Tridsať gólov v tridsiatich zápasoch. Ovečkin vyrovnal Bureho

(Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|25. okt 2013 o 09:28

Ruský kapitán Washingtonu napodobnil legendárneho Pavla Bureho, ktorý ako posledný hráč NHL strelil 30 gólov v 30 stretnutiach.

Boj o najlepšieho hokejistu NHL sa možno opäť zúži na dve mená. Prvým je jednoznačne Sidney Crosby, ktorý vedie kanadské bodovanie so sedemnástimi bodmi v deviatich zápasoch. Veľmi za ním však nezaostáva ani Alex Ovečkin. Ruský strelec sa dostal do skvelej formy, keď dal v desiatich zápasoch desať gólov a ešte na päť prihral.

Podobného strelca by ste s výnimkou Stevena Stamkosa hľadali v NHL ťažko. Kanonier z Moskvy strelil v 610 zápasoch 380 gólov a do klubu rešpektovaných päťsto sa môže dostať už ako tridsaťročný.

Pritom v prvej polovici výlukovej sezóny sa mu vôbec nedarilo. Tréner Washingtonu Adam Oates ho presunul z ľavého krídla na pravé a kapitán Capitals sa nevedel dlhšie chytiť.

Ťah sa nakoniec ukázal ako skvelý. Dnes sa už v NHL nešpekuluje o tom, že Ovečkina súpera prečítali. Opäť je najlepším strelcom.

V druhej polovici skráteného ročníka strelil 22 gólov v 21 zápasoch a s 31 gólmi bol najlepším strelcom ligy.

Môže prekonať vlastný rekord

V súčasnej forme môže dvadsaťosemročný krídelník pomýšľať aj na prekonanie 65-gólovej hranice, čo je jeho rekord v jednej sezóne.

"Alex je strelec. Naskytne sa mu malá príležitosť po chybe obrany a hneď ju potrestá. Trochu mi to pripomína situáciu okolo Gretzkého. Každý hovorí, ubráňte Ovečkina z forhendu a máte vyhrané. Nad tým sa len pousmejem. On dostane puk v útočnej tretine päťdesiatkrát za zápas a svoju cestu si nájde," citoval Washington Post Oatesa.

"Je to len skrátka to, čo dokáže. Skóruje z každej pozícii. My ho musíme len nasledovať," dodal spoluhráč Joel Ward.

Ako Pavel Bure

Celkovo sú Ovečkinove štatistiky ešte lepšie. V posledných 30 zápasoch strelil 31 gólov. Posledný hráč, ktorý dal tridsať gólov v tridsiatich zápasoch bol legendárny Pavel Bure v roku 2001.

"Mám istotu v ruke. Moje strely idú tam, kde chcem. Je to výborný pocit. Milujem strieľanie gólov, nie je nič krajšie," povedal Ovečkin Washington Post.

Veľkú zásluhu na Rusovej hre má aj jeho dlhoročný nahrávač Nicklac Backstrom. "Hovorilo sa, že Oviho obrany prečítali. Momentálne však dokáže streliť gól z hociktorého miesta. Brankári to majú proti nemu veľmi ťažké. Neviem ako to robí, ale na góly nepotrebuje ani veľa šancí," hovoril švédsky center.

Jediným negatívom je, že Capitals nedokázali formu svojej najväčšej hviezdy zatiaľ pretaviť na lepšie umiestnenie v tabuľke. Z desiatich stretnutí vyhrali päť a pohybujú sa tesne pod hranicou play off.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tridsať gólov v tridsiatich zápasoch. Ovečkin vyrovnal Bureho