Traja naši atléti myslia v Zürichu na medailu, Tóth dostal rozkaz

Matej Tóth na minuloročnom Atletickom moste.
Matej Tóth na minuloročnom Atletickom moste. (Autor: TASR)
Peter Fukatsch|11. aug 2014 o 23:05

Chodec Matej Tóth dostal v banskobystrickej Dukle „rozkaz“ doniesť medailu. „Je to možné,“ hovorí pretekár pred majstrovstvami Európy. Začínajú sa v utorok.

Naše nádeje na ME v atletike

  • Matej Tóth – chôdza na 50 km. V piatok 15.8. pôjde 50 km. V tomto roku v tejto disciplíne neštartoval. Na MS 2013 bol piaty.
  • Marcel Lomnický – kladivo. Kvalifikáciu má vo štvrtok, prípadné finále v sobotu. V tejto sezóne sa zlepšil na 79,16 m. V európskych tabuľkách je štvrtý.
  • Martina Hrašnová – kladivo. Kvalifikáciu má v stredu, možné finále v piatok. Má už bronz z MS 2009 a striebro z ME 2012. V tejto setóne hodila 75,27 m (osob. rekord 76,90). Je tretia v európskych tabuľkách.

BRATISLAVA. Zürich je mestom s najslávnejším atletickým svetovým mítingom. Priblížiť sa tamojšiemu podujatiu Weltklasse účasťou, rozpočtom a hodnotou výkonu je snom každého organizátora.

Už len z tohto pohľadu je dobré, že do Švajčiarska odcestovala zatiaľ najpočetnejšia výprava Slovákov v histórii kontinentálneho šampionátu.

Prvenstvo doteraz držal Mníchov 2002 s 18 našimi atlétmi. Tóth bol vtedy na 20 km šiesty. Bolo to najlepšie umiestnenie Slováka na vtedajších ME, kladivár Libor Charfreitag skončil siedmy a trojskokanka Dana Velďáková obsadila 14. miesto.

Finále, šestka

Súčasná výprava má vyššie ciele i predpoklady. Atléti ich zvyknú aspoň v hrubých črtách naznačovať.

„Zmeriame si sily s takmer 1500 účastníkmi z 50 krajín. Každé umiestnenie vo finále bude v tejto silnej konkurencii úspechom,“ povedal šéf atletického zväzu Peter Korčok. Finále sa ráta do ôsmeho miesta. Korčok však ráta s troma výsledkami do šiestej pozície.

Nie je ťažké tipovať, od koho to očakáva. Takéto šance majú v kladive Marcel Lomnický, Martina Hrašnová a chodec Matej Tóth na 50 km. Širšie finále (do 12. miesta) má iste v pláne trojskokanka Dana Velďáková.

Z osvedčenej zostavy Slovákov vypadol kladivár Charfreitag. Z vlaňajšej sezóny limit mal.

Ide aj Klocová

Pri súčasnej forme ovplyvnenej zraneniami a chorobami považoval za zbytočné cestovať. Sestry Velďákové tiež nemajú limit z tohto roku, ale rozhodli sa cestovať na vlastné náklady.

Ak dosiahnu výkon na jeho úrovni alebo skončia v prvej dvanástke, zväz im peniaze vráti.

Lucia Klocová, ôsma z olympiády v Londýne na 1500 m dostala voľnú kartu. „Klocová je špičková pretekárka a len nedávno sa vrátila po materskej pauze. Európska atletická únia nám bez problémov vyhovela. Schválili aj žiadosť pre nádejnú 20-ročnú viacbojárku Luciu Mokrášovú,“ hovoril Korčok.

Medaila je náročná méta

Tóth sa priznal, že Dukla mu dala povel: „Dones medailu.“

Vie, že ju dosiahnuť môže, ibaže jeho disciplína (spolu s oštepom a maratónom) je zrejme najväčšou atletickou lotériou. Pred londýnskou olympiádou hovoril, že na zlato sú asi desiati adepti, na medailu azda aj pätnásti. Medzi nich sa rátal. Skončil ôsmy, vlani na MS v Moskve piaty (z Európanov štvrtý).

„Mám pred ním rešpekt, to je však v poriadku. Nad takým cieľom sa nedá myknúť plecom a usmiať sa. Medailu považujem za splniteľnú, hoci náročnú métu,“ hovoril náš Atlét roku 2013.

V Zürichu budú štartovať všetci Európania, ktorí ho v Moskve zdolali - Ír Heffernan, Ryžov z Ruska, Ukrajinec Hlavan.

„Priradil by som k nim Francúza Diniza, Ruso Noskova s Jargunkinom i kompletný poľský tím Sudol, Nowak, Augustyn. Domnievam sa, že víťaza treba hľadať medzi týmito menami.“ Tóth v tomto roku ešte 50 km nešiel, cielene sa prichystal na Zürich.

Sila je v kladive

Medailu chce aj kladivár Marcel Lomnický, ktorý je v tohtoročných európskych tabuľkách štvrtý – 79,16 m.

„Môj tohtoročný výkon a súčasne osobný rekord by medailu zrejme znamenal. Záležať bude aj na tom, v akej forme príde konkurencia. Budem útočiť na prvú priečku, no keď z toho v tejto silnej konkurencii napokon bude tretie miesto, tiež budem spokojný. Z ME chcem medailu,“ verí si ôsmy kladivár z minuloročného svetového šampionátu v Moskve.

Strieborná medailistka z ME 2012 Martina Hrašnová, jedna z dvoch slovenských medailistov na kontinentálnom šampionáte v ére samostatnosti Slovenska (zlato má Charfeitag z roku 2010), odhaduje svoje šance na pozíciu do 6. miesta.

„O zlato by mali bojovať Nemka Heidlerová a Poľka Wlodarczyková, ktoré súperkám v tejto sezóne výrazne odskočili. Na bronz majú šancu štyri, možno päť pretekárok. Aj ja,“ tvrdí bronzová z majstrovstiev sveta 2009 Martina Hrašnová.

„Pre mňa je rozhodujúca úspešná kvalifikácia. Vždy mám tak trochu trému. Ak by som však nebola v prvej šestke, bola by som sklamaná.“

V utorok sedem našich

Už v prvý deň zasiahnu do súťaží Lucia Klocová (rozbeh na 1500 m o 10.34 h), šprintérky na 100 m Alexandra Bezeková a Lenka Kršáková (rozbehy o 11.40), Iveta Putalová (rozbeh na 400 m o 18.00), osemstovkár Jozef Repčík (rozbeh o 19.12).

Kvalifikáciu má diaľkarka Jana Velďáková (o 20.10), Katarína Berešová pobeží finále na 10 000 m (20.20). Šampionát vysiela Eurosport a ČT Sport.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Traja naši atléti myslia v Zürichu na medailu, Tóth dostal rozkaz