Fialkové potrebovali zlepšiť streľbu. Veria trénerovi, ktorý pomohol Kuzminovej

Tréner biatlonovej reprezentácie mužov a sestier Fialkových Tomáš Kos.
Tréner biatlonovej reprezentácie mužov a sestier Fialkových Tomáš Kos. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|9. nov 2021 o 18:00

Tomáš Kos je zároveň reprezentačným trénerom mužov

BRATISLAVA. Streľba je u mňa kameňom úrazu, vravela Ivona Fialková. Spolu so sestrou Paulínou patria dlhodobo do širšej svetovej špičky. Od najvyšších priečok ich však neraz delili zaváhania pri streľbe. 

Po uplynulej sezóne sa rozhodli obe biatlonistky zmeniť trénera a vybrali si takého, ktorý by im mal pomôcť práve so streľbou. Prípravu na túto sezónu už absolvujú pod vedením českého odborníka Tomáša Kosa. 

„Je výborný strelecký tréner. Očakávame, že nám pomôže po streleckej stránke, že zaznamenáme zlepšenie," doplnila Paulína Fialková. 

Fialkové sú na vysokej úrovni

Tomáš Kos je však okrem Fialkový reprezentačným trénerom mužov. Fialkové za ním prišli po uplynulej sezóne s ponukou, či by ich mohol pripravovať práve on. 

„Lenže ja som mal platnú zmluvu ako tréner mužského tímu. Preto to najskôr vyzeralo nereálne,“ vraví pre Sportner Kos.

Fialkové však hľadali ako by bola spolupráca možná. Nakoniec sa podarilo všetko skĺbiť a prípravu na novú sezónu absolvovali v jednej skupine spoločne s Michalom Šímom, Matejom Balogom či Šimonom Bartkom. Momentálne sú na poslednom sústredení pred štartom Svetového pohára vo švédskom Idre.

„Fialkové boli na vyššej úrovni a na začiatku čakali chlapci, že si z tejto spolupráce aj oni niečo zoberú. Je to však obojstranne prospešné. Ťažiť z toho môžu aj dievčatá,“ myslí si 53-ročný český tréner. Tím zatiaľ funguje podľa neho dobre. Muži aj ženy sa navzájom podporujú.

V slovenskom biatlone Paulína a Ivona Fialkové v posledných sezónach jednoznačne vyčnievajú.

Po skončení kariéry Anastasie Kuzminovej dosahujú najlepšie výsledky vo Svetových pohároch aj na šampionátoch. Ivona za posledné dve sezóny vybojovala na majstrovstvách sveta 2020 6. a 9., Paulína má zas za dve posledné zimy na Svetových pohároch osem umiestnení v top10. Celkovo si vybojovala 8 pódiových umiestnení.

„Sestry Fialkové sú pretekárky na vysokej úrovni. Majú veľa skúseností. Je to skôr o tom, ako ich psychologicky pripraviť na štarty,“ vysvetľuje Kos. V podobnej pozícii bol pred tromi sezónami ako strelecký tréner Anastasie Kuzminovej. 

„Nasťa bola vynimočná športovkyňa. V podstate hotová. Keď som s ňou spolupracoval bola na takej úrovni, že v jej tréningu som robil len drobné korekcie. Nebolo veľa toho, čo by som jej mohol odovzdať,“ hovoril. 

Do Pekingu by vyslal aspoň servismanov

V Pjongčangu zažil aj radosť z najväčšieho úspechu. Kuzminová získala tri medaily z toho v pretekoch s hromadným štartom si vybojovala zlato. 

O pár mesiacov môžu znova jeho zverenkyne bojovať o najvyššie priečky. Kosa čaká už desiata olympiáda.

Pekingská je však zatiaľ v podstate v utajenom režime. Biatlonisti nemali možnosť vyskúšať si olympijské trate a prvé štarty ich čakajú podľa všetkého až na olympiáde. Nepoznajú špecifiká strelnice, aké tam bývajú snehové podmienky a podobne. 

„Informácie, ktoré máme sú kusé. Profil je známy, ale priamo na trati nemohol byť nikto. Ak by sa nám pred koncom roku podarilo cez Medzinárodnú biatlonovú úniu IBU vyslať aspoň servismanov skontrolovať a zúčastniť sa testovania na trati, boli by sme radi. Uvidíme, či sa to podarí zorganizovať,“ vysvetľuje Kos.

„Na druhej strane nik olympijskú trať netestoval. Z tohto pohľadu sme na tom všetci rovnako. Nik nevie, čo nás presne na olympiáde čaká.“ 

Všetci sú zaočkovaní

Biatlonosti sa tak trénujú s vedomím, že nevedia akým podmienkam budú musieť čeliť. Podľa českého odborníka sú na tom rovnako všetky biatlonové reprezentácie.

„Na druhe strane je biatlon šport, ktorý sa robí v prírode a poveternostné podmienky nikdy nie sú rovnaké. Menia sa. Takže aj na súťažiach je prirodzené, že preteky môžu byť za iných podmienok. To tiež môže niekomu sadnúť viac, niekomu menej. My trénujeme tak, aby sme boli pripravení na všetko,“ hovorí. 

Paulína (vľavo) a Ivona Fialkové.
Paulína (vľavo) a Ivona Fialkové. (Autor: SME archív - Gabriel Kuchta)

Organizátori ZOH tlačia na to, aby účastníci boli zaočkovaní proti covidu. Kto nebude mať vakcínu, bude musieť pred vstupom do olympijskej bubliny zotrvať tri týždne v karanténe. 

„To je nereálne, veď by musel byť pretekár v Pekingu pomaly mesiac pred olympiádou. Všetci športovci v našom tíme využili očkovania. Je to ochrana, s ktorou sa stotožňujeme,“ vraví český kouč.

Biatlonisti by tak nemali mať žiadne obmedzenia s účasťou na pekinských hrách (4. – 20. februára).

Jeho zverenci takmer naisto nastúpia v každej olympijskej disciplíne. Najväčšiu šancu na popredné umiestnenia by však mali mať práve Fialkové. Či sa im podarí vybojovať medailový úspech, sa uvidí. 

„Najmä Paulína ukázala, že má výkonnosť na to, aby mohla atakovať najvyššie priečky. Olympiáda je však špecifická v tom, že prekvapiť a získať medailu môže aj športovec, ktorý nie je priamo zo svetovej špičky. Stať sa môže čokoľvek,“ doplnil Kos. 

Biatlonová sezóna štartuje prvým kolo Svetového pohára 27. novembra v Östersunde. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Fialkové potrebovali zlepšiť streľbu. Veria trénerovi, ktorý pomohol Kuzminovej