Tromfla ich len Sparta. Tatran skončil druhý, VSS hneď za ním

Jar 1965. Zápas Lokomotíva VSŽ Košice – Nové Zámky 2:1. Hájek (v strede) v súboji s obrancami súpera na trávniku v Čermeli.
Jar 1965. Zápas Lokomotíva VSŽ Košice – Nové Zámky 2:1. Hájek (v strede) v súboji s obrancami súpera na trávniku v Čermeli. (Autor: Róbert Berenhaut)
Vladimír Mezencev|8. júl 2020 o 00:00

Rok 1965 sa zapísal do dejín prešovského a košického futbalu.

KOŠICE. Tridsiatnikom a ešte mladším futbalovým fanúšikom Košíc a Prešova sa to, čo sa udialo v júni pred 55 rokmi môže zdať ako rozprávka na dobrú noc.

Pri dnešnej traumatizujúcej situácii vo futbale v dvoch najväčších mestách východoslovenského regiónu sa tomu vôbec nemôžeme čudovať.

Veď Košice i Prešov s takými bohatými a úspešnými futbalovými tradíciami dnes nemajú ani zastúpenie v najvyššej republikovej súťaži.

Predbehli aj slávne kluby

Takže udalosti spred 55 rokov sa z dnešného pohľadu zdajú skutočne neuveriteľné.

Veď futbalisti Tatranu Prešov pod vedením trénera Jozefa Steinera v ligovom ročníku 1964/65 obsadili v konečnej tabuľke 2. miesto za Spartou Praha a tak sa zároveň stali najúspešnejším slovenským tímom v I. čs. lige.

Nemali na nich ani také mužstvá, ako Slovan a Inter z Bratislavy, ani Trnava, či susedia z Košíc.

Ani hráči VSS Košice však po skončení ligového ročníka nemali dôvod k nespokojnosti, skôr naopak.

Zimovali síce až na 8. mieste, ale na jar bojovali o umiestnenie na symbolickom stupni víťazov a nakoniec sa im to podarilo.

Umiestnili sa na treťom mieste, teda za Spartou a Tatranom Prešov.

Začiatok prešovského betónu

Samozrejme, v mužstve Prešovčanov neboli také hviezdy tých čias ako v pražských celkoch Sparta a Dukla, či v bratislavských Slovane a Interi.

O stabilnej forme Tatrana počas celého súťažného ročníka však svedčí aj to, že po jeseni bol na druhom mieste za Spartou a túto pozíciu si udržal aj v odvetnej časti.

Sparta získala titul presvedčivo, až s 9-bodovým náskokom pred Tatranom, ale oba celky mali podľa inkasovaných gólov rovnako dobrú obranu – v 26 zápasoch inkasovali iba po 22 gólov. Teda v priemere 0,85 gólu na jedno stretnutie.

Vtedy sa začalo hovoriť o tzv. „prešovskom betóne“.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tromfla ich len Sparta. Tatran skončil druhý, VSS hneď za ním