Tréner Realu: La Liga patrí medzi špičku, je to zdravá súťaž

Cristiano Ronaldo dal v tejto sezóne už 41 gólov.
Cristiano Ronaldo dal v tejto sezóne už 41 gólov. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|19. mar 2014 o 21:43

Španielska liga má vo štvrťfinále najprestížnejšej súťaže najviac zástupcov.

BRATISLAVA. Pri šprinte s loptou je najrýchlejším hráčom na svete. Štyridsať metrov zabehne zhruba za štyri sekundy, čím dosiahne rýchlosť takmer 30 kilometrov za hodinu. Neobyčajnosť Cristiana Ronalda sa prejavuje v jeho posadnutosti po dokonalosti.

„Nikdy žiaden zápas nevypustí. Je to narcis, ktorý každú minútu prežíva, akoby mala byť posledná. Stále ide naplno, lebo sa chce stále zlepšovať. Aj v tom je majster sveta,“ opísal ho tréner Realu Madrid Carlo Ancelotti.

Jeho tím vyhral prvý súboj osemfinále Ligy majstrov na pôde Schalke 04 6:1, utorková odveta v Madride tak bola formalitou a Ancelotti mohol šetriť kľúčové esá na nedeľňajšie El Clásico proti Barcelone.

Nemá slabinu

Ronaldo však chcel za každú cenu hrať. Dal dva góly, nastrelil tyčku i žrď. Real vyhral 3:1. „Nie nadarmo je najlepším hráčom na svete. Jeho kvality sú výnimočné, nemá žiadnu slabinu a dokáže zasadiť gólový úder, keď to vôbec nečakáte,“ vravel pre nemecké médiá tréner Schalke Jens Keller.

Portugalčan dal v siedmich zápasoch prebiehajúcej sezóny Ligy majstrov trinásť gólov a je suverénne najlepším strelcom.

Na rekord Lionela Messiho zo sezóny 2011/12 stráca už iba gól. Ronaldo strelil v 236 zápasoch za Real už 243 gólov, čím prekonal legendárneho Ferenzca Puskása. Na tretieho Carlosa Santillanu stráca štyridsaťsedem gólov, druhého Alfreda di Stéfana: 65, na lídra Raúla osemdesiat.

Portugalčan má však ako jediný senzačný priemer viac ako gól na zápas. Ronaldo tiež bojuje o pozíciu najlepšieho strelca v dejinách Ligy majstrov.

Rekordér Raúl dal 71 gólov (144 zápasov). Messi (67 gólov /85 zápasov) a Ronaldo (64/104) ho však môžu predbehnúť už v tejto sezóne.

Ak sa ich tímy dostanú do finále, majú k dobru ešte päť zápasov. Potom obom stačí, keď si uchovajú súčasný gólový priemer.

Najviac gólov

Španielsky futbal má medzi najlepšou osmičkou Európy najviac tímov (Real, Barcelona a Atlético). „Znamená to, že La Liga patrí medzi špičku v Európe a je to zdravá súťaž,“ vravel Ancelotti.

Jeho tím strelil zatiaľ suverénne najviac gólov v Lige majstrov – dvadsaťdeväť. Najslávnejší klub sveta prehral v sezóne iba dvakrát (Atlético Madrid 0:1), naposledy 26. októbra s Barcelonou (1:2), odvtedy 31 zápasov nenašiel premožiteľa.

Do nového roka vstúpil Real senzačne. Z devätnástich zápasov vyhral sedemnásť pri skóre 46:8. Darí sa mu všade. Domácu Ligu vedie o tri body pred Atléticom a štyri pred Barcelonou. Vo finále španielskeho pohára navyše vyzve svojho katalánskeho rivala. Zmena trénera priniesla stabilitu a harmóniu.

Ancelotti je protiklad bývalého kouča Mourinha – z Taliana vyžaruje pokoj, nevyhľadáva konflikty. A navyše má patent na úspech. Ligu majstrov vyhral štyrikrát: dvakrát ako hráč i tréner, vždy s milánskym AC.

Ancelotti veľmi dbá na rovnováhu medzi obranou a útokom, čo sa mu postupne podarilo doviesť takmer k dokonalosti. Na rozdiel trebárs od Barcelony, ktorá dopláca na chaotickú obranu, má Real vyvážené všetky formácie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Tréner Realu: La Liga patrí medzi špičku, je to zdravá súťaž