionálnych kolách.

Nesmieme však zabudnúť ani na tradičnú júnovú „rozcvičku“ organizátorov MMM i vytrvalcov, polmaratón Košice - Seňa.

Jedenásty ročník pretekov so štartom (o 9.30 h) na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne s cieľom v obci s legendárnou maratónskou obrátkou sa uskutoční v sobotu 22. júna, a organizátori očakávajú približne 400 účastníkov.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Účastnícky rekord košického maratónu sa otriasa