Keď videl, ako zdolal Nadala, napadlo mu, že sa vráti. Kližan chce hrať už cez Vianoce

Martin Kližan.
Martin Kližan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|14. nov 2023 o 12:10

Chuligánsky život mi nesedel, vraví tenista.

BRATISLAVA. Keď sa pred dvomi rokmi lúčil s kariérou, bol vyrovnaný s tým, že je koniec. Tenis mu neprinášal radosť a bol pripravený na novú životnú etapu.

Najskôr si užíval a neskôr si chcel nájsť nové uplatnenie. Kandidoval v komunálnych voľbách na starostu Petržalky aj vo voľbách na prezidenta Slovenského tenisového zväzu. Neuspel.

Viac ako dva roky Martin Kližan nebol aktívny tenista. Teraz sa pokúša o návrat. O tom, prečo sa rozhodol znovu vrátiť na tenisové kurty, a čo by chcel znovu dokázať, hovoril pre Tiebreak Podcast.

Návrat mu napadol, keď videl ako zdolal Nadala

„Po konci kariéry som sa vôbec neudržoval. Bolo to také, že v noci budem hore a cez deň budem spať. Nezdravé jedlo, alkohol, žúrky, zlá životospráva. Videl som na sebe, že sa humpľujem. Začal som vyzerať zle. Bolo to nechutné,“ opisuje bývalý 24. hráč sveta. 

Dospelo to až do štádia, že mu vyšli zlé hodnoty pri krvných testoch a začal mať problémy aj so spánkom. 

„Chuligánsky život pre mňa nebolo bohviečo. Musel som niečo začať so sebou robiť,“ spomína. 

Zhoršujúci zdravotný stav však nebol preňho jediný impulzom. Vo voľných chvíľach si začal pozerať vlastné zápasy.

Keď raz sledoval víťazný duel nad Rafaelom Nadalom na turnaji v Pekingu 2014, vyhlásil, že by sa mohol vrátiť. Vtedy to bol skôr žart, ale postupne v ňom táto myšlienka silnela. 

„Povedal som vtedy frajerke, že asi dám comeback. Potom som nad tým stále viac rozmýšľal. Životných failov (sklamaní – pozn.) bolo dosť. Chcel som začať vyhrávať a chýbal mi adrenalín z víťazstva. Bolo veľa vecí, ktoré sa udiali. Tým, že som na sebe postupne začal makať, tak to prestalo. Som rád, že som sa rozhodol pre návrat,“ reaguje Kližan. 

Cíti sa ako 16-ročný junior

V polovici septembra odletel na Floridu. V akadémii IMG sa snaží pripraviť, aby mohol čo najskôr nastúpiť na zápasy. 

Keďže formálne ukončil kariéru, v rebríčku nemá žiadne postavenie a o štart na turnajoch sa musí uchádzať. 

„Začínam od nuly. Cítim sa teraz ako šestnásťročný junior, ktorý začína hrávať na turnajoch Futures. Som na to pripravený. Keď na to máte, výsledky prídu. V tenise máme výhodu, že každý týždeň máme novú šancu. Pokiaľ sa mám dostať na také miesta, tak pre mňa nemôže byť problém vyhrávať Futures,“ vraví. 

Práve začiatok bude preňho náročný. Na kvalitnejšie turnaje sa nedostane, pretože nemá postavenie v rebríčku. Verí však, že niektoré turnaje série Challenger by mu mohli udeliť voľnú kartu aspoň do kvalifikácie vzhľadom na jeho úspechy z minulosti. 

Kližan je víťaz 6 turnajov ATP, je juniorský šampión z Rolland Garros, patril do širšej svetovej špičky a podarilo sa mu zdolať hráčov ako Novak Djokovič, Nadal, Dominic Thiem či Jo Wilfried Tonga. 

Hrať by chcel už cez Vianoce

Kližan zatiaľ spomínal, že by na prvé turnaje mohol nastúpiť začiatkom budúceho roka. Ale pre Tiebreak podcast prezradil, že by mohol prvý turnaj odohrať už tento rok. Dokonca v polovici decembra, teda krátko pred vianočnými sviatkami. 

Poslal žiadosť o udelenie voľnej karty na dva turnaje, ktoré sa konajú v decembri v Tunisku. 

„Posielal som riaditeľovi žiadosť o voľnú kartu. Uvidíme, čo odpovie. Tam by som chcel začať. Ak to nevyjde, budem cez Vianoce trénovať doma a v januári začnem na turnajoch, kde mi dajú voľné karty. Očakávam, že ich zopár dostanem a získam prvé body. Cieľ je mať aspoň jeden bod, aby som sa dostal do kvalifikácie každého turnaja,“ vysvetľuje Kližan. 

V úvode je vraj pripravený hrať čo najviac turnajov. 

„Som pripravený ísť nonstop. Turnaj každý týždeň. Začiatok bude na kvantitu, keď prídu turnaje ATP, potom to bude iné,“ vysvetľuje. 

Damm nebude jeho tréner

Kližan pri reštarte kariéry prichádza s jednou veľkú zmenou. V minulosti pracoval s kvalitnými trénermi a mohol sa oprieť o ich rady. Teraz sa pripravuje sám. 

Na Floride mu v prvých dňoch pomohol všetko zariadiť jeho bývalý tréner Martin Damm. Spolupracoval s ním v rokoch 2013 až 2015. Slovenský tenista na spoluprácu s ním vždy spomínal v dobrom. Vychádzali dobre a pod jeho vedením vyhral turnaj v Mníchove. 

Damm však jeho tréner nebude. 

„Dlho som nad tým uvažoval a nebudem mať žiadneho trénera. Bude ťažké absolvovať niektoré tréningy. Pre mňa je však dôležitejšie mať sparinga. Sám najlepšie viem, čo potrebujem. Niekedy mi tréner pomáhal dokopať sa k tomu, čo potrebujem. Teraz skôr, ako nad trénerom, uvažujem nad fyzioterapeutom alebo masérom,“ vravel Kližan. 

Vraví, že pri tréningoch nemá problém s disciplínou a všetko, čo si stanoví, aj odtrénuje. Svoju cestu zdieľa s fanúšikmi na sociálnych sieťach. 

„Povedal som si, pokiaľ toto neurobím, nemôžem chcieť, aby bol môj návrat úspešný. To ma poháňalo. Mám aj krízy, ale vtedy si poviem: Ak si dnešok urobím ľahším, o to náročnejší bude zajtrajšok.“ 

Dlhé roky bol Kližan aj oporou slovenského tímu v Davis Cupe a rád by sa do tímu vrátil. Chýba mu jeden duel na to, aby získal ocenenie za oddanosť v Davis Cupe. 

„Chcel by som hrať. Tú medailu má naozaj málo ľudí,“ vraví. „Mojím príchodom by sme konečne mali skvelú dvojku do tímu, o ktorú by sme sa mohli oprieť. Alex Molčan by bol dobrá dvojka. Nie? Duo Kližan – Molčan by bolo celkom dobré,“ hovoril žartom. 

Čo by chcel pri návrate dosiahnuť?

Mám najväčšie ciele, aké môžu byť. A preto sa chcem vrátiť, aby som hrával najväčšie turnaje a porážal najlepších hráčov," dodal 34-ročný tenista.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Keď videl, ako zdolal Nadala, napadlo mu, že sa vráti. Kližan chce hrať už cez Vianoce