Toronto sa zbavilo gólmana Gustavssona

Jonas Gustavsson
Jonas Gustavsson (Autor: AP)
TASR|24. jún 2012 o 13:25

Toronto získalo z Philadelphie van Riemsdyka, naopak poslalo Gustavssona do Winnipegu, Colorado podpísalo dvojročnú zmluvu s Duchenem.

Toronto získalo z Philadelphie van Riemsdyka, Maple Leafs poslali Gustavssona do Winnipegu, Colorado podpísalo dvojročnú zmluvu s Duchenem.

BRATISLAVA. Generálny manažér Toronta Maple Leafs Brian Burke získal do kanadského tímu zámorskej NHL hokejového krídelníka Jamesa van Riemsdyka z Philadelphie Flyers výmenou za obrancu Luke Schenna.

Van Riemsdyk v minulej sezóne nazbieral v 43 dueloch 24 bodov (11+13), no o ďalšie zápisy do štatistík ho pripravila zlomené ľavá noha. "James pomôže našim dvom najlepším útočným formáciám rýchlosťou a fyzickou hrou," cituje kanadský portál tsn vyhlásenie Burka.

V roku 2011 sa van Riemsdyk so 7 gólmi z 11 duelov v play off delilo post najlepšieho strelca Flyers. V 75 dueloch základnej časti si vtedy utvoril osobné maximá v počte gólov (21) i bodov (40). "Ísť do Toronta je pre mňa niečo neuveriteľné," povedal van Riemsdyk.

"Je to tím s tradíciou, sú tu úžasní fanúšikovia. V detstve som bol fanúšikom Yankees a podľa mňa je analógia, ako keby som hral za New York Yankees NHL." Dvadsaťtriročný hokejista bol dvojkou draftu v roku 2007 a v 196 dueloch základnej časti doteraz nazbieral 99 bodov (47+52). V ďalších šiestich sezónach Van Riemsdyk zaťaží mzdový strop tímu ročne sumou 4,25 milióna dolárov.

Schenn sa v Philadelphii stretne s mladším bratom Braydenom, ktorý je stredný útočník. "Výmena je pre mňa šok. Philadelphia je však vynikajúca organizácia a majú tu dostatok mladých talentovaných hráčov. Je tu môj brat. Je to neuveriteľné, stále tomu nedokážem uveriť," mieni 22-ročný Schenn. "Brat tomu nechcel veriť. Hovoril mi, že sa mu splnil sen."

Schenn bol päťkou draftu v roku 2008 a v minulej sezóne v Toronte nazbieral v 79 zápasoch 22 bodov (2+20). V 310 dueloch za Maple Leafs zaznamenal 75 bodov (14+61). Do mzdového stropu tímu "prispeje" v najbližších štyroch sezónach sumou 3,6 milióna dolárov.

"Bude mi chýbať JVReemer21," vyhlásil Brayden Schenn na sociálnej sieti. "Teraz však budem mať šancu hrať s bratom! V rodine Schennovcov je to šťastný deň."

Maple Leafs poslali Gustavssona do Winnipegu

Toronto sa navyše vzdalo práv na brankára Jonasa Gustavssona v prospech Winnipegu Jets výmenou za pozíciu v siedmom kole draftu zámorskej NHL v roku 2013.

Dvadsaťsedemročný brankár by sa v lete mal stať voľným hráčom. V minulej sezóne odohral Gustavsson za Leafs 42 zápasov s priemerom 2,92 gólu na zápas, 90,2-percentnou úspešnosťou zákrokov a 17 víťazstvami.

Napriek svojim výkonom si švédsky brankár pre zdravotné problémy nevybojoval dlhodobo post tímovej jednotky. Po jeho odchode ostane kanadskému tímu brankárske duo James Reimer a Ben Scrivens.

"Gustavsson nám v minulej sezóne niekoľkokrát výrazne pomohol," cituje kanadský portál tsn generálneho manažéra Toronta Briana Burka. "Myslím si však, že nastal čas na zmenu. Oslovil nás Winnipeg, ktorý chce angažovať náhradného brankára."

Jets tak získali týždeň navyše na rokovanie s agentom Gustavssona Joe Resnickom predtým, ako sa 1. júla stane brankár neobmedzeným voľným hráčom. Leafs získajú od Jets pozíciu v drafte iba v prípade, ak Gustavsson podpíše zmluvu s Winnipegom.

Colorado podpísalo dvojročnú zmluvu s Duchenem

Vedenie Colorada Avalanche podpísalo dvojročnú zmluvu s hokejovým útočníkom Mattom Duchenem v hodnote sedem miliónov dolárov.

Trojka draftu v roku 2009 nazbierala počas troch sezón v Colorade 150 bodov v 219 zápasoch. Duchene sa dostal do výberu najlepších nováčikov NHL a bol finalistom Calderovej trofeje v sezóne 2009/10.

O rok neskôr sa stal najmladším hráčom v klubovej histórii, ktorý bol najproduktívnejším hokejistom tímu. V sezóne 2010/11 zaznamenal v 80 dueloch 67 bodov.

"Matt je dôležitou súčasťou tímu," cituje kanadský portál tsn generálneho manažéra Avalanche Grega Shermana. "Sme radi, že sme sa s ním dohodli a tešíme sa na stretnutie v kempe."

Dvadsaťjedenročný Duchene v sezóne 2010/11 po prvý raz získal nomináciu na Zápas hviezd. V januári 2011 sa vo veku 20 rokov a 10 dní stal najmladším hráčom v histórii klubu, ktorý pokoril hranicu 100 bodov. V uplynulom ročníku odohral pre zranenia iba 58 duelov s bilanciou 14 gólov a 14 asistencií.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Toronto sa zbavilo gólmana Gustavssona