Trenčania sa odpichli cez Poprad a nemienia sa už zastaviť

Kapitán Slovana Miroslav Šatan.
Kapitán Slovana Miroslav Šatan. (Autor: TASR)
Vojtech Jurkovič|23. mar 2012 o 16:36

Západoslovenské El Clásico v hokeji. Najpamätnejším derby bolo semifinále počas výlukovej sezóny v NHL 2004/05. Dukla v siedmom zápase s Mariánom Hossom, Demitrom i Gáboríkom neprešla cez Slovan s Višňovským, Šatanom a Cígerom.

Otázka, či naozaj rozhodli ufóni, ostane naveky otvorená.

BRATISLAVA. V nedeľu štartuje semifinálová séria medzi titulovým rekordérom (7) Slovanom a tradičným rivalom Trenčínom (3). Slovan je vnímaný ako historický gigant, Dukla ako výnimočná pôrodnica hokejových talentov i trendov na svete.

Pamätný zvrat z 0:3 na 4:3

Po spomínanej výluke v roku 2004/2005 sa rekordný zvrat udial vlani vo štvrťfinále. Slovan stratil vedenie 3:0 na zápasy a vypadol 3:4.

„Čo bolo, bolo,“ zhodujú sa tréneri. Pred rokom boli pri trenčianskom zázraku iní hráči najmä v drese Slovana a v oboch tímoch iní tréneri.

Hrdina vlaňajšieho obratu si pred rozhodujúcim zápasom namaľoval fúzy na červeno, aby vyzeral ešte bojovnejší. „Mladícka blbovinka. Teraz som už predsa len o rok starší. Hodil som na hlavu melír, niektorí mladí chalani si urobili kohúty,“ hovorí 24-ročný brankár Vladimír Kováč.

„Postup cez Poprad nám dodal obrovskú silu, najmä vieru. Presvedčili sme sa, že keď budeme každý stopercentne plniť čo treba, sme schopní dať viac gólov ako súper,“ dodal Kováč, ktorý nepredpokladá, že Dukla otočí sériu bombasticky ako pred rokom. Tipuje sedemzápasový maratón. „Hlavne, aby boli plné tribúny a my sme sa im odvďačili superhokejom.“

Korčuliarsky tromfy

Tréner Trenčanov Róbert Kaláber priznáva, že hlavným tromfom jeho mužstva ostáva tradične schopnosť ukorčuľovať súpera. „Podarilo sa nám to v Poprade. V prvých dvoch zápasoch v Bratislave však rozhodne nemienime blázniť dopredu, skôr budeme kaziť rozohrávku súpera. A využívať prečíslenie, ak sa naskytne.“

Brankár Kováč netají, že bojový tanec po zápase s Popradom by si po vedením kapitána Jána Pardavého radi zopakovali nielen po semifinále, ale aj po finále. „Dávno sa v Trenčíne neoslavoval titul.“ Bolo to v roku 2004, no slovanistom sa zdá trojročné panovanie Košíc tiež večnosťou.

Tréner Slovana Jan Neliba vidí ako prvoradé, že jeho hráči sa definitívne musia zbaviť najväčšieho problému sezóny, ktorým boli zbytočné vylučovania. „V play off sa nenecháme strhnúť k nejakým zbytočným emóciám. Chceme postúpiť čo najskôr.“

Kapitán Slovana Miroslav Šatan sa tešil z titulov v dresoch oboch semifinalistov. V Trenčíne v roku 2004 spolu so súčasným kapitánom súpera Pardavým a svojím trénerským asistentom Romanom Stantienom.

„S Trenčínom to bude zápas ako každý iný, ale keď hrám v Trenčíne, je to predsa trochu iné, čo radšej nebudem rozoberať.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov