Na prelome rokov strácali na Slovan dvojciferný počet bodov. Teraz sú už pred ním

Hokejisti Michaloviec sa vezú na víťaznej vlne.
Hokejisti Michaloviec sa vezú na víťaznej vlne. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|24. feb 2021 o 09:15

Pôjdu do play off z prvého miesta?

MICHALOVCE. „Chceme byť stabilne v prvej šestke a mužstvo pripraviť na rozhodujúcu časť sezóny,“ vravel v úvode roka prezident michalovských hokejistov Martin Burinský.

Výrazne posilnený nováčik Tipos extraligy z uplynulej sezóny najskôr nenapĺňal prognózy o tom, že by mal patriť do okruhu najväčších favoritov na zisk majstrovského titulu.

Zlom v prípade Michalovčanov nastal na Vianoce. Odvtedy vyhrali z dvadsiatich stretnutí až sedemnásť.

Aktuálne ťahajú deväťzápasovú víťaznú sériu.

Vyhrávajú zápasy, ktoré predtým púšťali

V tabuľke poskočili Zemplínčania už na tretie miesto. Cez víkend predstihli Slovan Bratislava, na ktorý na prelome rokov strácali dvojciferný počet bodov.

„Je to výsledok tvrdej práce. Dali sme sa dokopy a konečne sa dostavili výsledky,“ chváli morálku tímu kapitán Vladimír Mihálik.

Po nepresvedčivom úvode ročníka sa káder mužstva v priebehu sezóny neustále menil.

„Zmenil sa tréner a prišlo viacero nových hráčov, ktorí zapasovali do typológie. Naše súčasné výkony sú diametrálne odlišné. Hráme jednoduchý hokej, každý vie, čo má robiť a darí sa nám vyhrávať zápasy, ktoré sme pred dvoma mesiacmi ľahko púšťali,“ vraví dvojmetrový obranca so skúsenosťami z NHL, KHL i Švédska.

K hráčom, ktorí do tímu výborne zapadli v priebehu sezóny, patrí Jakub Suja. Ten od svojho decembrového príchodu nazbieral už 14 bodov (6+8).

„Keď som do Michaloviec prišiel, v tabuľke boli nižšie, ale už vtedy som vedel, že je to mužstvo, ktoré má neskutočný potenciál. Všetko bolo správne nastavené a bola len otázka času, kedy začne víťaziť,“ tvrdí Suja. 

Byť čo najvyššie a pripraviť sa na play off

Na vedúci Poprad strácajú Michalovce aktuálne päť bodov. Na druhý Zvolen štyri. Do konca základnej časti odohrajú zverenci fínskeho trénera Valtonena ešte deväť zápasov.

Pri ich súčasnej forme sa môžu stať víťazom dlhodobej časti extraligy. Táto možnosť sa ešte prednedávnom javila ako nereálna.

„Chceme si vybojovať čo najlepšiu pozíciu pred play off. Všetci robia maximum pre to, aby bol tento rok pre nás úspešný. Máme aj potrebnú šírku kádra. Na súpiske je 33 hráčov, pričom hrať môže ktokoľvek,“ zdôraznil Mihálik.

Jeho slová potvrdzuje aj spoluhráč z útoku.

„Momentálne sa nám darí, takže šancu dostať sa na prvé miesto určite máme. To, ktorí skončíme po základnej časti, však nie je najpodstatnejšie. Všetko sa rozhodne až v play off. Bude to o detailoch a preto sa nesmieme uspokojiť,“ upozorňuje Suja. 

Jakub Suja sa vrátil do extraligy po pôsobení v nadnárodnej IHL.
Jakub Suja sa vrátil do extraligy po pôsobení v nadnárodnej IHL. (Autor: TASR)

V IHL sa hrá inak než na Slovensku

Pred začiatkom sezóny sa Jakub Suja rozhodol pre novú výzvu. Jeho pôsobenie v nadnárodnej ICE Hockey League nemalo dlhé trvanie, za Bratislava Capitals odohral len trinásť zápasov.

Po návrate na východ Slovenska herne i bodovo pookrial.

„Som veľmi rád za túto príležitosť. Získané body ma tešia, ale prioritou je, aby som bol prospešný pre mužstvo. Zatiaľ je to na dobrej ceste a treba v tom pokračovať,“ zaželal si bývalý hráč Košíc i Martina.

V našej najvyššej súťaži prevláda podľa neho iné poňatie hry než v rakúskej nadnárodnej súťaži.

„Sú to trochu odlišné ligy. V IHL sa hrá ofenzívnejšie, v každom zápase sú prečíslenia a padá viac gólov. Na Slovensku sa väčší dôraz kladie na bránenie,“ poznamenal Suja. 

Výraznou oporou Michaloviec je aj Vladimír Mihálik, ôsmy najlepší hráč ligy v hodnotení plus/mínus bodov (+22). Rodák zo Sabinova zažíva vo veku 34 rokov premiéru v pozícii stabilného kapitána tímu.

„Predtým som väčšinou len zaskakoval. Kapitán má toho na starosti veľa a rieši aj veci, ktoré by nemusel,“ usmial sa trojnásobný účastník majstrovstiev sveta.

Aktuálna tabuľka

Poradie

Tím

Zápasy

Body

1.

Poprad

41

84

2.

Zvolen

41

83

3.

Michalovce

41

79

4.

Slovan Bratislava

41

78

5.

Detva

41

70

6.

Nitra

41

70

7.

Trenčín

41

63

8.

Košice

41

62

9.

Nové Zámky

41

46

10.

Banská Bystrica

41

46

11.

Miškovec

41

36

12.

Liptovský Mikuláš

41

18


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Na prelome rokov strácali na Slovan dvojciferný počet bodov. Teraz sú už pred ním