Országh chápe Tatara: Keď som sa zranil na MS, bol to začiatok konca mojej kariéry

Tomáš Tatar.
Tomáš Tatar. (Autor: SZĽH/Andrej Galica)
Michal Šášky|14. máj 2023 o 18:05

Hrať bez zmluvy na MS v hokeji je pre hráčov NHL riziko.

RIGA, BRATISLAVA. Slovenská reprezentácia sa musí na majstrovstvách sveta v hokeji zaobísť bez ďalšej posily zo zámoria.

Tomáš Tatar sa po ťažkej sezóne v drese New Jersey Devils rozhodol neposilniť národný tím. Dôvodom môže byť najmä fakt, že nemá podpísanú zmluvu pre ďalší ročník NHL.

S informáciou o neúčasti Tatara vyšiel do sveta ešte v nedeľu doobeda generálny sekretár Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Lažo. Na oficiálne potvrdenie stále čakáme.

Országh rozumie Tatarovi

Neúčasť Tatara nie je prekvapivá, hoci v jeho príchod dúfali mnohí slovenskí fanúšikovia. Miesto na súpiske preňho držal aj tím na čele s trénerom Craigom Ramsaym.

Myšlienkové pochody hokejistu v tejto situácii priblížil vo vysielaní RTVS Šport bývalý reprezentant a v súčasnosti tréner Vladimír Országh:

„Tomáš nemá zmluvu na ďalšiu sezónu, tým pádom nemá ani poistku. Totiž, keď máte zmluvu a máte poistku, vtedy viete, že ak sa na majstrovstvách sveta niečo stane, tak ste krytý,“ zdôvodňoval možné príčiny neúčasti Tatara.

Országh zažil podobnú situáciu v sezóne 2004/05 a nevyplatila sa mu. Počas výluky v NHL reprezentoval Slovensko na MS vo Viedni, kde si zranil koleno. Ďalšiu sezónu začínal vo Švédsku.

„Ja o tom môžem rozprávať. Bol to rok 2005, výluka a všetky zmluvy boli pozastavené, žiadna poistka nebola. Zranil som sa a bol to začiatok konca mojej kariéry. Už by som to viac nespravil,“ otvorene povedal Országh.

Môže ho trápiť zranenie

Presná príčina neúčasti Tatara nie je známa a nedá sa vylúčiť ani zranenie, hoci Tatar odohral všetkých 94 zápasov v aktuálnej sezóne za New Jersey.

Na šampionát už odcestoval jeho spoluhráč Šimon Nemec, mladý obranca však strávil sezónu len v AHL.

„V NHL nikto nehovorí o zraneniach, každý chce hrať. Mladší hokejisti nechcú prísť o miesto v zostave, starší zas dotiahnuť mužstvo do play-off a vybojovať si zmluvu,“ hovorí Országh.

Platí to najmä pre hráčov ako Tatar, ktorým sa zmluva končí. „Tomáš nemá zmluvu a chcel hrať každý zápas. Je to bodový hráč, chcel sa dostávať do situácií, kde môže nazbierať body. Chcel si vybojovať čo najlepšiu zmluvu pre ďalšiu sezónu, chce si predĺžiť kariéru v NHL,“ pokračoval Országh.

Tridsaťdvaročný Tatar reprezentoval Slovensko na svetovom šampionáte šesťkrát, vlani bol kapitánom tímu.

V NHL si pripísal počas základnej časti 48 kanadských bodov (20+28), v play-off raz skóroval. Bola to jeho individuálne najlepšia sezóna za posledné tri roky. A štvrtá najlepšia v NHL v kariére.

„Tomáš odohral plnú porciu zápasov, teda 82 v základnej časti a ďalších 12 v play-off. Patril k hráčom, ktorý vždy reprezentoval, treba podotknúť, že prišiel aj minulý rok a predĺžil si sezónu. Teraz má za sebou ďalšiu dlhú sezónu a to sa nedá ťahať donekonečna.

Telo inak regeneruje, keď má 20 rokov a inak, keď má hokejista 32 rokov. Každý hráč pozná svoje telo, je to jeho kapitál a živí ho. Musí sa preto oň starať a dávať si naň pozor,“ uzavrel Országh.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Országh chápe Tatara: Keď som sa zranil na MS, bol to začiatok konca mojej kariéry